15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBloc fără gaze pentru că un proprietar nu a plătit

Bloc fără gaze pentru că un proprietar nu a plătit

Blocul F11 nu mai beneficiază de gaze din cauza unui proprietar cu restanțe la întreținere (Foto: Claudiu Tudor)
Blocul F11 nu mai beneficiază de gaze din cauza unui proprietar cu restanțe la întreținere (Foto: Claudiu Tudor)

Întreruperea furnizării gazelor într-un bloc din cartierul craiovean Rovine a declanșat un adevărat scandal între proprietari și asociație. Măsura este un abuz sau o răzbunare a celor de la asociația de proprietarii deoarece în blocul cu 19 apartamente este un singur restanțier, restul fiind bun-platnici. Asociația a solicitat sistarea gazelor din 27 octombrie, lucru pe care operatorul l-a și făcut, și totodată a încetat facturarea consumului la această scară. Inexplicabil, locatarii au beneficiat de gaze până la începutul acestei săptămâni, când operatorul a ridicat contorul de la scara blocului pe motiv că proprietarii ar fi umblat la rețea și ar fi pornit distribuirea gazului.

Proprietarii din blocul F11 din cartierul craiovean Rovine s-au trezit la începutul acestei săptămâni că nu mai au gaze. Celor 19 apartamente li s-a sistat alimentarea cu gaze la solicitarea expresă a celor de la asociația de proprietari, deși în blocul respectiv doar un singur locatar avea restanțe la întreținere, datorii pentru care a fost dat în judecată. Locatarii spun că este o răzbunare a celor de la asociație care nu pot recupera datoriile de la unul dintre proprietari. Măsura este confirmată de cei de la asociație, care spun că ei au solicitat ca blocul să rămână fără gaze din 27 octombrie. Acest lucru s-a întâmplat, așa cum reiese și din adresa Engie lăsată la asociație, ai cărei angajați spun că proprietarii au umblat la rețea și au pornit furnizarea gazelor, ceea ce a impus ridicarea contorului. „Pe 27 octombrie, cei de la Gaze, la solicitarea noastră, au venit și au sistat furnizarea gazelor în blocul F11 și la alt bloc din asociație. Tot de la această dată, furnizorul de gaze nici nu ne-a mai facturat consum la această scară. Ulterior s-a descoperit că s-a umblat la rețea și s-a dat drumul la gaze. Nu s-a mai făcut nici o investigație în bloc și furnizorul a decis să ridice ceasul respectiv, lucru cu care noi am fost de acord. Factura la gaze în blocul F11 este în valoare de 1.200 – 1.300 de lei. Locatarii trebuie să plătească înainte gazul și apoi să beneficieze de acest serviciu. Noi nu am făcut nici o ilegalitate. Nu s-a mai putut plăti și nu se vor mai plăti gazele în acest bloc până când respectivul proprietar nu-și achită datoriile și într-adevăr am cerut sistarea furnizării gazelor de pe 27 octombrie. Avem aici solicitările scrise făcute de cei de la asociație, dar și adresele celor de la Engie“, declară administratorul Asociației de proprietari nr. 13 Rovine, Mărioara Nicolae.

Măsură abuzivă

Proprietarii din blocul F11, revoltați împotriva celor de la asociație (Foto: Claudiu Tudor)
Proprietarii din blocul F11, revoltați împotriva celor de la asociație (Foto: Claudiu Tudor)

Proprietarii sunt revoltați față de atitudinea și măsurile pe care cei de la Asociația de proprietari nr. 13 Rovine le-au luat, spunând că pentru recuperarea restanțelor vecinului lor, cei de la asociație au alte mijloace legale la îndemână. „Este un abuz din partea asociației de proprietari, a comitetului care a decis că trebuie sistată alimentarea cu gaze în acest bloc. Atâta timp cât este în proces cu un proprietar pentru datoriile pe care acesta le are la întreținere, nu este normal să ne oprească nouă, proprietarilor celor 18 apartamente, furnizarea gazelor. Copiii noștri mănâncă hrană rece. Noi nu avem datorii la întreținere și nu se explică această măsură doar din cauza unui datornic. Asociația merge din gafă în gafă, au dat proprietarul în judecată, dar au greșit numele, au o hotărâre judecătoreasă greșită și acum au luat-o de la capăt cu acțiunea în instanță“, a explicat Florin Stancu, proprietar în blocul F11.
Punctul de vedere al proprietarilor este diferit de cel al reprezentanților lor în asociație. „În dimineața aceasta (ieri-dimineață – n.r.) am mers la asociație să întreb de ce nu avem gaze și ni s-a spus că în după-amiaza acestei zile sau în zilele următoare se va face o întrunire cu cei din Comitet și urmează să discutăm în privința situației de față. Eu cred că este o metodă abuzivă. Dacă într-o clasă de elevi unul greșește nu te răzbuni pe ceilalți. Nu poți să întrerupi furnizarea gazului într-un bloc pentru că ai ceva cu un proprietar. Se poate rezolva civilizat, pe căi legale, nu prin măsuri extremiste“, a spus Andrei Bălăiță, locatar în blocul F11 din cartierul craiovean Rovine.
Proprietarul din a cărui cauză s-ar fi sistat furnizarea gazelor locatarilor din blocul F11 recunoaște că are restanțe la întreținere, și cei de la asociație nu trebuie să se joace „de-a furnizarea utilităților“ cu tot blocul din acest motiv. „Motivul principal sunt eu, așa spun cei de la asociație. Eu cred că au luat-o personal, ei m-au dat în judecată, ne judecăm pentru o sumă pe care dumnealor spun că eu o datorez. Eu am spus că nu mai achit întreținerea până când nu am o hotărâre judecătorească. Din 8 noiembrie nu mai avem gaze pe motiv că avem datorii la bloc. Cei de la gaze au spus că este o solicitare făcută de asociație ca să întrerupă furnizarea, nu sunt scăpări, nu este altă problemă. Până la acest moment nu știm când vom beneficia din nou de gaze și suntem la bunul plac al celor de la asociație“, a spus Mihai Preduț, proprietar în blocul F11.
În legătură cu această situație, creată la blocul F11, cei de la Engie au spus: „Asociația de proprietari menționată, în baza contractului de furnizare încheiat între asociația respectivă și Engie România, a cerut, în scris, pe 19 octombrie 2016, către Engie România sistarea alimentării cu gaze naturale, motivând acumularea unor datorii la furnizorii de utilități. În acest sens, Engie România a solicitat operatorului de distribuție, Distrigaz Sud Rețele, sistarea alimentării cu gaze naturale a imobilului respectiv, operațiune care s-a realizat pe 26 octombrie“, au precizat oficialii Engie România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS