12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCristina Calangiu, doi ani de închisoare cu suspendare

Cristina Calangiu, doi ani de închisoare cu suspendare

Cristina Calangiu a ocupat funcția de viceprimar al municipiului Craiova din 2012 și până în februarie 2015, când a demisionat invocând „motive personale“
Cristina Calangiu a ocupat funcția de viceprimar al municipiului Craiova din 2012 și până în februarie 2015, când a demisionat invocând „motive personale“

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri, să o condamne la doi ani de închisoare cu suspendare pe Cristina Calangiu, fost viceprimar al municipiului Craiova, acuzată că a primit sume de bani cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro pentru angajarea unor persoane ca asistenți medicali ori infirmieri. Alți patru inculpați din acest dosar au primit pedepse între doi ani de închisoare cu suspendare și trei ani și jumătate cu executare, iar altul a fost achitat.

Cristina Calangiu, fost viceprimar al municipiului Craiova și fost manager al Spitalului de Urgență Craiova, Radu Smarandache, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, Rodica Țenea, consilier juridic în cadrul Primăriei Craiova, Maria Manolache, director general adjunct în cadrul DGASPC Dolj, Lavinia Oprea, șefa Centrului de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul DGASPC Dolj, și Ioana Munteanu, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în mai, anul trecut. Printre infracțiunile de care au fost acuzați se numără luarea și darea de mită, traficul de influență, complicitatea la infrac­țiu­­nea de luare de mită și favorizarea infractorului.
Să vedem, mai întâi, care a fost starea de fapt reținută de procurorii anticorupție în acest dosar.

Șpăgi de mii de euro pentru funcționarii publici

În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au explicat, pe scurt, acuzațiile aduse fiecărui inculpat. Cristina Calangiu a fost acuzată de comiterea a nouă infracțiuni de trafic de influență. „În intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv, viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, în total 50.500 de euro și 15.000 de lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“, au precizat procurorii anticorupție.
Față de Rodica Țenea, care a fost acuzată de comiterea a șase infracțiuni de trafic de influență, procurorii craioveni au reținut că, în perioada 2011 – 2015, tot prin intermediul Ioanei Munteanu, „a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro, în total 16.500 de euro și 4.000 de lei, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“.
În ceea ce-l privește pe Smarandache, anchetatorii au precizat că, „în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins și a primit, în șase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptățite sau fără să fie aparținători ai acestora“.
În schimb, Ioana Munteanu, intermediara șpăgilor, a fost acuzată de comiterea a 16 infracțiuni de trafic de influență, cinci de complicitate la luare de mită și dare de mită.
Față de ultimele două inculpate din acest dosar, Maria Manolache și Lavinia Oprea, procurorii DNA au reținut comiterea infracțiunilor de trafic de influență, respectiv favorizarea făptuitorului. Maria Manolache a fost acuzată că a primit o mită de 3.000 de lei pentru angajarea unei persoane ca îngrijitor la DGASPC Dolj, bani pe care i-a înapoiat însă după ce persoana în cauză a picat examenul. În ceea ce o privește pe Lavinia Oprea, procurorii au reținut că, pe 31 martie 2015, l-a avertizat pe Smarandache că este vizat de o anchetă penală.

Patru condamnați cu executare, doi cu suspendare, Oprea achitată

Radu Smarandache și Rodica Țenea au fost arestați preventiv pe 1 aprilie, anul trecut, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Două săptămâni mai târziu, pe 16 aprilie, în arest a ajuns și Cristina Calangiu. Ulterior, după finalizarea anchetei, inculpații au fost trimiși în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 11 mai. Pe 21 iulie, Cristina Calangiu, Rodica Țenea și Radu Smarandache au fost eliberați din arest.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat vineri, pe 15 noiembrie.
Cristina Calangiu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, ca și Maria Manolache. În schimb, Ioana Munteanu și Radu Smarandache au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu executare, iar cea mai mare pedeapsă, de trei ani și jumătate de închisoare cu executare, a primit-o Rodica Țenea. Lavinia Oprea a fost achitată pentru comiterea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova atât de inculpați, cât și de procurorii anticorupție.

Control judiciar prelungit pentru trei inculpați
Tot vineri, Tribunalul Dolj a dispus revocarea măsurii controlului judiciar față de Cristina Calangiu şi Maria Manolache. În schimb, instanța a menținut controlul judiciar față de inculpații condamnați cu executare – Ioana Munteanu, Radu Smarandache și Rodica Țenea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS