8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcoala „Sfântul Dumitru“ amână inaugurarea pentru anul viitor

Școala „Sfântul Dumitru“ amână inaugurarea pentru anul viitor

Școala Gimnazială „Sfântul Dumitru“ va da în folosință noua clădire de anul viitor (Foto: Carmen Rusan)
Școala Gimnazială „Sfântul Dumitru“ va da în folosință noua clădire de anul viitor (Foto: Carmen Rusan)

Lucrările la extinderea Școlii Gimnaziale „Sfântul Dumitru“ din Craiova, realizate pentru reducerea programului elevilor de la trei la două ture, s-au finalizat, însă clădirea nu a fost dată în folosință începând din această lună, așa cum anunțase managerul unităţii la începutul anului școlar. Construcția abia acum este recepționată și se așteaptă mobilierul. Inaugurarea depinde și de obținerea autorizațiilor de funcționare, iar noul termen dat este pentru anul viitor.

Școala Gimnazială „Sfântul Dumitru“ este singura unitate de învățământ în care elevii învață în trei schimburi din lipsa spațiului. Extinderea unității școlare pentru a reduce orarul elevilor de la trei la două ture este un proiect care a început din septembrie 2008 și avea ca termen de finalizare 12 luni, suma alocată inițial fiind 1.125.862 de lei. Investiția prevedea o construcție cu parter și etaj, de 663 mp utili, cu trei săli de clasă, o sală de festivități și un cabinet, și trebuia dată în folosință la începutul anului 2009. Numai că termenele nu au fost respectate. În anul 2010, administrația locală a mai alocat suma de 36.336 de lei. Nici așa lucrarea nu a fost finalizată, fiind lăsată la gri. În acest an s-a făcut o nouă licitație, câștigată în luna iunie de firma Nituro Ind SRL, care a preluat șantierul în august și avea ca termen de finalizare 25 noiembrie. Managerul școlii, Aida Ionescu, anunța la începutul anului școlar că intenționează ca elevii să fie mutați în noul corp de clădire în luna decembrie. Punerea în funcțiune nu a fost posibilă atât de rapid. Noua construcție abia acum trece prin procesul de recepție. „Am început recepția și sper ca în această săptămână să se finalizeze. Apoi trebuie să depunem documentația pentru autorizațiile de funcționare pe care le eliberează ISU“, a declarat managerul. În plus, nici mobilierul nu a fost livrat, licitația pentru acesta fiind câștigată în luna noiembrie de firma Eurodidactica SRL. Suma alocată pentru mobilier este de 123.910 lei pentru dotarea a două săli de clasă și un laborator cu câte 26 de elevi, trei cabinete pentru profesori și o sală multifuncțională cu 60 de locuri. „Mobilierul va fi livrat până la sfârșitul anului“, dă asigurări managerul.

Vor fi patru săli de clasă în loc de trei

Directorul școlii, Aida Ionescu, spune că noua clădire ar putea fi dată în folosință cel mai devreme după vacanța de iarnă a elevilor, adică din ianuarie, și va avea patru săli de clasă în loc de trei, cum a fost proiectată. „Am modificat un pic proiectul și am amenajat patru clase, pentru că dacă mutam în noua clădire doar trei clase nu reușeam să schimbăm orarul de la trei la două ture. Cea de a patra sală în care se va învăța este sala multifuncțională. Am pus bănci și acolo și vom muta elevii de la o clasă de a IV-a. O vom folosi doar pentru o singură tură. În restul noii clădiri vor învăța elevii din clasele a III-a și a IV-a în tură de dimineață, iar după-amiază cei din clasele a VI-a“, a mai spus managerul. Orarul în două schimburi va aduce și modificări în ceea ce privește durata orelor de curs. „În prezent, se învață în trei schimburi și programul se finalizează la 19.35. Orele sunt de 45 de minute și toate pauzele sunt de cinci minute. Când se va trece la două ture, orele se vor finaliza la 18.50. O oră va avea 50 de minute, iar pauzele vor fi de zece minute. Sunt schimbări pe care le așteaptă și părinții, dar și elevii“, a mai precizat managerul școlii, Aida Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS