22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcursul pentru directorii de școli, prelungit de reprogramări

Concursul pentru directorii de școli, prelungit de reprogramări

În unele situații, candidații la funcțiile de director și director adjunct nu pot fi evaluați pentru că nu se întrunesc comisiile de evaluare (Foto: arhiva GdS)
În unele situații, candidații la funcțiile de director și director adjunct nu pot fi evaluați pentru că nu se întrunesc comisiile de evaluare (Foto: arhiva GdS)

Mai sunt doar câteva zile până la finalizarea evaluării candidaților pentru funcțiile de director și director adjunct. În Dolj, pe 14 noiembrie ar trebui să fie ultima zi de evaluări. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj spune însă că sunt multe situații în care evaluarea candidaților a fost reprogramată pentru că nu s-au întrunit comisiile, fiind reprezentanți ai administrațiilor locale care refuză să mai participe. În replică, primarii spun că nu s-a respectat metodologia.

Reprogramările pentru evaluarea candidați-lor la concursul pentru directori au fost necesare pentru anumite localități din Dolj, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj spunând că motivul este că angajații administrațiilor locale au refuzat să se prezinte la probele de evaluare a CV-ului, dar și la interviu, care se derulează la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Apele Vii și Braloștița sunt cele mai recente exemple în acest sens. „Noi am reprogramat aceste activități. Sper ca în cele din urmă membrii comisiilor să își asume responsabilitatea de a participa la evaluare. Numai că la Apele Vii și la Braloștița nu s-au prezentat deloc.
Le-am trimis înștiințare și le-am comunicat data la care s-a reprogramat. Sper să se prezinte, pentru că este o lipsă de respect față de ceilalți membri ai comisiei, dar și față de candidații care vin la concurs și pleacă neevaluați“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Conducerea ISJ Dolj spune însă că pentru candidații la care comisiile nu se întrunesc nu sunt alte soluții.
„Comisia de concurs nu se schimbă decât dacă unul dintre membri este internat în spital și până la finalizarea evaluărilor nu se poate prezenta, atunci prin decizia inspectorului școlar se poate desemna alt membru. În rest, nu avem prevedere legală. Numai în instanță candidatul sau chiar noi, ISJ Dolj, putem rezolva problema. Altfel nu avem cum“, a mai precizat inspectorul școlar general.

Primarul din Apele Vii: „Nu suntem martori la căratul apei“

În replică, reprezentanții administrațiilor locale care nu se prezintă la concurs au alte motivații. La Apele Vii, primarul spune că angajații primăriei au fost tratați ca martori la „căratul apei“. „Vom vedea dacă vom participa. Noi nu vrem să fim martori la căratul apei. Și vă și explic de ce. La proba scrisă au fost prezenți reprezentanții administrației locale de la ora 10.30 și au stat pe afară, în ploaie, până la 13.30, când i-a chemat într-o sală că este ședință. Au așteptat apoi până la 17.30, când i-au chemat să semneze niște procese-verbale. Și nu au semnat, pentru că nu au participat la evaluare. Asta nu este normalitate. Am solicitat și noi înregistrarea audio-video să vedem pentru ce semnăm. Nu au dat-o. Am depus contestații la Ministerul Educației Naționale“, a precizat Stanciu Augustin, primarul comunei Apele Vii. De altfel, edilul reclamă că nu este mulțumit de managerul școlii.
„Probleme cu școala sunt. Am comunicat atât Ministerului Educației, cât și Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Nu există comunicare și nici colaborare cu managerul unității școlare. Am reabilitat și modernizat clădirile și nu vrea să semneze recepția lucrărilor. Am cumpărat lemne pentru a asigura încălzirea școlii și nu voia să semneze“, a mai spus primarul localității. La Braloștița, reprezentanții administrației locale spun și ei că nu se înțeleg cu candidatul la funcția de manager, dar precizează că „prezența la concurs nu este legată de neînțelegeri. Nu sunt probleme. Oricum, doamna a candidat și pentru Școala de la Grecești“. Altă situație în care comisia nu s-a întrunit a fost la Segarcea. În acest caz, nu s-a corectat lucrarea. Primarul orașului Segarcea spune că, de fapt, nu s-au întrunit condițiile. „Reprezentanții administrației locale au fost la corectarea lucrării, dar nu s-au îndeplinit condițiile de evaluare. Conform metodologiei, trebuia să participe și doi candidați care să asiste la evaluare. Se va rezolva pe parcurs, la probele de CV și interviu“. Și la Calafat s-au făcut reprogramări. Primarul orașului spune însă că de fapt în cazul unui candidat din Calafat s-a schimbat comisia de concurs. „Nu este vina mea sau a reprezentanților primăriei, că fostul manager de la Școala nr. 1 din Calafat a cerut schimbarea membrilor comisiei și nu se mai poate organiza evaluarea“, a precizat Lucian Ciobanu, primarul orașului Calafat.

Încă 103 candidați în evaluare

Programările pentru concursul din Dolj sunt până pe 14 noiembrie. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj spune că acest calendar se va prelungi până pe 17 noiembrie. „Concursul ar trebui să se finalizeze pe 14 noiembrie și eu sper că așa va fi. Este posibil să se prelungească până pe 17 noiembrie pentru că noi îi vom reprograma pe cei care nu au ajuns până la această dată să fie evaluați“, a mai spus inspectorul școlar general, Lavinia Craioveanu. Până luni, potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean Dolj mai erau de evaluat candidaturile pentru 19 unități de învățământ, fiind 103 candidaturi. „În cazul unităților de învățământ cu mai mulți candidați vor prelua mandatul cei care au obținut cel mai mare punctaj“, a mai spus Lavinia Craioveanu. În aceste situații, după evaluare, la Colegiul Național „Carol I“ pentru director cel mai mare punctaj a fost obținut de Cristian Angel Stănculescu, actualul manager al Seminarului Ortodox din Craiova, la Colegiul Național „Elena Cuza“ pentru manager primul este Liviu Cotfasă, care a ocupat funcția de director adjunct al acestui colegiu. La Colegiul Național „Gheorghe Chițu“, pentru director cel mai mare punctaj a fost obținut de fostul manager Dumitru Iftimov, în prezent director adjunct la Liceul „George Bibescu“, iar la Liceul „Voltaire“ a fost admisă ca director Loredana Popi. De asemenea, la Colegiul Național „Frații Buzești“ în urma concursului pentru funcția de director, cel mai mare punctaj a fost obținut de Ileana Didu, actualul director adjunct. De altfel, pentru director adjunct pe primul loc se află Carmen Ștefănescu, care a ocupat această funcție și în anii anteriori.
La unele unități școlare, concursul a fost promovat de actualii manageri. Printre acestea se află Școala gimnazială din Filiași – Alin Mondescu, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj – Alina Dascălu, la Școala gimnazială „Alexandru Macedonski“ – Carmen Nicoli, iar la Școala gimnazială „Decebal“ – Angela Nuță. Sunt și școli la care nici un candidat nu a promovat, exemple în acest sens fiind la la Rojiște și Bratovoiești.

Contestații numai pentru interviu

Candidații nemulțumiți de rezultatele concursului pot depune contestații. Se poate contesta însă numai proba interviului, nu și evaluarea CV-ului. „Contestațiile se depun în perioada 21 – 23 noiembrie. Este prevăzut în calendar că pot face constestații candidații nemulțumiți de proba interviului. Comisia se va întruni prin decizia inspectorului școlar general și va avea de dat soluții după ce va revedea interviurile. Ele sunt înregistrate audio și video și se poate asculta prezentarea candidatului și apoi se va verifica și oferta încărcată pe site. Soluționarea contestațiilor se va face în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie. Proba CV-ului nu este contestabilă. Numai dacă apare o completare la metodologie“, a precizat inspectorul școlar general. În ceea ce privește preluarea noilor mandate după rezolvarea contestațiilor, conducerea ISJ Dolj spune că nu se știe când va avea loc. „Pe 16 decembrie, Consiliul de Administrație validează câștigătorii. Nu știm când se vor prelua mandatele“, a spus Lavinia Craioveanu. În situația în care actualii manageri nu au participat la concurs sau nu au promovat concursul, aceștia se vor întoarce la catedre și vor lua locul profesorilor detașați sau care suplinesc pe posturile respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS