12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConsilier local din Padeş, incompatibil din cauza afacerilor fiicei cu primăria

Consilier local din Padeş, incompatibil din cauza afacerilor fiicei cu primăria

Un consilier local din Padeş, Gorj, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Ion Ţuhaşu este acuzat că firma deţinută de fiica sa a derulat afaceri cu Primăria Padeş. Este vorba de 177 de contracte în valoare de aproape un milion de lei. „S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada deținerii mandatelor de consilier local, SC Ionelacom SRL (societate comercială la care fiica persoanei evaluate deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator) a încheiat 177 de contracte comerciale de furnizare de produse (achiziții directe-facturi în cuantum de 966.372,61 lei) cu Primăria Padeș, județul Gorj, încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003“, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate. Consilierul local a depus un punct de vedere la raportul întocmit de ANI şi îl va contesta în instanţă.

Incompatibil cu afacerile fiicei

Potrivit legii, consilierii locali nu au voie să încheie contracte cu unităţile din care fac parte. Prevederile Legii nr. 161 din 2003 sunt valabile şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective la firma care încheie contractul sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local. Potrivit aceleiaşi legi, persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.
Primarul din Padeş, Antonie Serafim, a declarat că după ce va primi înștiințarea de la ANI va face demersurile pentru ca Țuhașu să fie exclus din rândul consilierilor. Consilierul are însă dreptul de a contesta în instanţă raportul inspectorilor de integritate şi abia după ce instanţa se va pronunţa definitiv vor putea fi luate măsuri: „Nu am primit nimic de la ANI. Vom verifica şi noi. Se impune excluderea din consiliul local, dacă ANI a constatat că este incompatibil. Ne-au solicitat documente, le-am transmis şi din toate documentele astea au ajuns la concluzia că este incompatibil. Trebuie să luăm măsurile care se impun“, a declarat Antonie Serafim, primar aflat la primul mandat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS