6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAlegeri pentru primar la Târgu Jiu

Alegeri pentru primar la Târgu Jiu

Gorjenii au votat masiv cu PSD
Gorjenii au votat masiv cu PSD

Social-democraţii au câştigat alegerile din judeţul Gorj, cu peste 50%. Prezenţa la urne a alegătorilor a fost de peste 41%, mai slabă la ca ultimele alegeri parlamentare şi sub cea de la alegerile locale. După numărarea voturilor din toate cele 332 de secții de vot, Biroul Electoral Judeţean Gorj a comunicat rezultatele finale. Astfel, PSD Gorj a obținut la Camera Deputaților 54,09%, în timp ce PNL Gorj a luat 16,92% din voturi. Pe locul al treilea se situează ALDE, cu 6,47%, PMP 6,44 %, PRU 4,66%, și USR 3,95%. „PSD Gorj a obținut la Camera Deputaților 54,09%, în timp ce PNL Gorj a luat 16,92% din voturi. Pe locul al treilea se situează ALDE, cu 6,47%, PMP are 6,44 %, PRU 4,66%. Restul partidelor au obţinut între 0,01% şi 3,95%“, a declarat judecătorul Doina Săvulescu, președintele Biroului Electoral Judeţean Gorj.

Majoritate de voturi şi la Senat

La Senat, PSD Gorj a obținut 51,44%, PNL 15,70%, ALDE 7,66%, PMP 6,05%, PRU 4,14%, iar USR 4,02%. Rezultatele finale centralizate după numărarea voturilor din 99% din secții arată că primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, a obținut 7,17%, respectiv 8.690 de voturi, în timp ce Ion Călinoiu, fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, a înregistrat un procent de 2,85%, adică 3.457 voturi. Înainte de procesul de redistribuire a mandatelor, Gorjul îi trimite în parlament pe Victor Ponta, Mihai Weber, Alin Văcaru (PSD), Dan Vâlceanu (PNL) și Dian Popescu (ALDE) la Camera Deputaților. În Senat va merge Florin Cârciumaru, fiind posibil ca și Scarlat Iriza să prindă un mandat de senator de Gorj, totul depinzând, însă, de redistribuirea voturilor după rezultatele finale.

Nu se aşteptau la un asemenea procent

Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, care este şi primar al municipiului Târgu Jiu, a declarat că va pleca în Senat, urmând ca la Târgu Jiu să fie organizate alegeri parțiale pentru stabilirea viitorului primar al municipiul. „PSD la Gorj nu a mai obţinut niciodată un scor electoral peste 53%. Rezultatul obţinut i-a surprins pe toţi pesediştii, având în vedere campania agresivă susţinută de PNL. Singurul scor obţinut la Gorj care a depăşit 50% din sufragiile electoratului a fost înregistrat în 2012, când PSD şi PNL au obţinut împreună, sub sigla USL, 55,14%, însă niciodată PSD sau un alt partid singur nu a depăşit 50%, la orice tip de alegeri. Rezultatul obţinut de organizaţia pe care o conduc este peste aşteptări, întrucât doi foşti lideri social-democraţi, Ion Călinoiu şi Ion Ciocea, au devenit adversari ai partidului şi au candidat ca independenţi. Am înregistrat un scor chiar mai mare, raportat la perioada în care cei doi erau în partid. Dacă i-ar fi avut şi pe cei doi în echipă, ca vot politic, organizaţia ar fi obţinut un scor şi mai mare“, a declarat Florin Cârciumaru. De precizat că Ion Călinoiu a fost preşedinte executiv al PSD, iar primarul Ion Ciocea a fost vicepreşedinte al partidului.

Pleacă la Bucureşti

Cu toate că se vehicula că Florin Cârciumaru îi va ceda mandatul de senator lui Claudiu Manta, al doilea pe lista PSD la Senat, liderul social-democrat a specificat clar că va renunţa la Primăria Târgu Jiu şi va merge în Parlamentul României. „Mă bazez pe experienţa din administraţie, dar şi pe munca depusă în unităţi de producţie. Cred că această experienţă mă va ajuta ca senator, pentru a contribui în legislativ cu legi care să fie de folos primăriilor şi altor instituţii ale statului“, a menţionat Florin Cârciumaru, care este lider al PSD Gorj din anul 2004 şi primar de Târgu Jiu din anul 2000. Primarul se află la cel de-al cincilea mandat de edil şi la primul de parlamentar. În fruntea PSD Gorj l-a înlocuit pe Nicolae Mischie şi a câştigat toate alegerile în care a fost angrenat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS