13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum evoluează prețurile apartamentelor din Craiova

Cum evoluează prețurile apartamentelor din Craiova

Cele mai multe dintre apartamentele tranzacționate în 2016 în Dolj au fost prin programul „Prima Casă“ (Foto: Arhiva GdS)
Cele mai multe dintre apartamentele tranzacționate în 2016 în Dolj au fost prin programul „Prima Casă“ (Foto: Arhiva GdS)

Statul  acordă garanții în mod diferențiat pentru locuințele vechi și noi cumpărate prin „Prima Casă“. Specialiștii în imobiliare spun că structura nouă a garanțiilor acordate prin program nu va influența prețurile locuințelor, ci alți factori își pun amprenta asupra prețului final. În prezent, proprietarii cer între 750 și 900 de euro pe metrul pătrat, pentru apartamentele mai vechi.

Guvernul a modificat, la finele lunii noiembrie, strategia garanțiilor pe programul „Prima Casă“ pentru perioada 2017-2021, intenția statului fiind aceea ca și băncile care acordă creditele să își asume o parte din riscuri. De anul viitor, statul va garanta în proporție de 50% din valoarea locuințelor noi care vor fi achiziționate prin programul respectiv, precum și pentru cele consolidate. Locuințele mai vechi cumpărate prin respectivul program vor primi o garanție de 40% din valoare, garanție care se acordă de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Diferența de garanții până la 100% din valoarea locuinței va fi acoperită de ipoteca asupra imobilului cumpărat prin acest program guvernamental, ipotecă pe care o instituie banca. Directorul Fondului Local de Garantare Craiova, Filială a FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, a explicat că, prin locuință nouă în sensul programului „Prima Casă“ se înțelege „orice imobil care respectă cerințele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. În sensul Programului „Prima casă“, locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat vor fi asimilate locuințelor noi“. Termenul de cinci ani aplicabil în cazul locuințelor noi și/sau consolidate va fi calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat (element care poate fi controlat în cadrul analizei dosarului, care se efectuează de FNGCIMM). Restul detaliilor din program au rămas neschimbate, în sensul că dobânda percepută celor care își cumpără locuință prin „Prima Casă“ este tot mică, iar avansul cerut beneficiarilor este tot de 5%.

Cererea pentru apartamente va fi crescută

Directorul filialei locale a FNGCIMM, Gheorghe Lăpădat, a precizat, pentru GdS, că noua structură a garanțiilor acordate de stat nu va influența nici nivelul prețurilor apartamentelor și nici nu se va reduce cererea pentru locuințe.
„Dimpotrivă, solicitările de garanții pentru locuințe prin programul «Prima casă» vor fi în continuare crescute. Practic, pentru beneficiarii programului nu s-a schimbat nimic“, a menționat Lăpădat.
Și vicepreședintele Aso­ciației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clen­ciu, susține că prețul a­par­tamentelor din Craiova nu va fi influențat de schimbarea structurii de acordare a garanțiilor din partea statului, fiind o diferență de doar 10% între garanțiile pentru casele vechi și cele noi.

Prețurile au tendința de creștere, dar din alte motive

În schimb, vicepreșe­din­tele ARAI a punctat că „dacă statul dorea, cu adevărat, să susțină construirea de locuințe noi, atunci ar fi trebuit să acorde garanții de 100% din finanțare pentru acest gen de locuințe. În Craiova, prețurile apartamentelor își continuă trendul crescător, datorită cererii crescute de pe piață, în special prin «Prima Casă», precum și din cauza ofertei scăzute“. El mai spunea, în urmă cu o lună, că proprietarii de imobile nu prea mai scot la vânzare proprietățile în această perioadă a anului, așteptând să vadă cum evoluează piața anul viitor. Astfel că, oferta fiind limitată, și prețurile sunt mai mari.
GdS titra recent că în ultimul an, prețurile apartamentelor vechi din Craiova au crescut cu câteva mii de euro, cele mai multe tranzacții imobiliare efectuându-se prin programul „Prima Casă“. La data respectivă, tendința de scumpire a fost confirmată de Fondul Local de Garantare Craiova, conform căruia valoarea de finanțare medie pe locuință cumpărată prin programul guvernamental a crescut în 2016 față de 2015 cu câteva mii de euro.
În realitate, prețurile de piață între apartamentele vechi și noi sunt foarte puțin diferențiate. Conform anunțurilor postate în GdS, apartamentele vechi sunt scoase la vânzare la prețuri mai mari decât la începutul anului.
Pentru un apartament din Brazda lui Novac, de 55 de metri pătrați, proprietarul cerea 44.000 de euro. La începutul anului, un astfel de apartament se vindea cu 40.000 de euro. În cartierul George Enescu, pentru un apartament de 60 de metri pătrați se solicită 50.000 de euro. În Craiovița Nouă, pentru un apartament cu trei camere (72 de metri pătrați) se cereau 52.000 de euro. În Brazdă, pentru 3 camere (parter) se solicitau 54.500 de euro. Pe alte site-uri de anunțuri, pentru un apartament decomandat în același cartier, Brazda lui Novac, se cereau 62.000 de euro (885 de euro pe metrul pătrat). Anunțul era postat din 21 noiembrie, însă nu se găsise cumpărător până ieri. Între prețurile cerute de proprietari și cele tranzacționate pot exista diferențe de 2.000 – 3.000 de euro, în sensul că vânzarea efectivă se face la prețuri mai mici.
În medie, un apartament vechi se tranzacționează cu sume cuprinse între 750 și 950 de euro pe metrul pătrat, în funcție de zonă și de dotări. Un apartament nou se vinde cu 950 și 1.000 de euro pe metrul pătrat.

1.267 de locuințe cumpărate în Oltenia, prin „Prima Casă“

Programul de stimulare a achiziționării de locuințe a animat piața imobiliară în ultimii ani. Potrivit datelor de la Filiala Locală Craiova a FNGCIMM, în 2016 s-au tranzacționat în județele Olteniei 1.267 de locuințe prin „Prima Casă“, iar valoarea totală a finanțărilor acordate beneficiarilor de către bănci a ajuns la aproape 189 de milioane de lei.
Cele mai multe apartamente au fost vândute în Dolj (537) prin acest program, iar valoarea creditelor contractate a depășit 91 de milioane de lei. În Vâlcea s-au vândut 290 de locuințe anul acesta, iar în Olt, 205. În Gorj și Mehedinți s-au tranzacționat prin „Prima Casă“ 117, respectiv 118 locuințe.

infobox

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS