24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjE nevoie de 1,7 milioane de lei pentru scoaterea din ruină a Casei „Iosif Keber“

E nevoie de 1,7 milioane de lei pentru scoaterea din ruină a Casei „Iosif Keber“

Casa Iosif Keber este monument de patrimoniu şi ar putea fi reabilitată cu fonduri europene
Casa Iosif Keber este monument de patrimoniu şi ar putea fi reabilitată cu fonduri europene

Autorităţile judeţene încă nu au făcut rost de fonduri pentru reabilitarea Casei pictorului Iosif Keber din Târgu Jiu. Imobilul este inclus pe lista monumentelor de patrimoniu ale municipiului Târgu Jiu şi a fost construit în urmă cu peste 80 de ani. A fost donat de familia Keber autorităţilor judeţene, care au preluat şi o bibliotecă şi o colecţie de artă. Ani buni, în casa donată oraşului a funcţionat secţia de artă a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell“ din Târgu Jiu. Secţia este şi în prezent deschisă cititorilor, însă condiţiile oferite sunt precare. De peste un deceniu se caută finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii, însă fără succes. S-a încercat inclusiv accesarea unor programe europene care asigură finanţare nerambursabilă pentru repararea unor obiective de patromoniu, însă nu s-a reuşit.

Un nou proiect de modernizare

Consiliul Judeţean Gorj a realizat recent un nou proiect de modernizare a imobilului aflat în administrarea instituţiei. În acest sens a fost aprobat un proiect de hotărâre privind „Conservarea, restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Casei memoriale Iosif Keber“. Suma necesară pentru efectuarea lucrărilor este de 1,7 milioane de lei. Durata de realizare a investiției este de 24 de luni. Până la această dată, lucrările de întreținere au constat în zugrăveli interioare și amenajarea spațiilor existente, potrivit nevoilor specifice desfășurării activității de documentare de specialitate. În timp, au apărut degradări vizibile la finisajele exterioare și elementele decorative care compromit aspectul construcției.
Un grad avansat de uzură prezintă și învelitoarea din tablă, împreună cu jgheaburile și burlanele de colectare a apelor pluviale, care, prin infiltrare, pot produce pagube însemnate, mergând până la compromiterea condițiilor de funcționare. „Prin bugetul propriu al județului Gorj pe anul 2016, au fost prevăzute fondurile necesare pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice (expertiză tehnică, expertiză biologică, documentație de avizare a lucrărilor de intervenţie, documentație tehnică pentru emiterea autorizației de construire, proiect tehnic, detalii de execuție, documentație pentru obținere avize și acorduri, alte documentații conform Certificat de urbanism), plan de marketing și asistență tehnică din partea proiectantului pentru realizarea obiectivului de investiție. Din cauza îmbătrânirii şi uzurii normale în timp a materialelor de construcţii, au apărut degradări vizibile la finisajele exterioare şi elementele decorative care compromit aspectul construcţiei. În aceste condiţii, principalele categorii de lucrări necesare a se executa sunt: arhitectură; consolidări; instalații electrice, instalații curenți slabi; instalații sanitare; instalații încălzire; reparații împrejmuire; alei, platforme din granit; pergole, etc.“, potrivit documentaţiilor Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS