10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComercianţii din Târgul Municipal, revoltă împotriva primăriei

Comercianţii din Târgul Municipal, revoltă împotriva primăriei

 

Pomana de o mie de lei promisă de Primăria Craiova fiecărui comerciant de haine vechi afectat de incendiul din Târgul Municipal se întoarce acum împotriva ei. Din cauza scandalului creat, municipalitatea i-a îndemnat pe comercianți să renunțe la bani și le-a promis că le va amenaja un spațiu în fosta autobază Rat de lângă strada Râului. Primăria le-a turnat asfalt și l-a lăsat pe fiecare să-și amenajeze spațiul de vânzare cum a putut. Cât a fost vreme frumoasă, nici un comerciant nu a protestat, ba chiar și-au ridicat coșmelii care au nevoie acum de autorizație pentru securitate la incendiu. Când a dat gerul, lucrurile s-au schimbat. Înghețați bocnă și fără posibilitate de a se încălzi, unii comercianți au început să bată obrazul primăriei pentru că nu și-a respectat promisiunea.

Pe 11 decembrie 2015, târgul municipal care funcționa atunci pe strada Caracal a fost mistuit de flăcări, iar halele din lemn și hainele second-hand ale comercianților s-au făcut scrum. GdS scrisese deja o serie de articole despre neregulile de acolo, plecând de la lipsa inițială a autorizației de construire până la contractul defectuos semnat de SC Piețe și Târguri SRL, firma deținută de primărie, cu o societate comercială. După incendiu, instituțiile de control ale statului au descoperit că târgul nu avea nici autorizație de securitate la incendiu și că apa de la hidranții din zonă nu avea presiune. La început s-a spus că focul a fost declanșat de aparatele de încălzit improvizate, folosite de comercianți, cum ar fi buteliile cu arzător sau godinele. Apoi a apărut varianta oficială, potrivit căreia incendiul a fost cauzat de un scurtcircuit. Pe latură penală, cazul a fost clasat din cauza imposibilității stabilirii unui vinovat.
Pe latura socială, lucrurile au luat atunci o întorsătură interesantă. Ca să se pună bine cu comercianții, la propunerea conducerii SC Piețe și Târguri SRL, primăria a promis fiecăruia un ajutor financiar de o mie de lei. În total era vorba de o sumă de circa 150.000 de euro, bani pe care trebuia să-i suporte fiecare craiovean pentru a acoperi ilegalitățile din târg. Acordarea sumei a fost aprobată în unanimitate într-o ședință de consiliu local pe motiv că banii vor elimina marginalizarea și excluderea socială a comercianților. „Vă rugăm să analizați posibilitatea de acordare a unor ajutoare de urgență. Menționăm că majoritatea respectivilor comercianți își întrețineau familiile din activitatea de comercializare“, se arăta în adresa din 15 decembrie 2015 a SC Piețe și Târguri Craiova SRL, semnată de întreaga conducere a societății, în frunte cu directorul Claudiu Neagoe. Primăria a preluat motivele, dar a adăugat și ea altele pentru a justifica scoaterea din bugetul local a celor 150.000 de euro.
„Prin activitatea desfăşurată de aceste persoane, s-a asigurat un cadru propice pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a acestora, în contextul economic actual, prin participarea în mod deplin la viaţa economică şi socială a municipiului nostru (…) Obiectivul acestei iniţiative este acela de susţinere a comercianţilor care îşi desfăşoară activitatea în Târgul Municipal Craiova şi au fost afectaţi de incendiul produs pe 11.12.2015, comercianţi care cu preponderenţă fac parte din comunitatea romă a municipiului Craiova“, se arăta în raportul primăriei care prevedea criterii minimale de acordare a banilor, fără anchetă socială: o cerere din partea solicitantului, buletinul care să dovedească domiciliul în Craiova și adeverință de la Piețe care să arate că funcționa în târg în momentul incendiului. Așa cum GdS arăta la vremea respectivă, cadrul legal invocat pentru ajutorul financiar încălca legea, lucru pe care l-a conștientizat și primăria în cele din urmă. Ca printr-un miracol, municipalitatea informa GdS că nu va mai plăti cei o mie de lei fiecărui comerciant pentru că aceștia renunțaseră de bună voie la bani printr-o petiție adresată primăriei. „Prin prezenta vă aducem la cunoștință, în calitate de persoane afectate în urma incendiului din Târgul Municipal, din data de 11.12.2015, că suntem de acord să nu solicităm ajutoare de urgență. Solicităm acest lucru având în vedere faptul că ne-ați pus la dispoziție o nouă locație mult mai avantajoasă din punct de vedere al amplasamentului, cât și al condițiilor oferite, în comparație cu vechea locație. Mai mult, taxa de comercializare a fost redusă la jumătate. În speranța că, începând cu anul viitor, o să continuați investițiile, în locația respectivă, atât de necesare pentru a îmbunătăți constant condițiile de comercializare, nu o să mai solicităm ajutoare de urgență“, se arăta în petiția comercianților.

Din ciclul „Poate mai luăm foc o dată“

Timpul a trecut, a venit primăvara lui 2016, primăria anunța că va întocmi un proiect pentru construirea unor spații de comercializare acoperite. Campania electorală pentru alegerile locale a bătut și ea la ușă, iar proiectul a rămas doar ca idee. A trecut și vara, au trecut și alegerile parlamentare, iar între timp a venit frigul și odată cu el și dilema comercianților: ne încălzim ca pe vremuri cu ce nimerim, ca în vechiul târg, și poate mai luăm foc o dată sau spunem ceea ce trebuia spus mai demult? Și au ales a doua variantă. Mai ales că majoritatea dintre ei și-au extins spațiile, de fapt niște mese, cărora le-au pus acoperiș. În atare situație, târgul ar trebui să dețină autorizație de securitate la incendiu, pentru că actuala autorizație este emisă pentru comerț în aer liber. Iar în târg numai aer liber nu este. Responsabilă de obținerea documentului este conducerea SC Piețe și Târguri SRL, aceeași care uitase să ceară acest lucru și pentru vechiul târg făcut scrum. Cu frigul în oase, unii comercianți se plâng acum, într-o discuție cu jurnaliștii GdS, de spațiile pe care le lăudau astă-iarnă. „Ne-a promis că ne face șopruri, când ne-a luat foc târgul pe Caracal. Noi am așteptat că doar-doar vom avea și noi condiții și uite a venit frigul, zăpada și nimic. Noi ne-am făcut singuri, pe venitul nostru și… ne-a promis și a trecut un an, am rămas cu promisiunile. Avem mai multe nemulțumiri. Am renunțat și la banii pe care ziceau că ni-i dau, ca să avem și noi condiții. Degeaba“, spune Ileana Dobre. „Noi ne-am îmbolnăvit aici. Ajungem în stare să ieșim în stradă, să nu mai ținem cont de nimic. Pentru drepturile noastre… Șoprurile astea improvizate o să cadă peste noi când vine zăpada“, se plânge și Ilie Dobre.
„Murim de frig. O să ieșim în stradă. A trecut un an și nu s-a făcut nimic. O să mergem în față la primărie. Noi ne-am ținut de cuvânt când ne-a zis primărița să nu ieșim în stradă, ne-am liniștit. La toate alegerile noi i-am votat și acum nu ne mai bagă în seamă. Este pericol și pentru clienții care vin să cumpere de la noi, că este apă, gheață, zăpadă pe copertine și le cade în cap. Am așteptat că ne rezolvă și nu ne-a făcut nimic. Noi suntem buni doar pentru voturi?“, se întreabă Aurelia Radu, comerciant din Târgul Municipal Craiova. „Nemulțumirile noastre sunt multe, vindem marfa în condițiile insalubre. Ne-au promis că ne fac condiții și nu ne-au făcut nimic. Altă problemă importantă: ne-au spus atunci, când a luat foc vechiul târg, că ne despăgubesc cu zece milioane. Am fost aproape 200 de persoane care am renunțat la bani cu scopul de a ne face aici condiții mai bune. Nu s-a făcut nimic. Ce am amenajat aici este făcut doar de noi“, explică Marcel Brebenel. „Am fost aruncați aici ca în niște ghetouri. Nu s-a schimbat nimic, tot ce s-a făcut aici este făcut doar de noi. Supraviețuim aici, ne fug și clienții. E apă pe jos, zăpadă peste tot. Dacă am avea locuri mai bine amenajate, ca o hală, vine clientul, intră, probează. Poate să avem și noi un bec sau cu ce să ne încălzim“, este de părere Daniel Smarandache. „Sunt oameni bolnavi care vin și stau de dimineața până seara în frig. Cei care vând nu vin să stea o oră, două, stau toată ziua. Multe sunt femei, vor veni geruri și cât să reziste și ele, că din asta trăiesc, își țin familia. Oamenii plătesc pentru locurile de aici, de aici pleacă bani către primărie și ei nu ne-au făcut condiții, așa cum ne-au promis“, spune alt comerciant. „Avem mari nemulțumiri. Nu avem nici de unde să bem apă, nu avem de unde să ne luăm de mâncare, pentru că nu este nici un chioșc. Ne-au lăsat în aer liber. Când o să ningă mai tare o să cadă șoprurile ăstea peste noi. De aici trăiesc 300 de familii. Eu sunt aici de când s-a înființat târgul. A ars târgul de două ori și au mai fost și alți primari și s-au ținut de cuvânt, acum ne-au întors spatele“, povestește Dalia Boceanu, comerciant de haine second-hand.
Într-un răspuns trimis GdS, primăria și conducerea SC Piețe și Târguri SRL oferă o nouă serie de promisiuni. „S-a solicitat la Piețe și Târguri un studiu pentru amenajări cu toți pașii ce trebuie urmați pentru a se obține altă autorizație ISU în aceste condiții“, a explicat viceprimarul Mihail Genoiu. „În vederea extinderii Târgului Municipal începând cu februarie 2017, SC Piețe și Târguri Craiova SRL va efectua demersurile necesare pentru întocmirea unui nou scenariu de securitate la incendiu, în vederea obţinerii altei autorizaţii“, spun și Piețele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS