16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcarea cu plată și impozitul pe „paragină“, noile taxe în 2017

Parcarea cu plată și impozitul pe „paragină“, noile taxe în 2017

Proiectul privind impozitele și taxele locale pe anul 2017 a fost dezbătut, ieri, în sala de ședințe a Primăriei Craiova (Foto: Lucian Anghel)
Proiectul privind impozitele și taxele locale pe anul 2017 a fost dezbătut, ieri, în sala de ședințe a Primăriei Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Proiectul de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor locale pe anul 2017, dezbătut ieri, la sediul Primăriei Craiova, nu a adus prea multe modificări față de nivelul existent în acest an. În mare parte, craiovenii vor plăti anul viitor aceleași taxe și impozite ca în 2016, majorările apărute fiind cele impuse de actualul Cod Fiscal. Potrivit acestuia, se va plăti mai mult pentru clădirile nerezidențiale unde există societăți comerciale și pentru clădirile și terenurile în paragină. Aici s-a prevăzut o majorare a impozitului cu 500%, dar la Craiova încă nu s-au definitivat criteriile care stabilesc termenul de „paragină“. Noutate în Bănie va fi parcarea cu plata prin SMS care se va institui în zona centrală a orașului, dar și aici este nevoie de un regulament, care nu a fost încă elaborat.

Dezbaterea publică a „Proiectului de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor locale pe anul 2017“, care a avut loc ieri, la Primăria Craiova, nu a venit cu prea multe noutăți pentru craioveni. Dacă din prezentarea făcută de directorul executiv al Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, Elena Bonescu, cei prezenți în sală nu au înțeles mare lucru, viceprimarul Mihail Genoiu a fost cel care a lămurit lucrurile. Acesta a explicat faptul că taxele și impozitele pentru 2017 sunt, în mare, aceleași ca în 2016, iar creșteri au apărut doar acolo unde a prevăzut noua lege fiscală. Un astfel de exemplu este impozitul pentru clădirile şi/sau terenurile neîngrijite, situate în intravilanul municipiului Craiova, pentru care proiectul prevede, pentru anul 2017, o majorare cu 500%. „Anul 2017 vine și preia, în mare parte, ce s-a întâmplat în 2016, iar anumite creșteri apar acolo unde Codul Fiscal le-a impus imperativ, cum ar fi în cazul clădirilor nerezidențiale unde se desfășoară o activitate economică. Noutatea din 2017 apare însă din acele terenuri și clădiri neîngrijite, unde legiuitorul prevede apariția acestei taxe de 500%, după un an în care s-a dat posibilitatea tuturor să-și evalueze posibilitățile de a-și îngriji terenurile și clădirile“, a precizat Mihail Genoiu.
Viceprimarul Craiovei a menționat însă că procedura de stabilire a acestor clădiri și terenuri este încă în lucru și că se va înființa o comisie la nivelul primăriei care va hotărî ce înseamnă clădire neîngrijită. „Dacă la un teren lucrurile ar fi oarecum simple, adică să fie împrejmuit, să nu aibă bălării etc., la clădiri situația e relativă. În funcție și de documentele puse la dispoziție de Disciplina în Construcții din cadrul Poliției Locale vom ști care ar fi clădirile cu probleme din acest punct de vedere. Față de clădiri, am avut o situație pe strada România Muncitoare cu una care s-a prăbușit, iar atunci am fost direcționați către Inspectoratul de Stat în Construcții. Acum va avea și primăria un cuvânt de spus și va putea să-i sancționeze pe cei care au clădiri neîngrijite și se va începe cu cele cu risc mare, care pun în pericol viața cetățenilor, a trecătorilor din zona respectivă“, a mai spus Genoiu. Acesta a mai explicat că nu se va trece direct la amenzi: „Nimeni nu va primi peste noapte o amendă, ci se va face o notificare, se va lăsa un timp cetățeanului ca să poată repara clădirea respectivă. Dacă va prezenta o autorizație de construcție care dovedește că a început demersurile, va fi lăsat pe toată perioada respectivă să-și ducă la îndeplinire acțiunea“.

Pensionarii ar vrea gratuitate în parcarea subterană și la Water Park

În cadrul dezbaterii de ieri a luat cuvântul și Marian Trifan, președintele executiv al Asociației Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“ din Craiova. Acesta a specificat faptul că asociațiile de pensionari sunt scutite de taxa pe clădire, dar nu și de cea de teren. „Dacă mă puneți să fac curățenie pe spațiul din fața blocului, înseamnă că trebuie să mă faceți proprietar pe acel spațiu. Dacă îmi impuneți să fac reabilitarea și vopsirea blocului și un singur proprietar nu poate, pentru că nu are bani, atunci noi, restul, vom fi puși în postura de a suporta niște consecințe ale acestei hotărâri, ceea ce nu ar fi corect“, a afirmat Marian Trifan, făcând referire la noul impozit pe „paragină“.
Acesta a mai cerut facilități pentru pensionari pentru parcarea subterană sau Water Park. „La toate ștrandurile din orașele pe care le-am vizitat, pensionarii intră gratuit. Taxa la Water Park este de 50 de lei și nu știu câți pensionari își vor permite să meargă să facă baie la complexul acvatic din Lunca Jiului“, a spus Trifan. „La parcarea subterană și Water Park, regulamentele de funcționare sunt prevăzute prin contractul de finanțare, fiind vorba de proiecte cu fonduri europene. Dar o să punem această întrebare la ADR, pentru a vedea când și cum putem aplica și niște gratuități la cele două obiective menționate de dumneavoastră“, a fost răspunsul viceprimarului Genoiu.

Parcarea cu plata prin SMS – altă dezbatere

Marian Trifan a ridicat și problema parcării cu plata prin SMS pe care primăria vrea să o instituie din 2017. „Cum plătesc prin SMS parcarea, dacă nu am telefon mobil? Cum fac dovada că am plătit? Cum parchez acolo unde sunt bariere?“, au fost întrebările reprezentantului pensionarilor din Craiova. Viceprimarul Mihail Genoiu a explicat însă că prin acest proiect se urmărește doar aprobarea cuantumului parcării (2 lei pe oră, taxa de parcare curentă, un leu pe zi parcarea ocazională), urmând ca ulterior să se elaboreze și un regulament privind modul în care va funcționa parcarea cu plata prin SMS. „Punctul cu taxa suplimentară de parcare este legat de funcționalitatea parcării subterane și de disconfortul care se creează în centrul orașului. Vă dau exemplu vara, când terasele sunt pline și toată strada A.I. Cuza se umple de mașini, iar parcarea subterană stă goală. S-a mers pe ideea că cine vrea să stea la lojă, în centru, să plătească! Așa că în toată zona centrală se va institui o taxă de parcare“, a explicat Genoiu. Legat de acest aspect, directorul DIT, Elena Bonescu, a precizat că va rămâne în vigoare și taxa anuală de 40 de lei pentru parcarea curentă pe domeniul public, pe bază de vinietă.
În ceea ce privește impozitele și taxele, Elena Bonescu a mai menționat că consiliul local are acum posibilitatea să le indexeze anual, în funcție de indicele inflației, până acum guvernul fiind cel care făcea acest lucru, din trei în trei ani. Proiectul de hotărâre privind aprobarea impozitelor și taxelor locale pe anul 2017 prevede aceleași facilități ca și anul acesta, privind scutirea de la plată pentru anumite categorii de clădiri sau terenuri. Proiectul mai prevede anularea obligaţiilor fiscale restante mai mici de 40 de lei, existente în sold la 31 decembrie 2016. Mai trebuie menționat faptul că scutirea de la plata impozitului/taxei pe clădiri se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS