8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a dat verde la reluarea lucrărilor în Parcul „Romanescu“

S-a dat verde la reluarea lucrărilor în Parcul „Romanescu“

Ministerul Culturii a avut nevoie de mai bine de patru luni pentru a da aviz favorabil lucrărilor de îngrădire a lacului și a insulei de la intrarea principală din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova. Lucrările din parc au fost sistate în vară, pentru ca ministerul să se pronunțe asupra nuanței gardului, iar avizul a venit abia acum. Gardul trebuie să fie verde, iar, pe lângă împrejmuirea insulei, Ministerul Culturii a impus primăriei să se ocupe și de balustrada de la Debarcader, și de sistemul de protecție pentru siguranța pietonilor de la balustradele existente la poduri. Potrivit municipalității, Parcul „Romanescu“ va fi recepționat în forma sa finală în circa o lună și jumătate. Până atunci însă, ieri s-a făcut recepția la Teatrul de Vară din parc, în chiar ultima zi de implementare a proiectului. 

Reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“ din Craiova, proiect european în valoare de 68.531.117 lei, dar care va fi suportat în mare parte de municipalitate, s-a putea încheia până la sfârșitul acestui an. Lucrările care au avut ca termen de finalizare martie 2016 au fost sistate în vară, pentru că primăria a decis să împrejmuiască lacul și insula de la intrarea principală fără a avea și avizul Ministerului Culturii, parcul fiind monument istoric. Prin urmare, au fost demarate procedurile de obținere a acestui aviz, care au durat însă extrem de mult. Într-un răspuns transmis GdS săptămâna trecută, Ministerul Culturii susținea că Primăria Craiova a înaintat o documentație în acest sens în data de 23 iunie 2016. Aceasta a fost însă înregistrată de Direcția Patrimoniu Cultural în data de 20 septembrie și analizată în ședința Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din data de 22 septembrie. „Membrii comisiei au acordat aviz favorabil, iar avizul se află în procedura de emitere“, a fost răspunsul ministerului. Forul a mai menționat că „documentația în cauză se referă și la alte elemente: împrejmuire insulă adăpost păsări, balustradă Debarcader și sistemul de protecție pentru siguranța pietonilor la balustradele existente la poduri“. În aviz mai trebuia specificată și nuanța gardului.

Gardul care împrejmuiește lacul și insula de la intrarea în Parcul „Romanescu“ a primit avizul Ministerului Culturii în privința finalizării (Foto: Marian Apipie)
Gardul care împrejmuiește lacul și insula de la intrarea în Parcul „Romanescu“ a primit avizul Ministerului Culturii în privința finalizării (Foto: Marian Apipie)

Luni, după mai bine de patru luni de așteptare, avizul a ajuns la Primăria Craiova, care poate astfel să solicite reluarea lucrărilor din Parcul „Romanescu“. „Ministerul Cul­turii a trimis avizul pentru gardul din parc, iar într-o lună, o lună și jumătate, putem să facem recepția la toată zona. Culoarea la gard trebuie să fie verde, ni s-a indicat foarte exact acest lucru“, a precizat, ieri, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. „Acum suntem într-o procedură de achiziție și pentru registrul spațiilor verzi, unde prima oară trebuie să intre Parcul «Nicolae Romanescu», pentru că avem termen până la sfârșitul anului 2017, de la Ministerul Culturii, să regândim toată partea de vegetație care nu a intrat pe fonduri europene“, a adăugat edilul. Acesta a mai menționat că, la finalizarea lucrărilor, parcul va fi în administrarea primăriei, iar apoi va fi predat către RAADPFL.

Se va lucra și la podul suspendat

Primarul Craiovei a afirmat că lucrările care mai sunt de executat în Parcul „Romanescu“ se referă doar la cele specificate de Ministerul Culturii, dar că există și un aviz suplimentar privind reabilitarea podului suspendat, lucrări care nu au făcut, de asemenea, parte din proiectul inițial. „Ieri (luni – n.r.) ni s-a dat de la minister și un aviz suplimentar ca să putem lucra și la podul suspendat. Vor fi lucrări de sablare (netezire a suprafeței pieselor metalice cu ajutorul unui jet de nisip împroșcat cu aer comprimat – n.r.), dar și de înlocuire a scândurilor cu probleme. Vom putea demara și această procedură, pentru că avem avizul, dar trebuie să lucrăm cu cineva de specialitate“, a precizat Olguța Vasilescu. Edilul a explicat că investiția se va face cu bani din bugetul local, pentru că „fondurile europene s-au finalizat, iar pe noul ciclu financiar nu mai sunt bani pentru amenajarea de parcuri și grădini“. În prezent, potrivit Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, responsabila cu proiectele europene, Parcul „Romanescu“ s-ar afla la un stadiu de execuție de 98%, iar lucrările de îngrădire a lacului și a insulei de la intrarea principală nu au făcut parte din proiectul finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Între timp, în parc au devenit funcționale, de luni, cele 99 de camere de supraveghere. Municipalitatea susține că, exceptând Hipodromul, toată suprafața parcului este monitorizată video, imaginile fiind transmise la dispeceratul Poliție Locale. Din cele 99 de camere, 24 sunt mobile, dispecerii putând schimba unghiul pentru a vedea mai bine ce se întâmplă în zonele respective.

S-a făcut recepția la Teatrul de vară

Până să recepționeze lucrările din Parcul „Romanescu“, autoritățile locale au făcut recepția la Teatrul de vară din parc, în chiar ultima zi de implementare a proiectului. Reabilitarea acestui obiectiv a costat 3.472.625 de lei (fără TVA), bani proveniți din fonduri europene, iar lucrările trebuia finalizate în vara anului 2015. Nu s-a întâmplat așa și, deși primarul Olguța Vasilescu susținea, la acea vreme, că proiectul se va finaliza, totuși, până la sfârșitul anului 2015, termenul de implementare a fost prelungit până la 1 noiembrie 2016. „S-a finalizat recepția la Teatrul de vară, mai trebuie ridicată organizarea de șantier și făcută curățenie. A fost o construcție dificilă, pentru că toate aceste arce erau greu de montat, dar, chiar dacă a mai durat puțin, teatrul este finalizat și așteptăm aici artiștii din cadrul instituțiilor noastre de cultură. Aceasta este cea mai mare sală de spectacole în aer liber pe care o are municipalitatea și singura de până acum“, a spus, ieri, primarul Craiovei, în timp ce vizita obiectivul.
Contractul de finanțare a acestui proiect fost semnat în aprilie 2013, licitația a fost adjudecată în iulie 2013 de SC Atlas SA Craiova, iar lucrările au început în februarie 2014. Potrivit proiectului, reabilitarea Teatrului de Vară a presupus extinderea scenei și refacerea pardoselei, modernizarea spațiilor din cabine, montarea de instalații de sonorizare și de iluminat, acoperirea amfiteatrului cu o structură metalică retractabilă și amenajarea fosei. Teatrul are o capacitate de 878 de locuri, dispuse pe 11 gradene, pe scaune individuale. „În data de 31.10.2016, Primăria Craiova a transmis către ADR Sud-Vest Oltenia procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, din care rezultă că lucrările au fost realizate în totalitate. În conformitate cu procedurile de lucru interne și instrucțiunile AMPOR, reprezentanții ADR Oltenia vor efectua în următoarea perioadă verificări ale documentelor depuse, precum și monitorizarea lucrărilor la locul de implementare a proiectului“, au precizat, ieri, pentru GdS, reprezentanții ADR S-V Oltenia, legat de proiectul Teatrului de Vară.

Parcul „Romanescu“ – în întuneric, Parcul Tineretului – luminat

camera de luat vederi2

Legat de Parcul „Nicolae Romanescu“, mai mulți craioveni ne-au sesizat în legătură cu sistemul de iluminat, reclamând faptul că seara nu se aprind luminile în tot parcul și că o mare parte din acesta este în întuneric. Acest aspect a mai fost relatat de GdS, motivul pentru care lămpile nu funcționează ținând de constructorul care lucrează aici. Pentru că în parc mai sunt lucrări de efectuat, până la recepția finală, când obiectivul va fi preluat de primărie, cheltuielile cu iluminatul cad în seama constructorului. Iar acesta nu ar dori să și le asume. Așa că Parcul „Romanescu“ va mai rămâne în întuneric și următoarele două luni.
În schimb, a fost rezolvată problema iluminatului din Parcul Tineretului, după ce operatorul sistemului de iluminat public din Craiova, SC Flash Lighting Services SA, a remediat instalațiile defecte. Potrivit unui răspuns trimis GdS de Primăria Craiova, lucrările la lampadarele defecte din Parcul Tineretului au demarat în septembrie, iar până în prezent acestea au constat în montarea a 51 de noi corpuri de iluminat, a 47 de capace la nișele de vizitare de la baza stâlpilor, și înlocuirea a 274 de metri de cablu electric, a 82 de cleme de legătură și a 43 de becuri. Situația iluminatului public din Parcul Tineretului s-a remediat și după ce GdS a prezentat, în mai multe rânduri, faptul că de pe zeci de stâlpi au dispărut lămpile și capacele de vizitare a instalațiilor electrice, iar unele alei sunt în beznă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS