16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProgramul manifestărilor de sărbători din Târgu Jiu

Programul manifestărilor de sărbători din Târgu Jiu

serbare copii Craciun

Micuţii din sistemul de protecție socială din Târgu Jiu au participat ieri la obiceiul sacrificării porcului de Crăciun. Este vorba despre Centrul de Zi Târgu Jiu, unde activează 23 de copii, și de Centrul Maternal, unde sunt cazate șase mame cu 13 copii. Porci de Crăciun au fost sacrificaţi, de asemenea, în toate centrele de asistenţă socială din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, instituţie subordonată Consiliului Judeţean (CJ) Gorj. Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal din Târgu Jiu, susține că acțiunea de sacrificare a porcului este organizată în fiecare an pentru ca toți cei fără posibilități materiale să cunoască îndeaproape tradiţiile româneşti, dar şi pentru a suplini evenimentul care are loc de obicei în familie. „Avem programate mai multe activităţi care să facă fericiţi beneficiarii noştri. Fiind în preajma Sărbătorilor de Iarnă, vine Moş Crăciun cu cadouri. Beneficiarii au pregătit o serbare. Am avut un porc sacrificat anterior şi copiii nu au văzut când a fost asomat porcul, ci au asistat doar la tranşare şi la prepararea produselor. Sunt momente care există în orice familie şi dorim ca şi copiii de la noi să aibă parte de astfel de lucruri. Au şi ei visurile lor şi când vor ajunge adulţi îşi vor face familii şi poate vor organiza astfel de momente“, a declarat Gheorghe Milosteanu.

Copiii au mâncat pomana porcului

După ce au asistat la obiceiul tradiţional al preparării produselor din porc pentru Crăciun, copiii au cântat colinde şi au primit dulciuri şi fructe din partea organizatorilor. A urmat pomana porcului, micuţii fiind serviţi cu produse tradiționale preparate din porcul sacrificat pentru ei. „În Centrul de Zi avem 23 de copii şi în Centrul Maternal avem șase mame cu 13 copii. Cu toţii participă la activităţile organizate. Se vede că sunt fericiţi, că sunt bucuroşi, le plac aceste activităţi de final de an, care le aduc bucurii, şi ei se implică foarte mult şi trăiesc aceste momente“, a mai declarat Gheorghe Milosteanu. Copiii din Centrul de Zi provin din familii sărace şi dezorganizate, care nu le pot oferi astfel de momente. Ei vin zilnic la centru, unde au condiţii mult mai bune decât acasă.

Corala Gorjeană, astăzi

Manifestările dedicate Sărbătorilor de Iarnă organizate de Consiliul Judeţean Gorj continuă astăzi, de la ora 18.00, în amfiteatrul Colegiului Național „Spiru Haret“ din Târgu Jiu, cu o nouă ediție a Coralei Gorjene. Participă: corul mixt, corul pe voci egale clasele I-IV, corul pe voci egale clasele V-VIII și grupul coral „Gorjencele“ ale Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu“, corul mixt „Ad Astra“ al Colegiului Național „Spiru Haret“, grupul coral al Universității „Constantin Brâncuși“ (dirijor prof. Mihaela Popescu), corul pe voci egale al Școlii Gimnaziale „Al. Ștefulescu“, grupul coral Scoarța (dirijor Valentin Boțoteanu), formații corale ale cultelor religioase din Târgu Jiu. Parteneri ai manifestării sunt Liceul de Arte și Inspectoratul Școlar al Județului Gorj. Președintele juriului este Florin Berculescu, iar director program – Stelian Florescu, consultant artistic muzică al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj. Premiile sunt acordate de CJCPCT Gorj.

Alaiul Sărbătorilor de Iarnă

De asemenea, marţi, 20 decembrie, de la ora 10.00, va avea loc Alaiul obiceiurilor de iarnă. Este programată o paradă a formațiilor pe traseul CJCPCT Gorj – Piața Prefecturii, apoi, lângă bradul de Crăciun din zona centrală, va avea loc spectacolul tradițional. Participă formațiile de obiceiuri din: Cloșani, Tismana (două ansambluri), Telești, Bălcești, Polovragi, Școala Populară de Artă – sediul central, Bărbătești, Baia de Fier, Bumbești-Jiu, Liceul de Arte Târgu Jiu, Palatul Copiilor Târgu Jiu, Grădinița Târgu Jiu, Baia de Aramă (jud. Mehedinți). În total, vor fi prezenţi circa 400 de colindători. Parteneri ai manifestării sunt Școala Populară de Artă și Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“. Directori program: Iulian Malea – maestru coregraf CJCPCT Gorj, Stelian Florescu – consultant artistic muzică CJCPCT Gorj.

Concert „Lyra Gorjului“

Nu în ultimul rând, pe 22 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu va avea loc concertul de final de an al Orchestrei de Cameră „Lyra Gorjului“. Biletul pentru spectacol costă 15 lei, iar pentru pensionari, elevi şi studenţi – 7 lei. Concertul de final de an cuprinde lucrări ale unor compozitori clasici cunoscuţi. Andreea Marinescu este solist în cadrul concertului, iar Ilie Cetean dirijor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS