17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de contestații la concursul pentru directori de școli

Zeci de contestații la concursul pentru directori de școli

În Dolj s-au contestat evaluările pentru funcțiile de director și director adjunct de la 21 de instituții de învățământ preuniversitar
În Dolj s-au contestat evaluările pentru funcțiile de director și director adjunct de la 21 de instituții de învățământ preuniversitar

30 de candidați care au participat la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Dolj au depus contestații pentru reevaluarea probei de interviu. Rezultatele finale vor fi afișate pe 9 decembrie.
Solicitările de reevaluare vizează mai multe instituții de învățământ. Au fost, astfel, contestate concursurile pentru directori și directori adjuncți de la Colegiul Național „Carol I“, Colegiul Național „Elena Cuza“, CTAM „Constantin Brâncuși“, Liceul „Tudor Arghezi“, Colegiul Național „Nicolae Titulescu“, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“, Liceul „Henri Coandă“, Liceul „Marin Sorescu“, Colegiul „Ștefan Velovan“, Liceul CFR, Liceul Malu Mare, Liceul Teoretic de la Amărăștii de Jos. De asemenea, s-au contestat concursurile pentru funcțiile de conducere de la Școala Gimnazială „Elena Farago“, Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“, Școala „Sfântul Mina“, la Centrul de Excelență, Centrul Județean de Asistență Educațională Dolj, Școala Gimnazială „Traian“, Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu“, Palatul Copiilor Craiova, Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“. „30 de candidați au depus contestații pentru reevaluarea probei interviului, fie pentru funcția de director, fie pentru funcția de director adjunct“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu. Potrivit ultimelor precizări ale reprezentanților Ministerului Educației Na­țio­nale, contestațiile vor fi so­luționate în alt județ decât cel în care s-a derulat concursul și de o altă comisie de concurs.
Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale vor avea loc în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie 2016. Vor fi declarați „admiși“ candidații care au realizat un punctaj de cel puțin 35 de puncte pentru fiecare probă și un punctaj total de cel puțin 105 puncte prin cumularea punctajelor celor trei probe de concurs. Ultima etapă a concursului – validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată pe 16 decembrie 2016.

Corpul de Control al Ministerului Educației va analiza sesizările

În ceea ce privește contestațiile privind proba de evaluare a CV-ului, ministrul educației, Mircea Dumitru, a precizat că va mandata Corpul de Control pentru a analiza toate cele 150 de situații semnalate la nivel național în care s-au înregistrat diferențe de punctaje.
„Ne aflăm în plin proces de depunere a contestațiilor. Cred că suntem datori profesorilor cu un răspuns clar referitor la posibilitatea contestării probei de evaluare a CV-ului. Am purtat în ultimele zile mai multe discuții, cu juriști și colegi din minister, pentru a identifica modalități de rezolvare a situațiilor semnalate. În acest moment, există mai multe anchete penale deschise ca urmare a sesizărilor inspectoratelor școlare județene sau ale candidaților. Pentru ca anchetele să își urmeze cursul firesc, iar cei care au încălcat legea să plătească, nu este oportună, din punct de vedere juridic, o intervenție administrativă.
Rămân fidel demersurilor de a depune toate eforturile pentru a asigura un concurs corect. De aceea, voi mandata Corpul de Control să analizeze toate cele peste 150 de situații în care s-au înregistrat diferențe de evaluare a CV-urilor candidaților și pe care le-am centralizat la nivelul ministerului. În două săptămâni vom avea o imagine completă asupra situației și vom sesiza instituțiile abilitate privind toate cazurile în care s-a constatat că membrii comisiilor de evaluare au încălcat legea. Mai mult, le recomand tuturor celor care se simt nedreptățiți de comisiile de evaluare să depună sesizări care să poată fi analizate de instituțiile în drept. Cei care nu au respectat legea trebuie să răspundă pentru faptele lor“, a declarat Mircea Dumitru, ministrul educației naționale și cercetării ştiințifice.

15 contestaţii şi în Gorj

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a primit un număr de 15 contestaţii la concursul organizat pentru desemnarea directorilor de unităţi de învăţământ. Contestaţiile au fost depuse de 14 candidaţi, dintre care unul a depus două sesizări ce menţionează nereguli în ceea ce priveşte evaluarea la proba interviului. „Soluţionarea contestaţiilor se va face de o comisie din alt judeţ, iar în judeţul Gorj vor fi analizate sesizările din altă zonă, pentru o mai mare obiectivitate şi pentru a fi eliminate orice suspiciuni. Există posibilitatea unei analize audio-video pentru că interviurile au fost înregistrate. Până în data de 16 decembrie vom avea rezultatele la contestaţii, iar din 17 decembrie directorii desemnaţi prin concurs îşi vor prelua posturile“, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.  (Eugen Măruță)

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS