14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVlad Drăgulescu își pregătește plecarea la TNC

Vlad Drăgulescu își pregătește plecarea la TNC

Managerul Vlad Drăgulescu vrea să plece director artistic la TNC „Marin Sorescu“
Managerul Vlad Drăgulescu vrea să plece director artistic la TNC „Marin Sorescu“

Evenimente importante în scandalul de culise de la Filarmonica „Oltenia“, dintre managerul Vlad Drăgulescu și directorul artistic Mihai Ungureanu. După articolele din GdS, V. Drăgulescu a decimat comisia de disciplină a instituției, în fruntea căreia l-a instalat pe Gheorghe Fabian, un apropiat al său. Noua comisie l-a luat deja în vizor pe M. Ungureanu. În mare taină, V. Drăgulescu s-a înscris la concursul pentru funcția de director artistic la Teatrul Național „Marin Sorescu“, fiind unicul candidat pe post. Între timp, un grup anti-Ungureanu se pregătește de preluarea conducerii în epoca post-Drăgulescu. Primul pas vizează mazilirea șefei de personal, Nina Călugăru, principalul susținător al lui M. Ungureanu. Ulterior, grupul urmărește să-și instaleze la conducere propriul om, până când primăria va organiza un concurs pentru funcția de manager.

Pentru a ajunge la ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, trecem pe scurt în revistă evenimentele din ultimul an, care au dus la escaladarea conflictului dintre manager și directorul artistic al instituției.
În primul rând, managerul V. Drăgulescu l-a eliminat pe M. Ungureanu din consiliile artistice de la cor și orchestră (Decizia nr. 117/25 noiembrie 2015), iar în locul său a numit un subaltern al acestuia, Radu Jianu – șeful Biroului de Coordonare Artistică (BCA). Ungureanu a contestat decizia în justiție și a reușit s-o anuleze la prima instanță. În al doilea rând, într-o ședință a Consiliului Administrativ (CA) al Filarmonicii „Oltenia“ (5 august 2016), a propus o reorganizare cel puțin bizară, prin care-l îndepărta pe M. Ungureanu din conducerea instituției. Postul de director artistic al acestuia se transforma în „artist instrumentist-violoncel“ în cadrul orchestrei, iar M. Ungureanu rămânea „solist concertist pian“, în cadrul BCA – transformat în Serviciu de Coordonare Artistică (SCA) și plasat sub autoritatea directă a managerului V. Drăgulescu. Reorganizarea propusă de manager nu a fost însă aprobată de CA. În al treilea rând (26 august 2016), V. Drăgulescu l-a sancționat pe M. Ungureanu cu reducerea salariului de bază cu 10% pe trei luni (august, septembrie, octombrie 2016) pe motiv că ar fi lipsit de la serviciu. Managerul nu i-a aprobat patru zile libere (21-24 iunie), dar a depus cererea cu rezoluția „Nu se aprobă“ la Biroul Resurse Umane (RU) abia pe 30 august, la peste două luni distanță de la solicitarea lui M. Ungureanu. Salariații au înregistrat data pe document și au semnat, stârnind furia managerului. Mai mult, Comisia de Disciplină (CD) întrunită pentru M. Ungureanu a concluzionat (25 august 2016) că directorul artistic nu a lipsit de la serviciu și nu a încălcat nici o lege. Sancțiunea a fost contestată în justiție, iar V. Drăgulescu s-a ales cu o plângere penală pentru fals și uz de fals.

Comisia de disciplină, decimată

Conflictul de la Filarmonica „Oltenia“ s-a extins, iar în colimatorul managerului V. Drăgulescu au intrat și cei care-l susțin pe M. Ungureanu. Unul dintre acești oameni este Nina Călugăru, șefa Biroului RU și, până de curând, președintele CD. În ziua în care GdS a publicat dezvăluirile privind culisele acestui scandal (7 noiembrie 2016), la Filarmonica „Oltenia“ s-a dezlănțuit furtuna. Printr-o nouă decizie (nr. 195/7 noiembrie 2016), comisia de disciplină care nu-i făcuse pe plac managerului V. Drăgulescu a fost decimată. Președintele Nina Călugăru (șef resurse umane) a fost înlocuit cu Gheorghe Fabian (consultant artistic), comisia fiind redusă de la cinci la trei membri. Gh. Fabian se pare că este un apropiat al managerului V. Drăgulescu. În noua formulă, CD l-a luat deja în primire pe M. Ungureanu, cerându-i explicații pentru cele scrise într-un memoriu către Consiliul Local (CL) Craiova (26 septembrie 2016), în care semnalase ce se întâmplă la Filarmonica „Oltenia“. Mai mult, V. Drăgulescu a făcut o adresă către GdS, prin care solicită să-i comunicăm numele persoanelor din instituție care ne-au furnizat informațiile apărute în articole, pentru a le face plângeri penale. Pe această cale, îi răspundem domnului manager că deontologia profesională ne obligă să păstrăm confidențialitatea surselor. Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul are obligația de a păstra confidențialitatea acelor surse care solicită să își păstreze anonimatul sau a acelor surse a căror dezvăluire le poate pune în pericol viața, integritatea fizică și psihică sau locul de muncă“. Așadar, vom proteja identitatea celor care semnalează potențiale nereguli la Filarmonica „Oltenia“ pentru a nu-i transforma în ținte.

Drăgulescu, unic candidat la TNC

Săptămâna trecută, s-a petrecut un eveniment care poate schimba totul. Managerul V. Drăgulescu s-a înscris la concursul pentru postul de director artistic al Teatrului Național din Craiova (TNC) „Marin Sorescu“. TNC a scos recent la concurs postul de director artistic, temporar vacant după ce titularul Alexandru Boureanu a devenit manager al instituției. Potrivit anunțului public, concursul constă în selecția dosarelor de înscriere, proba scrisă și interviu. Condițiile de participare presupun: studii superioare absolvite cu diplomă de licență, specializarea „teatru și artele spectacolului“; vechime în muncă de minimum trei ani; experiență în managementul instituțiilor de cultură de minimum trei ani; cunoașterea limbii engleze scris/vorbit nivel avansat; cunoașterea politicilor și practicilor în domeniu. Conform calendarului de concurs, pe 17 noiembrie va avea loc proba scrisă, în 23 noiembrie – interviul, iar în 29 noiembrie – afișarea rezultatelor finale. Din informațiile noastre, V. Drăgulescu este unicul concurent. În primăvara acestui an, el a participat și la concursul de proiecte pentru funcția de manager al TNC, organizat de Ministerul Culturii. Drăgulescu (media 7,16) a pierdut însă în fața lui Alexandru Boureanu (media 7,59). V. Drăgulescu ne-a confirmat participarea la concursul de la TNC, însă nu a dorit să facă alte comentarii. Ne-a sugerat, în schimb, să scriem despre Festivalul „Craiova Muzicală“, care începe vineri. Cel mai probabil, subiectul „Craiova Muzicală“ va fi abordat într-un articol separat. În culise, se vorbește deja despre epoca post-Drăgulescu la Filarmonica „Oltenia“. Un grup anti-Ungureanu pregătește mazilirea șefului RU, Nina Călugăru. Ea ar urma să fie următoarea pe lista noii comisii de disciplină, apropiată de managerul V. Drăgulescu. Între timp, grupul urmărește să-și instaleze omul în funcția de manager interimar, până când primăria va organiza un concurs pe post. Despre cine este vorba vom vedea în perioada următoare. Complotiștii se laudă că în acțiunile lor ar avea sprijinul primarului Lia Olguța Vasilescu…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS