10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova s-a umplut de gunoaie după vacanța de Ziua Națională

Craiova s-a umplut de gunoaie după vacanța de Ziua Națională

La unele platforme din Craiova s-au format mormane de gunoaie după minivacanța de Ziua Națională. Oamenii spun că s-a ajuns în această situație din cauză că deșeurile menajere nu au mai fost ridicate de câteva zile. În schimb, reprezentanții firmei care se ocupă de salubrizarea orașului susțin că graficul de ridicare a gunoiului din Craiova nu a avut de suferit în zilele libere de săptămâna trecută.

Mai mulți craioveni au sesizat faptul că unele platforme de gunoi din oraș s-au umplut, în ultimele zile, de deșeuri menajere și că minivacanța de Ziua Națională a dat peste cap programul de ridicare a gunoiului din oraș. Oamenii susțin că, săptămâna trecută, ar fi existat o perioadă de câteva zile în care mașinile SC Salubritate SRL nu au venit să ridice deșeurile, suficient ca unele platforme din Bănie să fie invadate de gunoaie. Situația a fost constatată încă de pe 1 decembrie, dar lucrurile nu se schimbaseră prea mult până ieri-dimineață. „La mulți ani, România! Mulțumim doamnei primar pentru peisajul pitoresc tipic craiovean. Și mulțumim și Poliției Locale pentru eficiență. Vă mulțumim pentru eficiența cu care vă faceți treaba, domnilor“, era postarea unui craiovean, pe 1 decembrie, pe o rețea de socializare. Textul era precedat de mai multe imagini cu mormane de gunoi aflate pe platforma din cartierul Rovine, zona blocurilor A 28 – A36. O situație care se prezenta la fel și luni dimineață.
Tomberoanele de aici erau pline, iar gunoiul zăcea aruncat pe jos. Chiar și ieri oamenii lăsau plasele cu gunoi menajer pe platformă, pentru că nu mai era loc în ghene. „Nu pot să vă spun exact de când nu au mai venit să ridice gunoiul, dar aici sunt cinci containere la toată zona de blocuri, inclusiv blocul-turn, de asta se strânge atâta. Toți aduc gunoiul aici, inclusiv societățile care au magazine în această zonă. Nu pot spune că de fiecare dată este așa, dar de cele mai multe ori așa se întâmplă. Dacă nu se vor face în zonă mai multe locuri de depozitare a gunoiului va fi mereu aceeași situație“, a precizat Victoria Cherata, o locatară. Între timp, aici a apărut și mașina Salubrității, iar angajații societății au început să încarce gunoiul. „Ăstea sunt mașinile, ce să facem! Trebuia să vină și ieri să ridice gunoiul de aici, nu știu de ce nu au mai ajuns. Uite cât s-a strâns“, susținea un muncitor, în timp ce încărca de zor gunoiul.

Platformă din cartierul Brazda lui Novac, unde ieri-dimineață rămăsese neridicat gunoiul suplimentar (Foto: Lucian Anghel)
Platformă din cartierul Brazda lui Novac, unde ieri-dimineață rămăsese neridicat gunoiul suplimentar (Foto: Lucian Anghel)

O situație similară cu cea din Rovine se întâlnea, ieri-dimineață, și în cartierul Brazda lui Novac. Platforma din spatele pieței de la Complexul Vechi era și ea înțesată de gunoaie. „De vreo câteva zile stăm cu gunoiul așa. S-a format între timp un munte de deșeuri. Noroc că este frig afară și nu miroase. Nu știu ce s-a întâmplat de nu au venit să ridice gunoiul până acum“, era sesizarea făcută de un craiovean zilele trecute. Ieri-dimineață, pe respectiva platformă mai existau gunoaie doar pe jos, nu și în tomberoane, care fuseseră golite. „Cred că au venit cei cu mașina (de la Salubritate, n.r.) și le-au golit, dar acum trebuie să vină și cei care iau gunoiul de pe platformă. Nu știu cum se procedează și de ce nu l-au luat pe tot odată. Oricum, sâmbătă, când am venit de la țară, gunoaiele erau aici, iar până astăzi (ieri, n.r.) nu le-a ridicat nimeni“, a spus alt craiovean. În schimb, în cartierul Valea Roșie platformele de gunoi erau curate ieri la prânz.

În cartierul Valea Roșie platformele de gunoi erau curate ieri-dimineață  (Foto: Lucian Anghel)
În cartierul Valea Roșie platformele de gunoi erau curate ieri-dimineață (Foto: Lucian Anghel)

Platforma de gunoi din Rovine va fi supravegheată de Salubritate

Deși unii craioveni s-au declarat nemulțumiți de modul în care a fost ridicat gunoiul în ultimele zile, reprezentanții SC Salubritate SRL, firma care se ocupă de salubrizarea orașului, au precizat că „programul de colectare a deșeurilor, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, a fost unul aferent unor zile normale de lucru și că graficul a fost respectat în totalitate“. Mai mult, atât de pe platforma din Rovine, cât și de pe cea din Brazdă, „gunoiul a fost ridicat zilnic, având în vedere numărul mare de persoane deservite“. „În ceea ce privește deșeurile amplasate pe lângă containere, acestea sunt ridicate separat, cu utilaje specializate, ori de câte ori este nevoie. Atât gunoiul suplimentar, cât și cel existent în recipientele de precolectare a fost ridicat în cursul zilei de astăzi, 5 decembrie, și facem mențiunea că, în cazul platformei de la A28, o cantitate importantă de gunoi suplimentar a fost ridicată și în cursul zilei de sâmbătă, 3 decembrie“, a explicat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.
Cu platforma din Rovine, zona blocurilor A28 – A36, ar fi o problemă, potrivit oficialilor Salubrității, motiv pentru care aceasta va fi inclusă într-un program de supraveghere. „În ultima perioadă, am primit mai multe sesizări de la locatari din zonă care reclamă faptul că acolo vin și depun deșeuri și agenții economici din acest perimetru, dar și faptul că la platforma respectivă își fac apariția frecvent și colectorii neautorizați de materiale reciclabile, care împrăștie deșeurile. Din acest motiv, platforma de la blocul A28 va fi inclusă într-un program de supraveghere, derulat de Serviciul Corp Control din cadrul societății noastre, acțiune ce are ca scop depistarea persoanelor care depozitează deșeuri fără a avea acest drept. De asemenea, vom solicita și sprijinul Poliției Locale pentru îndepărtarea colectorilor neautorizați din zonă“, a mai menționat Cristina Ghenea.
Situația cu gunoaiele din Rovine a mai fost prezentată de GdS la începutul lunii septembrie. Și atunci, ca și acum, speța era aceeași: mormanele de deșeuri menajere care se strâng în fiecare zi pe platforma de la blocurile A28 – A36. Și la acea dată, reprezentanții SC Salubritate SRL sus­­­­­­­­­ținea că întâmpină probleme cu colectorii neautorizați de materiale reciclabile: „Pe lângă persoanele care aruncă deșeuri lângă containere, la platforma respectivă își fac apariția frecvent și colectorii neautorizați de materiale reciclabile, care împrăștie deșeurile, motiv pentru care vom solicita sprijinul Poliției Locale pentru îndepărtarea acestora din zonă“. Care era situația ieri? Aceeași cantitate mare de gunoi, aceiași „colectori neautorizați de materiale reciclabile, care împrăștie deșeurile“, dar nici urmă de vreun agent de la Poliția Locală, deși instituția ar avea atribuții în acest sens. Pe lângă atribuțiile de a controla respectarea prevederilor legale privind condiţiile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere şi industriale, precum și de a verifica ridicarea deşeurilor menajere de operatorii de servicii de salubrizare, în conformitate cu graficele stabilite, Poliția Locală mai poate să acționeze și „pentru depistarea, identificarea și sancționarea persoanelor care strâng și colectează peturi din recipientele speciale ale SC Salubritate Craiova sau din ghenele de gunoi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS