10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDepartamentul pentru Lupta Antifraudă, în control la Rânca

Departamentul pentru Lupta Antifraudă, în control la Rânca

Investițiile din fonduri europene, vizate de autorităţile de control
Investițiile din fonduri europene, vizate de autorităţile de control

Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) şi-a propus să verifice modul în care au fost cheltuite fondurile europene de preaderare în zona Rânca, Gorj. Este vorba de un proiect cu o valoare totală de aproape opt milioane de euro. Investiţia finanţată prin vechiul program Phare a vizat amenajarea domeniului schiabil prin construirea unei instalaţii de telescaun sub Vârful Păpuşa şi a unei pârtii de schi lungă de 980 de metri. De asemenea, a mai fost construită o reţea de canalizare şi patru staţii de epurare a apelor uzate, trei fiind în zona administrată de Novaci şi una în zona administrată de Baia de Fier. De mulți ani, în spaţiul public sunt trase semnale de alarmă asupra modului defectuos în care au fost investite fondurile europene în Rânca, însă abia acum se încep verificări.

DLAF confirmă controlul

Departamentul pentru Lupta Antifraudă a confirmat pentru Gazeta de Sud că în prezent este în derulare un control care vizează investiţia de la Rânca, după ce în prealabil au avut loc verificări care să justifice începerea controlului: „Ca urmare a solicitării dumneavoastră, formulată în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată la Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF cu numărul 2631/24.11.2016, vă aducem la cunoştinţă următoarele: Departamentul pentru Lupta Antifraudă – DLAF, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, efectuează sau coordonează acţiuni de control în vederea identificării neregulilor, fraudelor şi altor activităţi ilicite în legătură cu gestionarea, obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a celor de cofinanţare aferente, precum şi a oricăror altor fonduri ce intră în sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene. Potrivit art. 21 lit. e) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Departamentului pentru lupta antifraudă – DLAF aprobat prin HG nr. 738/2011, acţiunile de control se declanşează în urma unor verificări preliminare temeinice, pentru identificarea indiciilor de fraudă, care au rolul de a selecta faptele cu potenţial de valorificare judiciară. În prezent, DLAF efectuează control cu privire la proiectul «Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare-epurare a apelor uzate menajere din zona Rânca – judeţul Gorj»“. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru Lupta Antifraudă va putea oferi mai multe informaţii numai după finalizarea investigaţiilor“, potivit DLAF.

Canalizarea, recepţionată în 2011

Este de precizat că sistemul de canalizare din Rânca este recepţionat încă din anul 2011 şi după cinci ani încă nu este autorizat. Canalizarea ba a funcţionat, ba s-a înfundat. Există multe pensiuni care au fose septice, altele s-au branşat la noua reţea de canalizare, iar altele au deversat dejecţiile şi apa uzată direct în pădurile din Rânca. Nici pe Baia de Fier, nici pe Novaci nu există un operator care să administreze reţeaua. Autorităţile locale încearcă de mulți ani, fără succes, să se pună de acord în privinţa autorizării reţelei de canalizare şi a punerii în funcţiune. Primăria Novaci a depus un dosar separat pentru autorizare şi încearcă să ofere spre administrare reţeaua către Aparegio. Şi Primăria Baia de Fier intenţionează să facă acest lucru, însă, momentan, există o opoziţie din partea consilierilor locali.

Aproape 8 milioane de euro pentru ce?

Nici sistemul de transport pe cablu nu stă mai bine. Firma care a administrat telescaunul a dat faliment în 2014, la trei ani de la punerea în funcţiune a instalaţiei. Pârtia nu este dotată cu tunuri de zăpadă şi, în lipsa unor ninsori consistente, este aproape impracticabilă în sezonul rece. Este de amintit că Proiectul a fost compus din două loturi şi are ca titular Consiliul Local Novaci, iar ca participanţi la proiect Consiliul Local Baia de Fier şi Consiliul Judeţean Gorj. Anunţul de participare pentru Lotul I (sistemul de canalizare) a fost publicat pe 16.10.2007, iar anunţul de atribuire, pe 12.02.2008. Lucrările au fost începute în martie 2009. Valoarea contractului a fost de 3,6 milioane de euro, câştigătoare fiind ASOCIAŢIA SC Grup Primacons SRL – SC Inspet SA. Investiţia a vizat, conform documentaţiei de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, următoarele: „Construcţia unui sistem de canalizare pentru apele uzate menajere în vederea colectării acestor ape şi tratarea lor în patru staţii de epurare ce au în componenţa lor echipamente de reţinere a materiilor grosiere, situate înainte de un separator de grăsimi şi uleiuri, un tratament biologic MBR şi tratamentul nămolului generat din staţia de epurare. Conform PUZ-ului Staţiunii Rânca şi analizei soluţiilor tehnice posibile, s-a optat pentru realizarea unui sistem de canalizare şi epurare a apelor uzate menajere cu patru subsisteme distincte care să lucreze individual“, potrivit documentelor.
Şi telescaunul a costat peste 4 milioane de euro. Rămâne de văzut dacă inspectorii DLAF vor putea stabili dacă fondurile europene au fost cheltuite eficient sau nu în zona Rânca.

Primarii ştiu de control

Edilul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, a declarat că ştie de verificările Departamentului pentru Lupta Antifraudă, însă nu crede că autorităţile vor fi nevoite să returneze banii europeni pentru că investiţia a fost realizată. La rândul său, Dumitru Leuştean, edilul din Novaci, a spus că nu poate preciza când va prelua Aparegio reţeaua de canalizare şi când va fi emisă autorizaţia: „Am auzit şi eu că se fac verificări de la Antifraudă. Acum nu ştiu ce o să se întâmple. Canalizarea pe partea noastră nu are autorizaţie şi am făcut un dosar să o obţinem. Vrem să o preia în administrare Aparegio şi să se ocupe de reţea. Nu pot să spun acum dacă sunt sau nu pensiuni branşate la reţeaua de canalizare. Sunt multe pensiuni cu fose septice. Aparegio va prelua şi va face verificările necesare“, a declarat Leuştean.
Zona montană Rânca este administrată jumătate de Primăria Novaci şi jumătate de Primăria Baia de Fier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS