22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimul balon cu aer cald din Oltenia, la Aerodromul Craiova

Primul balon cu aer cald din Oltenia, la Aerodromul Craiova

Balonul cu aer cald este singurul din regiunea Olteniei, iar în restul ţării  mai sunt doar nouă (Foto: Lucian Anghel)
Balonul cu aer cald este singurul din regiunea Olteniei, iar în restul ţării
mai sunt doar nouă (Foto: Lucian Anghel)

Primul balon cu aer cald din Oltenia a fost ridicat, ieri, la Aerodromul din Craiova, în cadrul proiectului european „Aventura cu balonul – un nou produs turistic transfrontalier“. Balonul va putea fi pus la dispoziţia publicului în 2018, atunci când se vor încheia toate etapele de promovare pe care proiectul le presupune.

Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software – Filiala Oltenia, în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare Regională şi Centrul de Afaceri Vidin şi cu Agenţia de Dezvoltare Regională şi Centrul de Afaceri 2000 Montan, implementează, în această perioadă, un proiect european prin care vor să promoveze turismul în regiunea transfrontalieră România – Bulgaria. În cadrul proiectului a fost deja achiziţionat câte un balon cu aer cald pentru fiecare dintre cele două ţări, de la o companie cehă. Termenul de implementare a proiectului se va finaliza în februarie 2018, iar pe parcursul acestei perioade vor avea loc doar activităţi de promovare a celor două baloane cu aer cald.
Reprezentanţii ARIES Oltenia spun că proiectul se adresează atât oamenilor care vor dori să facă plimbări cu balonul, cât şi companiilor, ONG-urilor, operatorilor de turism, persoanelor care deţin spaţii de cazare sau turiştilor. „O activitate foarte importantă pe care o vom face va fi promovarea balonului. În zece oraşe din România şi în zece din Bulgaria vor fi organizate ridicări la frânghie în centrele principalelor oraşe, acolo unde beneficiarii vor fi în principal copiii, persoanele defavorizate sau cu dizabilităţi. De asemenea, vom organiza opt ateliere de lucru în cadrul cărora vor fi prezentate factorilor interesaţi din regiune posibilităţile de dezvoltare a turismului prin intermediul acestui proiect“, a declarat Silviu Bratu, coordonatorul proiectului în România.
Pentru ca balonul din judeţul Dolj să poată fi pus în funcţiune în siguranţă, cei care au implementat proiectul au avut nevoie de ajutorul specialiştilor Aeroclubului Craiova. „Mă bucur că cineva încearcă să facă ceva în domeniul aeronauticii. Este un lucru deosebit că avem un balon, de altfel singurul din Oltenia. În întreaga ţară mai sunt doar nouă. Pentru a zbura cu această aeronavă, este nevoie de o pregătire foarte bună şi de multe aprobări. Sunt încrezător că acest proiect va merge bine şi sper să ne dezvoltăm şi mai mult în ceea ce priveşte acest gen de proiecte“, a spus Cristian Smarandache, comandantul Aeroclubului Craiova.
Oamenii se vor putea bucura de un zbor cu balonul cu aer cald după luna februarie 2018. „În perioada de implementare a proiectului, avem deja agenda plină pentru zborurile pe care le vom organiza. Avem de realizat materiale de promovare, precum filme sau fotografii, pentru care sunt alocate 100 de ore de zbor. Alte 60 de ore de zbor sunt alocate pentru ridicări la frânghie în cele zece oraşe din România, unde accesul va fi gratuit“, a adăugat Silviu Bratu.
Fiecare balon a costat aproximativ 53.000 de euro, iar valoarea întregului proiect se ridică la 485.460 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS