12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevul acuzat de propagandă teroristă, ridicat de mascaţi

Elevul acuzat de propagandă teroristă, ridicat de mascaţi

Elevul a fost ridicat de mai mulţi oameni ai legii înarmaţi (Foto> Bogdan Grosu)
Elevul a fost ridicat de mai mulţi oameni ai legii înarmaţi (Foto: Bogdan Grosu)

Luigi Constantin Boicea, elevul de 18 ani din Craiova, acuzat la sfârşitul anului trecut de propagandă a grupării teroriste Stat Isalmic a fost ridicat ieri, pentru a doua oară, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Acesta a fost dus la București pentru audieri.
Ancheta în cazul tânărului simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic a început în luna decembrie a anului trecut, atunci când băiatul a fost ridicat pentru prima dată de procurorii DIICOT, în urma unor percheziţii în casa unde locuieşte împreună cu mama și bunicii săi. La data respectivă, procurorii au anunţat că tânărul a fost monitorizat mai multe luni de ofițerii SRI. Luigi Constantin Boicea trecuse la religia musulmană şi mergea să se roage la o moschee din Craiova. După ce a fost ridicat şi anchetat anul trecut, procurorii au dispus măsura controlului judiciar. Însă monitorizarea lui a continuat, iar elevul a fost ridicat, din nou, la un an de la prima întâlnire cu oamenii legii.
„Pe întreaga perioadă a controlului judiciar, inculpatul a încălcat în mod sistematic obligația instituită în sarcina sa, inclusiv după data de 24.09.2016, când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți, aparținând organizației teroriste Daesh/Stat Islamic, și încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanți ai respectivei organizații teroriste în satisfacerea dorinței manifeste de a obține sprijin logistic și financiar pentru săvârșirea unui act de terorism.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015 și până în prezent, inculpatul Boicea Luigi Constantin a participat la activitățile de instruire și pregătire desfășurate on-line de organizația teroristă Daesh/Stat Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însușire de către individ a cunoștințelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare și funcționare, efectele și măsurile de siguranță necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării și utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii și dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniții etc., cât și componente ale procesului de pervertire a afectivității individului prin asimilare vizuală, conștientizare și asumare personală a consecințelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv asupra persoanelor, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus extinderea cercetărilor, începerea și continuarea urmăririi penale față de inculpatul Boicea Luigi Constantin“, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Luigi Constantin Boicea este elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Auto Craiova, iar conducerea unităţii de învăţământ susţine că acesta nu a avut un comportament ieşit din comun. „Din punct de vedere comportamental, acesta nu a perturbat activitatea la clasă sau în liceu. Nu a fost agresiv. Ca şi rezultate, a avut mereu note de mijloc. În schimb, este sancţionat pentru un număr mare de absenţe, cu mustrare scrisă, “, a declarat Georgică Bercea Florea, directorul Liceului Tehnologic Auto Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS