17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBalurile Bobocilor, lăsate la voia întâmplării

Balurile Bobocilor, lăsate la voia întâmplării

Elevii Liceului „Dimitrie Filișanu“ din Filiași au avut Balul Bobocilor în curtea unității școlare, fiind taxați pentru intrare
Elevii Liceului „Dimitrie Filișanu“ din Filiași au avut Balul Bobocilor în curtea unității școlare, fiind taxați pentru intrare

Balurile Bobocilor au devenit deja tradiție în rândul elevilor de liceu și, deși se organizează cu concursul direct al elevilor, cadrelor didactice și conducerii unităților școlare, aceste evenimente nu sunt deloc menționate în legislația specifică învățământului preuniversitar, în ceea ce privește condițiile de derulare. Așa se face că anul acesta, la liceul din Filiași, un astfel de eveniment a fost organizat în aer liber, în curtea unității școlare, ceea ce a atras nemulțumirea unor părinți pe motiv că elevii au fost ținuți în frig. În plus, pentru acest eveniment s-a scurtat și programul școlar.

Activitățile extrașcolare derulate în unitățile de învățământ nu se fac contra cost, taxarea elevilor fiind interzisă încă din 2014 de Ministerul Educației. Un loc aparte par să îl aibă însă balurile bobocilor. Deși aceste evenimente nu sunt legiferate explicit, ele se organizează anual, iar la mijloc intră firme private care fixează costurile. Un astfel de bal s-a organizat și la Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași pe 17 noiembrie, dar în aer liber, în curtea unității de învățământ, fapt care i-a revoltat pe unii părinți, care au contestat faptul că elevii au fost taxați cu 15 lei la intrarea în școală și au stat în frig. „Probabil, din lipsa unui spațiu autorizat ISU, conducerea liceului nu a considerat ca fiind mare problemă să organizeze balul în aer liber, să țină elevii în frig la 5 grade Celsius. În aceste condiții s-a organizat și concurs de miss, la care participantele au îndurat frigul timp de două ore. La intrare s-a plătit și o taxă de 15 lei de persoană și s-au vândut aproximativ 600 de bilete“, se arată într-o sesizare către GdS. Conducerea unității școlare susține că a luat decizia de a organiza un astfel de eveniment în curtea școlii, pentru că nu exista alt spațiu autorizat ISU. „Anul trecut, Balul Bobocilor nu s-a mai organizat pentru că era programat după tragedia din Colectiv și atunci s-a luat decizia să nu mai facem aceste evenimente. În acest an școlar, la cererea elevilor, am încercat să găsim un spațiu adecvat, însă pe partea de clădiri autorizate nu aveam nici o soluție în oraș. La școală, în interior, soluția era poate sala de sport, dar trebuia să îi schimbăm destinația, ceea ce era imposibil și nici nu avea spațiul necesar pentru toți elevii. Așa am decis să folosim curtea școlii. Au participat aproximativ 850 de elevi și 50 de cadre didactice. Au fost și părinți invitați“, a declarat Ioana Bebu, directoarea liceului.

Un contract doar pentru prestări servicii

Din dorința de a oferi elevilor un bal, se pare că legislația a fost încălcată de mai multe ori. Pentru a avea acces la evenimentul din curtea unității de învățământ, elevii Liceului „Dimitrie Filișanu“ au plătit câte 15 lei, deși pentru activitățile din interiorul școlilor nu se pot percepe bani. Cum s-a făcut acest lucru? Școala a încredințat organizarea spre o firmă privată, Royal Models, care a făcut brățări pentru acces. Banii au fost strânși de elevi, ceea ce contravine din nou Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ. „Elevii au strâns banii și i-au virat în contul unui părinte cu care am încheiat un contract de prestări servicii și care a plătit prin virament bancar“, a spus Tom Crîngureanu, reprezentantul firmei organizatoare. Contractul are însă și scăpări. Părintele încredința prin semnătură și terenul școlii, deși nu avea nici o împuternicire, fapt recunoscut chiar de managerul liceului. „Nu avem nici un act sau contract cu părintele pentru teren și nici cu firma. În Consiliul Profesoral s-a discutat doar ca evenimentul să aibă loc acolo“, a spus directoarea Ioana Bebu. De altfel, reprezentantul firmei Royal Models, Tom Crîngureanu, spune că, de fapt, în contract a avut în vedere prestări servicii, și nu unul și de închiriere cum se întâmplă în relația cu alte instituții, cum ar fi Casa Studenților. „La Casa Studenților avem un contract de închiriere a spațiului și plătim pentru asta. La Filiași nu exista un act de închiriere a spațiului. La obiective se prevedea că Baul Bobocilor se va derula în ziua respectivă pe terenul școlii, iar noi doar ne obligam să oferim servicii privind sonorizarea, firma de pază, trupa de muzică și scena și să prezentăm concursul de miss“, a spus reprezentantul firmei Royal Models. Despre derularea acestui eveniment au fost informați și reprezentanții administrației publice, dar aceștia spun că s-au implicat doar în ceea ce privește alte elemente de siguranță a elevilor. „Terenul este în administrarea școlii și ei pot încheia contracte de închiriere prin Consiliul de Administrație. La noi nu au solicitat închirierea spațiului din curtea școlii. Ca și administrație publică am asigurat paza cu Jandarmeria, Poliția“, a apus Ilie Gheorghe, primarul orașului Filiași.
Pentru astfel de evenimente, potrivit Legii nr. 14/2009 pentru aprobarea dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor la amenajări temporare în spații închise sau în aer liber pentru amplasarea scenei se prevede realizarea unui proiect tehnic, dar și obligații între părți.
Potrivit articolului 7 din respectivul ordin, „la punerea la dispoziţie, indiferent prin ce formă, a oricăror spaţii pentru activități în aer liber deţinătorii de spaţii sub orice titlu, denumiţi în continuare deţinători, trebuie să încheie cu organizatorii contracte în care să se prevadă obligaţiile şi responsabilităţile ce le revin pe linia apărării împotriva incendiilor“. Nici un astfel de act nu a existat, întrucât între școală și organizatori și nici între administrație nu s-a semnat nimic. „Elevii s-au ocupat de organizare. Școala nu are implicare“, a mai spus managerul.

Orarul școlii, scurtat pentru bal

Balul Bobocilor este anunțat că începe de la ora 15.00, când în liceu ar trebui să fie cursuri, programul fiind în două schimburi
Balul Bobocilor este anunțat că începe de la ora 15.00, când în liceu ar trebui să fie cursuri, programul fiind în două schimburi

Pentru organizarea Balului Bobocilor în curtea Liceului „Dimitrie Filișanu“, la nivelul școlii s-a decis ca programul să fie scurtat. „S-a decis în Consiliul Profesoral prin vot ca programul să se finalizeze la ora 13.30, în loc de 19.00, pentru ca balul să înceapă la ora 15.00. Am decis, de asemenea, ca materia să fie recuperată în cursul acestei săptămâni. Am transmis informarea către ISJ Dolj“, a mai spus managerul Ioana Bebu. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că informarea a fost conform Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unitățior de Învățământ Preuniversitar. „Conform Ordinului OMECS 5079/2016, articolul 11 alin. 8 am fost informați că între orele 15.00 – 19.00 se desfășoară Balul Bobocilor“, se arată într-un comunicat al instituției în acest caz. Respectivul articol prevede că „în situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii Consiliului de Administrație al instituției de învățământ cu informarea inspectoratului școlar“. Numai că atunci când vine vorba de Balul Bobocilor, despre care legislația în domeniul educației nu face precizări explicite, managerii o încadrează la activități extrașcolare, pentru care Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ prevede la articolul 107 că „activitatea extrașcolară se desfășoară în afara orelor de curs“. În plus, pentru organizarea acestor activități la nivelul unității școlare, tot prin Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ se prevede că „sunt organizate de coordonatorul de programe și proiecte școlare“ pe baza unor proiecte care apoi sunt supuse evaluării. Despre cum trebuie organizate astfel de evenimente în unitățile de învățământ am întrebat și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, însă până la închiderea ediției nu am primit răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS