17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn grup de minori din Craiova fură banii scoşi de la bancomat

Un grup de minori din Craiova fură banii scoşi de la bancomat

 

O cititoare a Gazetei de Sud ne-a sesizat faptul că socrul ei a fost victima unui furt, imediat după ce a scos o sumă importantă de bani de la un bancomat de pe Calea Bucureşti. În doar câteva secunde, un copil de 13 ani l-a lăsat pe bărbat fără 4.000 de lei. Minorul este un cunoscut al poliţiei şi acţionează de obicei împreună cu o gaşcă de prieteni. 

Bancomatele de pe Calea Bucureşti şi schimburile valutare aflate în apropierea Pieţei Centrale au devenit „magnet“ pentru o bandă de hoţi minori. Aceştia acţionează cu precădere în zona respectivă pentru că au posibilitatea să fugă şi să se ascundă rapid în aglomeraţia din piaţă.
Un bărbat de 66 de ani a fost jefuit la sfârşitul lunii octombrie, imediat după ce scosese de la bancomat 4.000 de lei. Printr-o metodă destul de simplă, dar eficace, bărbatul a fost deposedat într-o clipă de întreaga sumă de bani, de un copil de 13 ani. „Socrul meu a mers să scoată banii de pe card, de la un bancomat aflat foarte aproape de Piaţa Centrală. După ce a scos banii, a simţit că cineva l-a bătut cu degetul pe umărul stâng. Din instinct, el a întors capul sprea partea stângă, iar acel băiat i-a tras în fracţiune de secundă, pe partea dreaptă, toţii banii din mână. Imediat după incident am anunţat poliţia şi am aflat că se mai întâmplaseră astfel de cazuri“, ne-a declarat femeia.
La mai bine de o lună de la incident, bărbatul nu şi-a recuperat nici măcar o parte din bani şi nu mai are nici o speranţă. „Poliţia nu a recuperat nimic din bani. Ne-au spus ulterior că l-au prins pe băiat, l-au identificat şi că are 13 ani. Însă acesta ar fi declarat că ar fi băgat toţi banii la maşinuţe. Oricum, poliţia spune că nu le poate face nimic, nu îi poate reţine. Pe noi nici măcar nu ne mai anunţa poliţia ce s-a mai întâmplat cu acest caz, dacă nu îi chemam pentru altă problemă. La câteva zile, mi s-a spart maşina şi am chemat iar poliţia. Cu acel prilej i-am întrebat dacă l-au prins pe cel care i-a furat banii socrului meu şi abia atunci mi-au spus detaliile pe care vi le-am povestit“, a mai adăugat femeia.
Poliţia confirmă faptul că principalul suspect al acestui furt este un minor de 13 ani. „În cauză este deschis un dosar penal şi se fac cercetări pentru furt calificat. Principalul suspect este un minor de 13 ani. Nu este pentru prima dată când acesta săvârşeşte o astfel de ilegalitate, fiind unul dintre cunoscuţii poliţiştilor doljeni. De obicei, acţionează alături de câţiva minori, în zona bancomatelor şi a schimburilor valutare de la Piaţa Centrală, profitând de neatenţia oamenilor“, a declarat Amelia Barbu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj.
În afară de acest furt, o altă faptă recentă a minorului care terorizează mulţi oameni din Craiova, împreună cu o gaşcă de prieteni, este furtul unei maşini. Potrivit poliţiştilor, acesta a furat cheile maşinii unui bărbat în zona Pieţei Centrale, s-a urcat în autoturism împreună cu grupul de prieteni şi au plecat cu el. Bărbatul păgubit a anunţat furtul, iar după câteva ore minorii au fost prinşi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina care fusese dată în urmărire. După ce autoturismul a fost verificat, s-a constatat că acesta se afla în stare perfectă.

Poliţia poate acţiona doar dacă minorii au peste 14 ani

Poliţiştii doljeni spun că minorii care nu au împlinit 14 ani nu pot răspunde penal pentru că se consideră că nu au discernământ asupra faptelor pe care le comit. Doar când aceștia sunt prinși asupra faptului, oamenii legii au posibilitatea să ia măsuri, dar nici acelea pe termen lung. „Doar în cazul în care sunt prinşi în flagrant, aceştia sunt duşi la Centrul de Primiri Urgenţe de pe strada Răşinari. Însă, de cele mai multe ori, după ce sunt lăsaţi acolo, aceştia fug sau sunt luaţi de părinţi“, a spus Amelia Barbu.
Pagubele provocate de minorii care profită că nu pot răspunde penal sunt foarte greu de recuperat. „De cele mai multe ori, obiectele furate sau banii sunt foarte greu de recuperat de la aceşti minori. Cei păgubiţi pot acţiona în judecată părinţii minorilor respectivi, pentru a încerca să recupereze ce li s-a furat. Poliţia nu poate sancţiona părinţii“, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Potrivit art. 113 din Codul Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorii care au vârsta între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai după ce se dovedeşte că au săvârşit o infracțiune cu discernământ. Abia după vârsta de 16 ani, minorii răspund penal. De asemenea, dacă au între 14 şi 18 ani la data comiterii unei fapte penale, faţă de minori se poate lua o măsură educativă. Numai dacă este recidivist sau dacă pedeapsa pentru infracţiunea comisă este mai mare de şapte ani, un minor cu vârsta între 14 şi 18 ani poate fi internat într-un centru educativ sau de detenţie. Și asta numai printr-o hotărâre a instanțelor de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS