22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum să intri cu șarpanta în legalitate

Cum să intri cu șarpanta în legalitate

Acoperișuri fără autorizație doborâte de vânt (Foto: cititor Ionuț Băloi)
Acoperișuri fără autorizație doborâte de vânt (Foto: cititor Ionuț Băloi)

Multe dintre acoperișurile blocurilor din Craiova au fost făcute fără ca proprietarii să fi obținut de la primărie autorizație de construire. Administrația locală nu are o evidență a condominiilor cu șarpante construite ilegal, din moment ce a descoperit acest lucru doar când vântul puternic a dislocat câteva dintre ele și în cădere acestea au produs pagube materiale. Autoritățile au luat măsuri împotriva celor vinovați și au impus intrarea în legalitate, prin obținerea autorizației de construire.
După ce s-au trezit cu acoperișul de la bloc spulberat de vânt, unele dintre asociațiile de proprietari din Craiova au realizat cât de importantă este documentația și autorizația de construire. Mai mult, amenzile pe care le-au primit reprezentanții asociațiilor care au în administrare blocuri la care s-au executat acoperișuri tip șarpantă sau tip terasă fără a deține documentația tehnică și autorizație de construire îi determină pe aceștia să intre în legalitate măcar în al doisprezecelea ceas. Este cazul Asociației nr. 21 din cartierul Rovine, Asociației nr. 17 Craiovița Nouă și Asociației nr. 7 din cartierul 1 Mai. Acoperișurile câtorva blocuri din aceste asociații au fost dislocate de vântul puternic din data de 13.11.2016, în cădere provocând pagube unor autoturisme. Așa s-a descoperit că lucrările efectuate în trecut nu aveau documentația tehnică și autorizație de construire.
„În urma condițiilor meteo nefavorabile (cod galben de vânt), în data de 13.11.2016 au fost dislocate un număr de patru acoperișuri tip șarpantă, din care trei au fost executate fără autorizație de construire (bloc J 49 din cadrul Asociației nr. 21, strada Maramureș, cartier Rovine; bloc 80A din cadrul Asociației nr. 17, cartier Craiovița Nouă; bloc C2 din cadrul Asociației nr. 7, strada Ion Ionescu Argetoaia, cartier 1 Mai), iar acoperișul tip șarpantă de la bloc I5, sc. A, B, din cadrul Asociației nr. 1 Iancu Jianu, b-dul Nicolae Titulescu a fost executat în baza autorizației de construire 729/09.06.2009, cu procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 91615/31.07.2009.
Pentru acoperișurile tip terasă executate fără documente legale, care au fost dislocate, producând pagube materiale mai multor autoturisme parcate în zona blocurilor, reprezentanții asociațiilor de proprietari au fost notificați pentru a pune în siguranță elementele de șarpantă și sancționați contravențional în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Potrivit actului normativ mai sus menționat, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, cu măsurile complementare aferente, prin care s-a dispus intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire“, se arată într-un răspuns al Poliției Locale, semnat de Octavian Mateescu.
Totodată, cei de la Disciplina în Construcții, serviciu din cadrul Poliției Locale, arată care este modalitatea de intrare în legalitate pentru acoperișurile tip șarpantă ce au fost executate fără documentație tehnică și autorizație de construire. Asociațiile de proprietari, prin reprezentanții legali, vor întocmi un proiect tehnic în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică privind starea structurii de rezistență în stadiul fizic în care se află șarpanta, care va fi depus la autoritatea locală, în vederea obținerii actului administrativ. Actele normative, care reglementează intrarea în legalitate, precum și procedura ce trebuie urmată pentru obținerea autorizației de construire sunt: Ordinul 839/2009, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991.

Autorizație pentru șarpante

Pașii necesari obținerii unei autorizații de construire a unui acoperiș de bloc sau intrării în legalitate în situația în care acesta a fost construit ilegal sunt prevăzuți în Ordinul nr. 839/2009 – norme de aplicare a Legii nr. 50/1991. Obținerea autorizației de construcție se face de către asociația de proprietari pentru blocul în cauză, cu acordul proprietarilor din imobil (dat fiind faptul că acoperișul blocului face parte din condominiu, întreținerea acestuia intră în sarcina tuturor proprietarilor din bloc). Înainte de toate, cel care solicită autorizația trebuie să ia de la primărie un certificat de urbanism, necesar obținerii autorizației, și să facă un proiect. Apoi, solicitantul va depune cerere pentru emiterea autorizaţiei de construire, însoțită de mai multe documente, între care dovada titlului asupra imobilului sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi şi extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi. La dosar se mai atașează și „avizele, acordurile şi punctul de vedere/actul administrativ al autorităţii pentru protecţia mediului competente, solicitate prin certificatul de urbanism“ (art. 20, alin. 1, pct. 20/ Ordinul 839/2009). Nu trebuie uitate nici avizele furnizorilor de utilităţi urbane (alimentare cu apă, canalizare, electricitate, gaze, termoficare, telecomunicaţii, salubritate, transport urban) și nici taxele aferente stabilite prin certificatul de urbanism, inclusiv pentru restricţiile impuse pentru siguranţa funcţionării reţelelor de transport energetic sau tehnologic din zona de amplasament, după caz.
Taxele pentru emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire sunt stabilite de Codul Fiscal, la art. 267. Autorizația de construire se eliberează în cel mult 30 de zile, de către primărie, și are o valabilitate de cel mult 12 luni.

25 de autorizații în cinci ani

În Craiova, în ultimii cinci ani, pe numele asociațiilor de proprietari și persoanelor fizice au fost emise 25 de autorizații care au avut ca obiect construire de acoperișuri tip șarpantă, cel puțin asta rezultă din evidențele primăriei.
„În anul 2012, au fost emise patru autorizații de construire, în anul 2013 au fost emise cinci autorizații de construire, în anul 2014 au fost emise patru autorizații de construire, în anul 2015 au fost emise nouă autorizații de construire, iar în anul 2016 au fost emise trei autorizații de construire“, se arată într-un răspuns al Primăriei Craiova, semnat de primarul Lia Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS