20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGruparea „Frăția“, rărită de procurori

Gruparea „Frăția“, rărită de procurori

Joi seară, Vadik Gigi Zavera a ajuns pentru a treia oară în arestul IPJ Dolj de pe strada  Amaradia, de data acesta fiind acuzat de complicitate la tentativă de omor (Foto: gandul.info)
Joi seară, Vadik Gigi Zavera a ajuns pentru a treia oară în arestul IPJ Dolj de pe strada
Amaradia, de data acesta fiind acuzat de complicitate la tentativă de omor (Foto: gandul.info)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au cerut și obținut, joi noapte, arestarea preventivă a opt inculpați, acuzați că s-au încăierat într-un bar din municipiul Craiova, folosind săbii și cuțite. Printre inculpații din acest dosar privind infracțiuni cu violență se numără Vadik Gigi Zavera, zis „Gigioc“, implicat în mai multe scandaluri în ultimii ani, dar și alți inculpați care ar fi membrii grupării „Frăția“.

Anchetatorii au reținut că scandalul în care au fost implicate mai multe persoane a izbucnit pe fondul luptei de la vârful unei grupări craiovene cunoscută drept „Frăția“.
Astfel, procurorii doljeni au stabilit că, în cursul anului 2014, inculpatul Cantemir Mitre, care se afla încarcerat la Penitenciarul Craiova, l-a cunoscut pe numitul Florin Ghinea, zis „Ghenosu“ , liderul clanului „Ghenosu“ din judeţul Dâmboviţa. Ulterior, după ce a fost pus în libertate, Mitre și alți membri ai grupării „Frăția“ au participat la o petrecere organizată de „Ghenosu“. Anchetatorii au reținut că, „în acest context, inculpatul Mitre Cantemir a decis, alături de inculpaţii Vlădescu Cristian Marian și Băloiu Alexandru Grigore, desprinderea din grupul «Frăţia» şi impunerea prin forţe proprii ca lideri ai acestuia, cu scopul de a-l înlătura pe inculpatul Zavera Gigi Vadik din funcţia de «lider», acţiune susţinută de numitul Ghinea Florin. Pe acest fond decizional şi al ameninţărilor primite de la inculpatul Zavera Gigi Vadik, în cursul lunii octombrie 2016 şi începutul lunii noiembrie 2016, grupul condus de Mitre Cantemir (…) a planificat exercitarea unor acte de violenţă asupra grupării rămase fidelă inculpatului Zavera Gigi Vadik“.
Prima „mutare“ a făcut-o însă „Gigioc“, care, în noaptea de 4 noiembrie, i-a cerut unui craiovean să le transmită lui Cantemir Mitre şi Cristian Vlădescu „că le este interzis accesul în cluburile şi localurile cunoscute drept teritoriu de «dominaţie» a grupării «Frăţia», nesupunerea având drept consecinţă exercitarea unor acte de violenţă“, după cum au mai precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în documentul prin care au cerut arestarea preventivă a celor opt inculpați.
Ulterior, în aceeași noapte, în jurul orei 23.30, Cristian Vlădescu a mers într-un bar de pe strada A.I. Cuza pentru a discuta cu „Gigioc“ despre această interdicție. Mai departe, după o scurtă discuţie, grupul condus de „Gigioc“ l-a agresat pe Cristian Marian Vlădescu, care a fost lovit în cap cu o sabie şi înjunghiat în spate cu un cuțit. Ulterior, scandalul s-a mutat în stradă, unde au ajuns și Mitre și Alexandru Băloiu. Anchetatorii au mai reținut că Vlădescu a reușit să-i ia sabia din mână lui „Gigioc“ și l-a lovit cu mânerul în cap, iar Mitre i-a aplicat aceluiași „Gigioc“ mai multe lovituri cu piciorul în cap.

Șapte inculpați în arest și un mandat în lipsă

Cercetările în acest dosar au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care, joi dimineață, au emis mandate de aducere pe numele mai multor suspecți. Joi seară, după o zi întreagă de audieri, anchetatorii au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a șapte inculpați. Aceștia sunt Vadik Gigi Zavera, Ioneluș Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Flutur, Cantemir Mitre și Cristian Vlăescu. Joi noapte, cei șapte inculpați au fost duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă, iar instanța a emis pe numele lor mandate pe o perioadă de 30 de zile. Pentru al optulea inculpat, Viorel Tudor, care nu a fost găsit joi de oamenii legii, Tribunalul Dolj a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă. În fața judecătorilor, procurorii au subliniat că faptele comise de inculpați „constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului“.
Anchetatorii au mai explicat că Cimpoeru este acuzat de comiterea infracțiunii de tentativă de omor, iar „Gigioc“ de complicitate la tentativă de omor, dar și de constituirea unui grup infracţional, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea de obiecte periculoase. Față de ceilalți inculpați s-a reținut comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase. Potrivit unor surse judiciare, Vadik Gigi Zavera a fost ridicat de polițiști din Drobeta Turnu Severin, înainte ca acesta să părăsească țara.

„Gigioc“, reabilitat de judecători

Vadik Gigi Zavera a fost condamnat în două dosare penale pentru scandalurile în care a fost implicat, însă a stat numai câteva luni după gratii.
Astfel, pe 1 decembrie 2005, „Gigioc“ a fost arestat preventiv după un scandal produs pe strada Alexandru Macedonski. Anchetatorii au reținut atunci că a fost vorba de o încăierare între două grupuri, unul condus de „Gigioc“, iar altul de Enryko Constantinescu.
Tot în decembrie 2005, procurorii craioveni i-au trimis în judecată pe Vadik Gigi Zavera, Enryko Constantinescu și Marin Ciovică. Primul a stat în arest până pe 6 februarie 2006, iar Judecătoria Craiova a dat o sentință în acest dosar în februarie 2007. Zavera și Constantinescu au fost achitați, iar Ciovică a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.
A urmat apelul, iar în ianuarie 2010, Curtea de Apel Craiova a hotărât să-i condamne pe Zavera și Constantinescu la… exact cât au stat în arest. Astfel, „Gigioc“ a fost condamnat la două luni și șase zile de închisoare, iar Constantinescu la o lună și 23 de zile de închisoare. În final, instanța a reținut că pedepsele au fost executate integral.
Între timp, în iunie 2008, același „Gigioc“ era implicat într-un alt scandal, alături de Florinel Barbu și Daniel Anca, în urma căruia Marinel Muchie a fost bătut de Zavera. Pe 24 iulie, Zavera a fost arestat preventiv, însă a stat în arest numai o zi, fiind eliberat pe 25 iulie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Inițial, în octombrie 2010, Zavera a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu executare pentru faptele comise, însă la apel, Tribunalul Dolj a hotărât suspendarea executării pedepsei. Mai târziu, în 2015, același Vadik Gigi Zavera a formulat la Judecătoria Craiova o cerere de reabilitare, care i-a fost admisă pe 30 aprilie 2015.

Inculpați cu antecedente

Și alți inculpați arestați joi noapte au avut probleme cu legea. De exemplu, Cantemir Mitre a fost condamnat definitiv în ianuarie 2015 la doi ani de închisoare pentru ultraj și tulburarea ordinii şi liniştii publice. A fost eliberat din penitenciar în decembrie 2015, printr-o hotărâre a Judecătoriei Drobeta Turnu Severin. Băloiu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în iunie 2014, într-un dosar de ultraj contra bunelor moravuri. În schimb, în octombrie 2013, Florinel Barbu a fost condamnat la doi ani de închisoare într-un dosar de înșelăciune. A fost eliberat condiționat în iulie 2014 printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS