10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrada fără apă, curent şi canalizare

Strada fără apă, curent şi canalizare

Un cititor GdS ne-a scris în legătură cu o stradă din Craiova care nu dispune de nici un fel de utilitate (apă, canalizare, energie electrică), deși străzile vecine beneficiază de toate utilitățile. Craioveanul se întreabă cum se poate ca într-un cartier de locuințe format doar din trei străzi, două să aibă apă, canalizare și curent, iar cea de-a treia nimic, contrazicând și declarațiile date la un moment dat de primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, care susținea într-un interviu că toate străzile din oraș au apă și 90% din ele canalizare.

Cartierul de locuințe la care face referire cititorul se află în zona Brestei, este paralel cu strada Fulger, drum de unde se și face accesul spre acesta. Este vorba mai de grabă de un minicartier format numai din case, toate construite după anul 2000 pe un teren privat, și care are doar trei străzi, Piatra-Neamț, Ardealul și Giurgiu, toate de pământ. Pe primele două străzi se locuiește, pe cea de-a treia abia acum au început să apară casele. Aici mai există și un bloc construit în regim privat, care nu este însă definitivat. „Dețin un teren și o construcție începută pe strada Giurgiu din Craiova, care se află la cinci minute de mers cu mașina de centrul orașului. Strada face parte dintr-un cartier compus din trei străzi. Pe primele două străzi, Piatra Neamț și Ardeal, există toate utilitățile. Pe a treia, strada Giurgiu, nu există decât, paradoxal, iluminat public“, ne-a scris Cosmin, care se întreabă cum este posibil ca utilitățile să nu ajungă și pe strada sa, având în vedere că pe celelalte două există apă și canalizare.

Atât strada Piatra Neamț, cât şi strada Ardealul sunt racordate la sistemul de apă și  canalizare (Foto: Bogdan Grosu)
Atât strada Piatra Neamț, cât şi strada Ardealul sunt racordate la sistemul de apă și canalizare (Foto: Bogdan Grosu)

Craioveanul susține că, după ce a fost în audiență la primărie, a ajuns la concluzia că trebuie să plătească din propriul buzunar extinderea rețelei de iluminat pe strada sa, chiar dacă aceasta se află pe domeniul public. Dar nu ar dori să facă același lucru și în cazul utilităților, mai ales că strada face parte din domeniul public al primăriei. „Am mers să solicit la CEZ branșarea pentru curent electric, dar cei de aici au ajuns la concluzia că, deși există stâlpi de iluminat, nu există și linie de curent. În cazul de față mi s-a spus că trebuie să mă adresez primăriei și să solicit participarea alături de CEZ la extinderea rețelei. Am fost în audiență la viceprimarul Adrian Cosman, care mi-a zis cu un aer de superioritate că nu înțelege de ce am pretenția ca primăria să tragă curent pe banii cetățenilor. Mă întreb oare, eu nu sunt tot cetățean care plătește taxe? E normal ca eu, ca și cetățean, să plătesc extinderea rețelei de curent pe domeniul public, pe o stradă care aparține primăriei? Viceprimarul mi-a spus că oricum nu sunt fonduri pentru așa ceva. M-am resemnat, am discutat cu vecinii, o să plătim noi extinderea rețelei electrice pentru strada primăriei. Dar cu utilitățile nu avem de gând să procedăm la fel“, a povestit craioveanul.

„Primarul spune că toate străzile din Craiova au apă. Eu nu am.“

Cartierul de locuințe cu cele trei străzi, dintre care doar două au utilități (Foto: Bogdan Grosu)
Cartierul de locuințe cu cele trei străzi, dintre care doar două au utilități (Foto: Bogdan Grosu)

Pornind de la cazul său, cititorul GdS susține că declarațiile date la un moment dat de primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, care afirma într-un interviu că toate străzile din oraș au apă și 90% din ele canalizare, nu au acoperire, de vreme ce strada pe care locuiește și care aparține domeniului public al municipiului nu are nici apă și nici canalizare. „Am citit un articol într-un ziar local arondat Liei Olguţa Vasilescu (primarul Craiovei, n.r.), în care aceasta spune foarte clar că toate străzile din Craiova au apă și 90% din ele canalizare. Eu nu am nici una, nici alta, deci e o minciună pe față. Când am fost în audiență la viceprimarul Adrian Cosman am întrebat și de restul de utilități, dacă partea cu curentul e treaba cetățeanului și nu a primăriei. Mi s-a spus că până în 2020 o să avem apă și canalizare. Acum suntem în 2016, iar dacă ne uităm la ce zicea doamna primar, se cam bate cap în cap“, ne-a mai scris Cosmin.
Cum s-a ajuns în această situație? Răspunsul a venit de la Compania de Apă Oltenia (CAO), cea care se ocupă de sistemul de apă și canalizare al Craiovei. Potrivit acesteia, atunci când s-au introdus utilitățile pe străzile Ardealul şi Piatra Neamţ, strada Giurgiu nu era locuită. „Construirea reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare din cartierul Brestei, străzile Ardealul, Piatra Neamţ şi Giurgiu, s-a realizat în anul 2000 în regim privat, pentru deservirea locuinţelor existente pe domeniul privat. Alimentarea cu apă a locuinţelor de pe străzile Ardealul şi Piatra Neamţ este realizată printr-o conductă montată pe strada Ardealul, cu punctul de cuplare în strada Dorobanţilor. În anul 2008, cele trei străzi au trecut din domeniul privat în domeniul public, iar contorizarea branşamentelor a fost realizată în anul 2011, prin Programul ISPA. Pe strada Giurgiu nu a fost realizată conductă de alimentare cu apă şi de canalizare pentru că nu existau locuinţe până în anul 2016 (doar două blocuri construite în regim privat). Pentru gruparea de locuinţe aferente celor trei străzi a fost inclusă realizarea canalizării în listele de investiţii aferente Programului de lucrări POIM 2 – Proiect Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi ape uzate în judeţul Dolj“, a precizat CAO. Compania a mai menționat că alimentarea cu apă a străzii Giurgiu „va fi propusă pentru a fi inclusă în listele de investiţii viitoare“. Viitor nu înseamnă însă anul 2017. În planul de investiții aferent activelor date în administrarea sau concesiunea CAO, cu finanțare din Fondul Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare pentru anul 2017, aprobat recent de Consiliul Local Craiova, strada Giurgiu nu apare pe lista cu străzile unde se va interveni pentru introducerea de apă și canalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS