7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDurere fără margini la Palilula. Bărbaţii ucişi au fost înmormântaţi

Durere fără margini la Palilula. Bărbaţii ucişi au fost înmormântaţi

Sute de oameni le-au adus un ultimul omagiu tatălui şi fiului ucişi la Palilula (Foto: Bogdan Grosu)
Sute de oameni le-au adus un ultimul omagiu tatălui şi fiului ucişi la Palilula (Foto: Bogdan Grosu)

Şocul dublei crime, urmată de o sinucidere, a împietrit întreaga localitate Palilula. Sute de oameni au venit la înmormântarea celor doi bărbaţi, tată şi fiu, şi au asistat tăcuţi, neputincioşi şi îndureraţi la durerea familiei Trandafir. Doar glasul mamei, care îşi striga disperarea, se auzea din depărtare.
Tragedia de la Palilula, în urma căreia un tată de 59 de ani şi fiul acestuia, de 36 de ani, au fost omorâţi, a îngrozit întreaga comunitate. Nimeni din Palilula nu îşi aminteşte să mai fi auzit vreodată de o aşa crimă oribilă în sat. Oamenii au venit, ieri, să fie alături de familia care a rămas fără cei mai de nădejde membri. Femeia care şi-a pierdut soţul şi copilul era dărâmată de durere. Cu puţinele puteri rămase, ea îi striga pe cei doi în faţa maşinilor cu care trebuiau să fie duşi la cimitir. Durerea ei era şi mai acerbă când vorbea despre nepoţelul ei de numai trei ani, care va creşte fără tată. „Sufletele mele, unde vă duceţi? Nu mă lăsaţi! Copilul întreabă de tată, ce să îi spun eu lui?“, striga femeia sfâșiată de durere, în timp ce lacrimile îi curgeau şiroaie pe obraji. Rudele și vecinii erau înmărmuriţi, iar mulţi dintre ei plângeau văzând neputinţa femeii şi ascultând muzica mortuară care îţi tăia răsuflarea. Oamenii nu îşi explică de ce această familie a fost lovită de o nenorocire atât de mare. „Erau oameni foarte respectuoşi şi gospodari. Nu realizăm cum a putut să se întâmple asemenea necaz. E incredibil cum criminalul a putut să aibă arme în casă şi nimeni să nu ştie“, a mai spus o altă femeie.
Nimic nu le-a dat oamenilor de bănuit că unul dintre consăteni avea un adevărat arsenal în beciul casei. Criminalul, Dragoş Furtună, de 28 de ani, era un om tăcut, după cum îl descriu vecinii. Părea liniştit şi se plimba foarte des cu maşina de la care a pornit scandalul. „Nu ştim prea multe despre criminal. Se mutase aici cu soţia, Mihaela, în august. Ea are părinţii de aici şi toate rudele au ajutat-o să cumpere casa în care stăteau. Însă, părinţii ei nu au fost de acord cu el de la început. Am auzit că fata era terorizată, el o bătea. Cred că din cauza asta nici nu a spus că el avea pistoale în beci. Orice femeie normală ar fi anunţat poliţia. Mie mi-ar fi fost frică să stau cu un aşa om în casă“, a spus o femeie din Palilula, venită la înmormântare.

„Un băiat a scăpat de împuşcătură pentru că s-a împiedicat“

Casa criminalului era pustie, iar maşina de la care a pornit scandalul era parcată în curte (Foto: Bogdan Grosu)
Casa criminalului era pustie, iar maşina de la care a pornit scandalul era parcată în curte (Foto: Bogdan Grosu)

Crima, care a avut loc vineri seară, în jurul orei 17.00, a băgat în stare de şoc mulţi localnici, care nu mai au linişte după cele întâmplate. „Eu de trei nopţi nu dorm. M-am îngrozit când am auzit ţipetele. Nu am avut curaj să mă duc acolo pentru că mi-am dat seama că sunt ţipete de moarte. Doar soţul meu s-a dus să vadă ce s-a întâmplat şi a rămas şi el şocat. Acum nu ne mai revenim. Eu iau pastile din cauza asta“, a povestit o femeie care locuieşte aproape de locul în care s-a desfăşurat tragedia.
Oamenii din Palilula îşi fac cruce când se gândesc la nenorocirea care s-a abătut asupra satului, dar mai ales asupra familiei din care s-au stins două suflete, și se îngrozesc la gândul că şi alţi oameni ar fi putut fi omorâţi. „Nu se înnegurase când s-a întâmplat. Bărbatul care a murit era cu cumnatul lui, cel care a fost împuşcat în mână, cărau nişte lemne cu tractorul. Criminalul lăsase maşina în stradă şi ei nu puteau să treacă. De aici a pornit totul. Apoi a venit şi copilul lui Ion şi pe el l-a împuşcat primul. Apoi l-a împuşcat în obraz pe Vasile Zidaru şi în mână pe Ion Stuparu. După aceea, a mers mai în faţă şi a tras în Ion Trandafir. Imediat după ce a făcut asta, s-a împuşcat în cap, lângă el. În timp ce el trăgea, a mai vrut să împuşte pe încă cineva, dar băiatul ăla s-a împiedicat şi a căzut în şanţ şi nu a mai ieşit de acolo. Ăsta a fost norocul lui“, a spus un localnic.

Criminalul avea 15 arme de foc şi peste 1.000 de cartuşe

Două maşini erau pregătite să îi conducă pe cei ucişi pe ultimul drum (Foto: Bogdan Grosu)
Două maşini erau pregătite să îi conducă pe cei ucişi pe ultimul drum (Foto: Bogdan Grosu)

Prietenilor lui Dragoş Furtună nu le vine să creadă nici acum că el a fost cel care a ucis doi oameni. „Am copilărit împreună, era un băiat foarte liniștit, își făcuse un atelier și repara motociclete. Probabil că după moartea tatălui său a pățit ceva. Nu ne-a venit să credem când am văzut la televizor ce s-a întâmplat. Păcat de el, era tânăr“, a spus Diana Panaite, o vecină din comuna lui natală, Giarmata, judeţul Timiş. „În astfel de momente, lumea judecă ce a făcut, gestul lui, nu cum era el. Este dureros pentru familie şi pentru cei care l-au cunoscut. Avea toată viaţa înainte şi dintr-o prostie s-a ajuns unde s-a ajuns. Oricât am încerca să înţelegem gestul lui, nu se mai poate face nimic“, a declarat Adriana Greab, o altă cunoştinţă a lui Dragoş Furtună.
Casa în care stătea ucigașul împreună cu soția era pustie ieri. O locuinţă bătrânească, deloc îngrijită, în beciul căreia Dragoş Furtună a făcut multe arme, printre care și cele ale crimei. Geamurile uneia dintre camerele casei erau vopsite, astfel încât să nu se vadă nimic prin ele, semn că bărbatul avea multe de ascuns. Iar oamenii legii au descoperit acest lucru abia după ce bărbatul a luat două vieţi. După ce a izbucnit cearta, Dragoş Furtună a intrat repede în locuinţă şi s-a întors înarmat cu patru pistoale, hotărât să ucidă. Anchetatorii au explicat că de pe ulița unde a avut loc scandalul au fost ridicate trei pistoale, iar un martor la incident le-a predat polițiștilor o altă armă pe care o găsise în apropiere. Ulterior, în locuința în care Dragoș Furtună locuia fără forme legale, a fost descoperit atelierul lui, de unde au fost ridicate diverse componente de arme, dar și 11 arme letale și neletale, diverse substanțe, echipament folosit la turnat gloanțe și casetat cartușe, plus peste 1.000 de cartușe. Muniţia era ascunsă în diverse bidoane de plastic, dar și într-un hidrofor. Procurorii doljeni încearcă să stabilească provenienţa armelor, cele mai multe modificate pentru a folosi muniţie letală, dar şi dacă acestea urma să fie vândute în ţară sau străinătate. Mai trebuie spus că, potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, soția lui Dragoș Furtună a depus la dosar acte medicale care arată că tânărul a urmat, în Germania, un tratament pentru depresie. Documentele medicale urmează să fie traduse în limba română.
Ancheta Parchetului continuă, însă în urma celor doi bărbaţi care şi-au pierdut viaţa va rămâne o suferinţă imensă în sufletele celor din familie. Ion Trandafir mai avea o fată, iar fiul său, Fabian Trandafir, era tatăl unui băieţel de doar trei ani.

Alte două victime sunt la spital

Criminalul de doar 28 de ani a tras fără milă în toţi cei pe care i-a întâlnit. Ion Trandafir a murit pe loc, iar fiul său, Fabian, s-a stins la spital. Alţi doi bărbaţi sunt sub supraveghere medicală. Este vorba despre Ion Stuparu, de 56 de ani, rănit la mâna dreaptă, şi Vasile Zidaru, de 48 de ani, rănit la obraz. Bărbatul de 56 de ani este stabil, însă va avea nevoie de multe zile de spitalizarea pentru a se putea reface. „În acest moment nu se poate pune problema de amputare. I-am făcut o intervenţie chirurgicală când a fost adus de urgenţă, iar acum antebraţul este fixat cu un fixator extern provizoriu şi facem tot posibilul ca rana să nu se infecteze. Are ambele oase ale antebraţului fracturate. Câteva săptămâni va rămâne la stadiul la care este acum, iar apoi va mai avea nevoie de minimum o intervenţie chirurgicală“, a declarat Marcel Mărginean, medic ortoped al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Bărbatul care a fost împuşcat în obraz este şi el în afara oricărui pericol. „Pacientul a suferit o intervenţie chirurgicală când a fost adus la spital. Acum este stabil, conştient şi va mai rămâne internat pentru tratament“, a declarat Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS