17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSiguranța la locul de muncă nu este asigurată de unele firme

Siguranța la locul de muncă nu este asigurată de unele firme

Un om a murit astă-vară într-un șantier din Craiova, după ce a căzut de la o înălțime de 9 metri. Ce pot învăța firmele care oferă condiții dificile de muncă din această experiență?
Un om a murit astă-vară într-un șantier din Craiova, după ce a căzut de la o înălțime de 9 metri. Ce pot învăța firmele care oferă condiții dificile de muncă din această experiență?

Anul acesta au fost raportate mai multe evenimente neplăcute care s-au produs la angajatori, astfel că unii salariați au ajuns în situații de incapacitate temporară de muncă. Au fost și 18 persoane care au decedat la locul de muncă sau în drum spre serviciu. În plus, inspectorii ITM spun că se produc multe evenimente din cauza echipamentelor neconforme de lucru, precum și din cauza stresului și epuizării fizice la serviciu. Cum trebuie să procedeze firmele?
Statisticile publicate de Inspectoratul Te­ri­torial de Muncă (ITM) Dolj arată că până la în­ceputul lunii octombrie 2016 au fost raportate foarte multe evenimente la multe firme doljene în care au fost implicați angajați ai respectivelor entități. Potrivit ITM Dolj, în 2016 s-au produs 173 de evenimente de muncă la tot atâtea firme (nu pot fi catalogate de la început drept accidente de muncă), față de 127 de evenimente raportate în aceeași perioadă din 2015. În realitate, numărul accidentelor diverse produse la firme ar putea fi și mai mare, însă unii angajatori fac greșeala de a nu raporta la ITM „de îndată“ ce s-a produs evenimentul, evitând astfel amenzi ce pot ajunge chiar și la 20.000 de lei.
La evenimentele raportate, unii angajați ai firmelor au căpătat incapacitate temporară de muncă. „Sunt multe evenimente care s-au produs la firme și în urma cărora angajați ai societăților au intrat în incapacitate temporară de muncă. Sunt mai multe evenimente raportate pentru că am instruit angajatorii să comunice evenimentele la ITM, conform legii. Sunt și mulți angajatori care nu comunică evenimentele care se produc în firmele lor, fie din cauză că nu cunosc legislația, fie pentru că le este teamă de consecințe, atunci când se dovedește că din vina lor s-a produs evenimentul sau accidentul. Ei pot fi amendați pentru că nu au asigurat condiții de muncă angajaților. Unii administratori pot fi și cercetați de Parchet și de Poliție pentru vătămare corporală, în funcție de evenimentul în care au fost implicați angajați ai societății. Depinde de la caz la caz“, a explicat inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.

18 decese la locul de muncă

Pe primele nouă luni ale anului au decedat la locul de muncă 18 persoane, conform datelor de la ITM Dolj. „Totodată, cu ocazia acțiunilor de control întreprinse, pentru a se evita accidentarea lucrătorilor, inspectorii de muncă au dispus sistarea a opt activități și oprirea din funcțiune a șapte echipamente de muncă“, se arată în raportul publicat de ITM pe site-ul instituției. Activitățile care au pus cel mai adesea în pericol viața angajaților au fost cele din construcții, însă au existat și în servicii abateri de la regulile de sănătate și securitate în muncă, astfel că unele utilaje care erau un pericol pentru angajați au fost oprite de la funcționare temporar. „Majoritatea activităților sistate de inspectorii ITM și domeniile în care s-au oprit de la funcționare anumite utilaje au fost în construcții, în activitatea de service auto (a fost oprit un elevator), în activitatea de prelucrare a lemnului și în panificație. În astfel de domenii de activitate, la firmele verificate au fost riscuri foarte mari pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor“, a spus inspectorul-șef al ITM Dolj. În domeniul construcțiilor s-au produs și evenimente care s-au soldat cu decesul unor oameni. Cel mai cunoscut caz este cel al muncitorului care lucra la noul stadion și a căzut de la înălțime și și-a pierdut viața. ITM a constatat că acolo a fost vorba despre un accident de muncă, dar situația se tranșează în instanță.
Cătălin Mohora a men­ționat că din cele 18 decese produse anul acesta în Dolj, cele mai multe (două treimi) au fost patologice, în sensul că persoanele care au decedat la serviciu sau în drum spre serviciu sufereau de diverse boli. „Au mai fost două accidente de circulație și alte trei accidente în activitate. Acestea au fost accidente de muncă“, a completat șeful ITM Dolj.
Echipamentele și instala­țiile care pun în pericol viața angajaților sunt oprite de la funcționare până în momentul în care firma angajatoare asigură siguranța lucrătorilor. Activitatea se sistează în construcții, de regulă, fie pentru că nu li se asigură oamenilor condiții de lucru la înălțime în maximă siguranță, fie pentru că nu li se asigură condiții de lucru la adâncime (nu există acele echipamente de protecție a malului de pământ, să nu cadă peste muncitori). Au fost numeroase cazuri de acest gen raportate în ultimii ani în Dolj.
Pe lângă obligația de a oferi personalului echipamente de muncă adecvate, firmele trebuie să evite pe orice cale accidentarea lucrătorilor la locul de muncă sau când pleacă în deplasare/detașare, respectiv când se deplasează înspre și către locul de muncă. Legislația în domeniu prevede o amplă instruire a personalului cu privire la pericolele ce pot apărea ca urmare a desfășurării unei activități.

Stresul și epuizarea fizică fac victime în rândul angajaților

Pe lângă echipamentele necorespunzătoare care nu sunt asigurate de firme există și situații în care lucrătorii nu poartă acele echipamente. Totuși, mai sunt cazuri în care unii angajați suferă din cauza stresului și a epuizării fizice, ca urmare a faptului că nu li se acordă repaus pentru odihnă, conform legii. Conform unor surse credibile, chiar în urmă cu aproape două săptămâni, o tânără angajată la un hipermarket din Craiova a fost chemată la serviciu și dimineața și în seara aceleiași zile, iar la ora 4 dimineața, fata a făcut accident vascular, când era în timpul serviciului. Ancheta este în desfășurare. Se pare că tânăra se află internată într-un spital din Capitală, pentru o intervenție chirurgicală. Din cauză că hipermarketul respectiv nu ar fi anunțat ITM la timp despre acest eveniment, unitatea ar fi fost amendată cu 20.000 de lei. Potrivit legislației, firmele trebuie să anunțe ITM „de îndată“ despre producerea unui eveniment în unitatea respectivă. Legea nu dă un interval de timp efectiv în care este obligat angajatorul să anunțe autoritățile despre producerea evenimentului.
În schimb, legislația obligă angajatorii să asigure condiții decente de lucru și de siguranță. De asemenea, repausul, odihna angajaților este foarte importantă. „Atunci când angajatul lucrează în plus, chiar dacă angajatorul nu îi poate plăti orele suplimentare, trebuie să îi acorde o perioadă de libere, pentru perioada lucrată în plus“, a spus Mohora.

Reguli de securitate în muncă

Potrivit Legii nr. 319/2006 privind sănătatea și securitatea în muncă, actualizată, la art. 6, aliniatul (1) se prevede că „angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă“. În cazul în care un angajator apelează la servicii externe din partea altei firme, acesta nu este exonerat de responsabilitățile sale în acest domeniu.
Cei care nu respectă prevederile legislației privind securitatea în muncă pot fi amendați cu sume între 5.000 și 10.000 de lei. Amenzile cresc în cazul în care angajatorul nu anunță la ITM evenimente ce pot fi considerate ulterior accidente în muncă.
Articolul 44 din lege prevede că „angajatorii răspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, în măsura în care daunele nu sunt acoperite integral prin prestațiile asigurărilor sociale de stat“.

Accidentele de muncă pot fi anunțate imediat la ITM

Evenimentele în care sunt accidentați angajați pot fi anunțate nonstop la un număr de telefon pus la dispoziție de ITM Dolj, la care răspunde în permanență un inspector de serviciu, a mai spus Cătălin Mohora, respectiv la 0743.244.873. Numărul de telefon este afișat și pe site-ul ITM Dolj, chiar pe pagina principală, sub titlul „Comunicare evenimente SSM“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS