8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Pleșoi, condamnat cu suspendare

Fostul primar din Pleșoi, condamnat cu suspendare

Procurorii craioveni au reținut că Primăria Pleșoi a fost prejudiciată cu peste 130.000 de lei (Foto: arhiva GdS)
Procurorii craioveni au reținut că Primăria Pleșoi a fost prejudiciată cu peste 130.000 de lei (Foto: arhiva GdS)

Judecătoria Craiova a hotărât, vineri, să-l condamne la doi ani de închisoare cu suspendare pe Vasilică Crișu, primarul comunei doljene Pleșoi între anii 2008 – 2012. În timpul mandatului său, după cum au susținut anchetatorii, edilul Crișu, alături de alți patru inculpați, a făcut mai multe afaceri păguboase pentru bugetul localității. Ceilalți inculpați au primit pedepse între un an și patru luni și trei ani de închisoare, tot cu suspendare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, în cursul anilor 2009 și 2010, mai mulți consilieri locali din Pleșoi au formulat mai multe plângeri împotriva primarului Vasilică Crișu, pe care l-au „turnat“ că a încălcat legislația privind achizițiile publice, iar firmele care au câștigat contractele au făcut lucrări de slabă calitate.
În urma anchetei, procurorii craioveni au stabilit că ilegalitățile au fost comise cu ocazia consolidării sau reparării școlilor din comună.
Astfel, în decembrie 2007, primarul Ion Ionescu a semnat cu SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL, reprezentată de Emil Stuparu, un contract în valoare de 425.200 de lei, fără TVA, pentru consolidarea Școlii cu clasele I-VIII din Pleșoi. Școala respectivă a fost reprezentată de inculpatul Savu Bubulică, în calitate de beneficiar (directorul Școlii din Pleșoi), care a semnat cu Minodora Agapie un contract de prestări servicii, în valoare de 6.000 de lei, prin care aceasta din urmă trebuia să supravegheze tehnic lucrările. O lună mai târziu, în ianuarie 2008, în urma unei expertize tehnice, s-a stabilit că aceeași școală avea nevoie de lucrări suplimentare de consolidare. Așa că a urmat un act adițional la contractul din decembrie 2007, pentru suma de 362.185 de lei fără TVA, act semnat de primarul Ion Ionescu. În 2009, primarul Vasilică Crișu a semnat și el două acte adiționale cu aceeași firmă, unul în valoare de 70.000 de lei, iar altul de 49.000 de lei.
Procurorii au mai reținut că, tot în decembrie 2007, la scurt timp după semnarea contractului, SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL a cerut și obținut sume importante de bani pentru o serie de lucrări fictive.
„Potrivit conținutului situațiilor de plată emise în decembrie 2007 au fost achitate lucrări de gletuire, vopsitorie, tâmplărie etc., lucrări care nu au fost executate la acea dată, având în vedere că execuția lucrărilor a fost precedată de expertizarea clădirii, raportul de expertiză fiind întocmit abia în ianuarie 2008“, au reținut anchetatorii.

Contract cu aceleași probleme

În august 2008, Savu Bubulică semna cu SC EM STAR CONSTRUCT IMPEX SRL alt contract – „Reparații și utilități la Școala cu clasele I-VIII Pleșoi și Școala cu clase I-IV Milovan“. Valoarea contractului a fost de 196.725 de lei fără TVA, iar de supravegherea lucrărilor s-a ocupat aceeași Minodora Agapie. Au urmat alte situații de plată, facturi și plăți în valoare totală de 196.110 lei, documentele fiind semnate de Savu Bubulică (beneficiar) și confirmate de Minodora Agapie, în calitate de diriginte de șantier.
În cazul acestui contract, procurorii au reținut că, „din derularea contractului nr. 297/11.08.2008 rezultă că au fost evidențiate la plată, facturate și achitate cantități de lucrări înainte de execuția lor efectivă, fiind, de exemplu, emisă, la câteva zile după semnarea contractului menționat, factura nr. 90/14.08.2008 în valoare de 111.106 lei, reprezentând peste 50% din valoarea contractului“. În final, anchetatorii au mai precizat că, „atât la Școala cu clasele I-VIII Pleșoi, cât și la Școala cu clase I-IV Milovan au fost executate lucrări în cantități mai mici decât cele decontate, precum și lucrări necorespunzătoare calitativ, respectiv n-au fost executate lucrări sanitare, instalații sanitare, instalații termice la Școala Milovan și alte lucrări la Școala Pleșoi“. Infracțiunile reținute în acest dosar au fost de abuz în serviciu contra intereselor publice, falsul intelectual sau uzul de fals.

Condamnări cu suspendare la Judecătoria Craiova

În septembrie 2013, procurorii craioveni au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați, iar vineri, pe 9 decembrie, Judecătoria Craiova s-a pronunțat în acest dosar.
Savu Bubulică a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru faptele comise, iar fostul edil Crișu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, tot cu suspendare. Minodora Agapie și Constantin Stănciugelu (diriginte de șantier) au fost condamnați la câte un an și patru luni de închisoare cu suspendare, iar Emil Stuparu s-a ales cu o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru faptele comise.
În plus, inculpații și SC EM STAR CONSTRUCT au fost obligați să achite Primăriei Pleșoi suma totală de 347.980 de lei. De asemenea, instanța a dispus anularea mai multor înscrisuri falsificate și a menținut sechestrul pus pe bunurile inculpaților. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de părțile din dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS