8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova, repetentă la restituirea unei proprietăți

Primăria Craiova, repetentă la restituirea unei proprietăți

Imobilul revendicat a găzduit până de curând o grădiniță (Foto: Bogdan Grosu)
Imobilul revendicat a găzduit până de curând o grădiniță (Foto: Bogdan Grosu)

O femeie din Craiova așteaptă de mai bine de un an ca primăria să-i predea clădirea revendicată pe care a câștigat-o în instanță.

Simona Lambucă a început demersurile pentru restituirea proprietății în urmă cu mai bine de 15 ani. Pe 6 iulie 2011, aceasta a depus, împreună cu mai mulți moștenitori ai proprietarului Mihail Vasilescu, un dosar de notificare la Primăria Craiova (nr. 73/N/2001) în baza Legii 10/2001, care permite revendicarea imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist în perioada 1945-1989. Clădirea pe care femeia o revendică se află pe str. Brestei nr. 40, în incinta Școlii Generale nr. 1 Obedeanu. Construită în 1940 și confiscată în 1948, fosta fabrică de mezeluri „Salamul“ a găzduit, până de curând, Grădinița nr. 59 Craiova. Din această cauză, inițial moștenitorilor li s-au propus, prin dispoziție de primar (nr. 15404/2009), despăgubiri. Ul­­terior, aceștia au obținut în justiție restituirea în natură a clădirii. Urma ca primăria să-i pună în posesie și să plătească eventual chirie pentru grădinița care funcționa în interior, pentru cel puțin zece ani. Formalitățile au fost tergiversate, iar Simona Lambucă spune că a încercat de nenumărate ori să intre în audiență la primar. „În vara lui 2015, după ce hotărârea instanței a rămas definitivă, am încercat să ajung în audiență la doamna primar Olguța Vasilescu. Nu prea ținea audiențe. Am încercat mai multe luni la rând, după care am renunțat și am început executarea silită. Prin decembrie 2015, m-au sunat de la primărie să mă întrebe dacă nu vreau să vin în audiență. Nu mai voiam. După aceea mi-au trimit adresă cu actele pe care trebuie să le duc ca să fiu pusă în posesie”, ne-a precizat Simona Lambucă.

Simona Lambucă așteaptă de 15 ani restituirea proprietății (Foto: Arhiva GdS)
Simona Lambucă așteaptă de 15 ani restituirea proprietății (Foto: Arhiva GdS)

Printr-o adresă de la primărie (21 ianuarie 2016), moștenitoarea era înștiințată că „în vederea executării hotărârii judecătorești” prin care i s-a restituit în natură imobilul trebuie să depună mai multe acte, cum ar fi: hotărârea judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă; raportul de expertiză și schița anexă însușite de instanță; copie de pe cărțile de identitate ale moștenitorilor; dovada dacă au fost sau nu încasate despăgubiri cu ocazia preluării imobilului care se restituie în natură. După ce moștenitorii au depus actele (11 martie 2016), a trecut aproape o lună (7 aprilie 2016) până când au primit o nouă adresă de la primărie, prin care erau înștiințați că dosarul va fi prezentat Comisiei de analiză a cererilor depuse pe Legea 10/2001. Din primăvară, femeia s-a pus pe așteptat. Văzând că nu se mai întâmplă nimic, a făcut o sesizare către redacția GdS. Jurnaliștii au trimis o solicitare la primărie (pe 7 noiembrie 2016) în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informații, cerând detalii despre acest dosar și despre ultima întrunire a comisiei. Abia după două săptămâni (22 noiembrie 2016) am primit un răspuns, în care ni se spune că ultima componență a Comisiei prezidate de Olguța Vasilescu a fost recent aprobată prin dispoziție de primar (nr. 2286/17 octombrie 2016). Ca un făcut, din răspunsul primăriei aflăm că faimoasa Comisie s-a întrunit la trei zile după primirea solicitării GdS (10 noiembrie 2016), pentru a lua act de decizia instanței, „urmând a se emite dispoziția primarului”. Cât timp va mai trece până la emiterea dispoziției și punerea efectivă în posesie rămâne de văzut. Un amănunt important: din februarie 2016, clădirea este goală, deoarece Grădinița nr. 59 a fost mutată.
În aceste condiții, Simona Lambucă acuză primăria de rea-credință în punerea în executare a sentinței judecătorești. „În condițiile în care dosarul era complet, nu înțeleg de ce a durat atât până la întrunirea Comisiei. Mi se pare rea-credință! Nici primăria nu s-a folosit de imobil, nici eu. Dacă mă puneau în posesie, plăteam impozit pe clădire. Până la urmă, este o pierdere pentru bugetul municipiului, nu?“, se întreabă femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS