16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcursul pentru directorii de școli, pasat între instituții

Concursul pentru directorii de școli, pasat între instituții

Concursul pentru directorii de școli din Dolj, derulat la Colegiul „Ștefan Odobleja“, se prelungește cu încă o zi,  în cazul a două școli din judeţ
Concursul pentru directorii de școli din Dolj, derulat la Colegiul „Ștefan Odobleja“, se prelungește cu încă o zi, în cazul a două școli din judeţ

În Dolj, concursul pentru ocuparea funcțiilor de director nu s-a finalizat, deși data de 16 noiembrie părea să fie ultima zi în care să se deruleze evaluarea candidaților, reprogramați de mai multe ori din cauza faptului că nu s-au întrunit toți membrii comisiei. Situația se regăsește la două unități de învățământ gimnazial, la una dintre ele totul se limitează la corespondență, iar în cealaltă autoritățile publice locale nu răspund la nici o solicitare.

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a programat pentru ziua de ieri evaluarea candidaților la funcțiile de director și director adjunct de la Școala gimnazială „Gheorghe Brăescu“, Școala gimnazială Braloștița și Școala gimnazială Apele Vii. Pentru candidați era cea de a treia reprogramare pentru evaluare, pe motiv că nu s-au întrunit comisiile de concurs. Ieri dintre cele trei cazuri doar unul s-a soluționat.
„S-a derulat concursul la Școala gimnazială «Gheorghe Brăescu» din Calafat și în urma evaluării candidata Marioara Fera a fost admisă atât pentru director, cât și pentru director adjunct. În cazul candidaților care au optat pentru Școala gimnazială Braloștița și Școala gimnazială Apele Vii, reprezentanții administrației locale nu s-au prezentat nici de această dată“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj. În ambele situații, concursul a fost din nou reprogramat. Evaluarea depinde doar de întrunirea comisiilor.

Braloștița: „N-am știut că m-au validat“

Pentru Școala Braloștița nu s-a ajuns încă la un consens. Reamintim faptul că la această unitate școlară, comisia validată inițial de Consiliul de Administrație s-a schimbat de trei ori, iar cei din administrația locală reclamă faptul că modificările nu au fost validate conform metodologiei. Ieri s-a trecut la acest procedeu care consta în validarea schimbărilor de Consiliu de Administrație al școlii. Primarul comunei, Dumitru Amza, membru în cea de a treia comisie, propusă să se întrunească pentru probele de evaluare a CV-ului și interviu, susține că nu a mai primit informare de la școală că s-a validat comisia.
„A fost azi (16 noiembrie -n.r.) un Consiliu de Administrație la școală pentru a valida comisia care a participat la proba scrisă și apoi pentru a valida cea de a doua comisie care să participe la probele de evaluare a CV-ului și la interviu. Am solicitat în scris unității de învățământ să îmi transmită o copie de pe cele două hotărâri ale Consiliului de Administrație, dar managerul a refuzat să-mi pună la dispoziție acele documente care au caracter public și care mă privesc în mod direct și pe mine, pentru că sunt membru în comisia care ar trebui să participe la probele de evaluare a CV-ului și la interviu. Dacă nu am fost informat nici eu și nici celălalt reprezentant este normal că nu aveam cum să ne prezentăm“, a spus primarul Dumitru Amza. Contactat telefonic, directorul Școlii din Braloștița nu a mai fost de găsit de GdS pentru un punct de vedere.

Corespondența se mută la ISJ Dolj

Informarea privind validarea comisiei de la Braloștița a fost făcută de ISJ Dolj, care a trimis convocator pentru toți membrii comisiei în vederea prezentării la concurs azi, 17 noiembrie, fiind ultima zi prevăzută de metodologie pentru evaluare. „Am transmis și adresele de convocare pentru concurs atât reprezentanților cadrelor didactice, cât și reprezentanților autorităților publice locale pentru evaluarea din 17 noiembrie“, a mai precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu.
Numai că primarul din Braloștița cere lămuriri suplimentare inspectorilor școlari, să se pronunțe în scris dacă evaluarea probei scrise s-a derulat conform metodologiei, având în vedere că aceasta a avut loc pe 12 octombrie, iar comisia a fost validată la mai mult de o lună, pe 16 noiembrie. „Redactez o adresă către Inspectoratul Școlar Județean Dolj prin care solicit să mi se răspundă dacă proba scrisă s-a derulat conform articolului 12 din metodologie privind organizarea concursului pentru directori, care prevede validarea comisiei de concurs înainte de evaluarea lucrării. Dacă mi se dă scris că s-a respectat metodologia ne vom prezenta la celelalte probe. Dacă nu a fost legal organizată noi nu putem să participăm la evaluarea candidatului, pentru că practic validăm o probă derulată incorect“, a mai spus primarul din Braloștița.

Tăcere la Apele Vii

Și în cazul Școlii gimnaziale de la Apele Vii, concursul pentru manager nu se finalizează tot din lipsa reprezentanților autorității publice locale.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj susțin că au trimis în nenumărate rânduri adrese prin care au solicitat prezența membrilor comisiei sau să li se comunice care sunt cauzele pentru care nu se prezintă la evaluarea candidatului. „La Apele Vii am transmis inclusiv solicitare ca în situația în care membrii comisiei sunt în concediu de odihnă sau concediu medical să desemneze altă persoană. Nu am primit nici un răspuns. Inspectoratul Școlar Județean Dolj a întreprins toate măsurile prevăzute de metodologie pentru derularea evaluării candidaților“, a precizat inspector școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj. Și în acest caz, mâine este ultima zi în care se mai organizează concurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS