7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn şef din CEO a scăpat de control judiciar

Un şef din CEO a scăpat de control judiciar

Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere din CEO
Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere din CEO

Daniel Antonie, şeful Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a scăpat de măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, pentru că a achiziţionat la preţuri supraevaluate truse medicale şi furtunuri pentru stingătoare. Anchetatorii au stabilit că el a achiziționat trusele medicale la preţuri de șapte ori mai mari. „Astfel, deși valoarea totală a investițiilor depășea pragul minim prevăzut de OUG 34/2006 pentru organizarea unei proceduri competitive de achiziție, din dispoziția directorului general al SDM, Antonie Daniel, achiziția a fost fracționată prin divizarea acesteia către unitățile miniere de carieră Peșteana, Pinoasa, Rovinari și Jilț Nord. Trusele medicale și furtunurile de pompieri au fost achiziționate de la cele două societăți mai sus menționate la prețuri supraevaluate, de 830 de lei, respectiv 850 de lei, fără TVA, în condițiile în care oferta de piață pentru astfel de produse era de aproximativ 150 de lei. Astfel, bugetul CEO SA a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 400.000 de lei“, potrivit procurorilor DNA.

Afacere cu TFR Teminvest SRL

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Vasile Ghimişi, contabil la Divizia Minieră, Florin Temelie şi firma acestuia, TFR TEMINVEST SRL, şi Daniel Sever Giurcău, fratele şefului de la Protecţia Consumatorilor, Mădălin Giurcău. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Antonie Daniel, la data faptei director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (7 acte materiale), în stare de libertate, a inculpaților: Ghimiș Vasile, la data faptei director la Direcția Economică a Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (7 acte materiale), Giurcău Daniel Sever, administrator de fapt al SC TFR Teminvest SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (7 acte materiale), Temelie Florin, administrator de drept al SC TFR Teminvest SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale)“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Preţuri uriaşe

Prejudiciul estimat de anchetatori depăşeşte 400.000 de lei, în dauna CEO. „În același context, pe de o parte, «ajutorul» acordat de inculpații Temelie Florin și Giurcău Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăților pe care le administrau, la prețuri supraevaluate de circa șase-șapte ori față de prețurile lor de achiziție. Pe de altă parte, aceeiași inculpați au depus oferte în numele altor societăți, fără consimțământul administratorilor acestora sau în numele unor societăți administrate de rude sau prieteni apropiați, dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare. SC CEO SA a comunicat că se va constitui parte civilă în procesul penal cu suma de 415.240,66 lei. În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Antonie Daniel și Ghimiș Vasile“, conform DNA. Daniel Antonie mai este judecat pentru abuz în serviciu, în dosarul „Bani pentru Medinţu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS