8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAcum îți poți cumpăra vechime în muncă retroactiv

Acum îți poți cumpăra vechime în muncă retroactiv

Directorul Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu, spune că vechimea retroactivă se poate plăti doar de către cei care nu au împlinit vârsta standard de pensionare (Foto: Claudiu Tudor)
Directorul Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu, spune că vechimea retroactivă se poate plăti doar de către cei care nu au împlinit vârsta standard de pensionare (Foto: Claudiu Tudor)

Doar persoanele care au vârstă activă de muncă pot să plătească la Casa de Pensii retroactiv, pe maximum cinci ani, contribuția la pensie, pentru a obține vechime în muncă. Un calcul efectuat de cei de la CJP Dolj arată că suma minimă de plată sub forma contribuției la asigurările sociale pe cinci ani ar fi de 15.500 de lei de persoană. Suma scade semnificativ în cazul în care asiguratul dorește să „cumpere“ unul sau doi ani de vechime, ca să poată ieși la pensie. Contribuția poate fi plătită în maximum șase luni, până pe 27 aprilie 2017. 

Persoanele care nu mai au un loc de muncă, dar au nevoie să le fie completată vechimea pentru a ieși la pensie pot efectua plata contribuției de asigurări sociale (pensii) retroactiv, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, dar nu mai mult de cinci ani în urmă. De la 27 octombrie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016, care face o derogare de la Legea pensiilor și stabilește modalitatea prin care persoanele care mai au nevoie de vechime în muncă pot să își plătească retroactiv contribuția la pensii. Este foarte important că pot plăti aceste contribuții doar acei cetățeni care au vârsta activă de muncă, deci nu au împlinit vârsta la care se pot pensiona. „Practic, astăzi (ieri -n.r.) este prima zi în care funcționează aplicația de calcul a vechimii care se poate cumpăra retroactiv. Pot beneficia cei care nu au îndeplinit condițiile de limită de vârstă standard prevăzute de Legea pensiilor. Mai exact, pot să își cumpere vechime bărbații care nu au împlinit 65 de ani. Deci nu poate cumpăra vechime cineva care a împlinit vârsta de pensionare, chiar dacă nu este pensionar. În același timp, persoana care vrea să cumpere vechime dă o declarație pe propria răspundere că nu a mai fost asigurat în ultimii ani, maximum cinci, și că nu este pensionar. Oricum, funcționarii de la Casa de Pensii vor verifica în sistem perioada de contributivitate a persoanei care dorește să-și cumpere vechime“, a declarat directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu. Femeile au o vârstă de ieșire la pensie diferită de cea a bărbaților, iar în funcție de anul și luna nașterii, vârsta la care pot ieși ele la pensie este prevăzută în una dintre cele două anexe la Legea nr. 263/2010 cunoscută drept Legea pensiilor. Femeile care vor să își cumpere vechime retroactiv pot să o facă doar dacă nu au împlinit vârsta stabilită prin acele tabele din anexa la lege.
În cazul în care cei care au împlinit deja vârstele de pensionare stabilite prin lege pot să plătească la CJP contribuții, dar nu retroactiv, ci doar din momentul în care încheie contractul de asigurare cu instituția până la data la care va achita vechimea respectivă.

Cât plătește o persoană dacă vrea să fie asigurată retroactiv

Persoanele care vor să cumpere vechime din urmă se prezintă la ghișeele CJP Dolj cu actul de identitate (Foto: Claudiu Tudor)
Persoanele care vor să cumpere vechime din urmă se prezintă la ghișeele CJP Dolj cu actul de identitate (Foto: Claudiu Tudor)

Persoana care îndepli­nește condițiile legii să cumpere vechime va încheia un contract de asigurare cu CJP Dolj, în termen de cel mult șase luni de la data la care Legea nr. 186/2016 a intrat în vigoare. Tot în interval de șase luni, persoana respectivă trebuie și să plătească retroactiv vechimea. Suma minimă de plată pe lună se calculează la nivelul salariului minim brut pe țară, pentru cei care vor să fie asigurați la nivel minim. „La calculul sumei de plată se va ține cont și de coeficientul de inflație. Am făcut un calcul astăzi și am ajuns la concluzia că suma minimă de plată pentru o vechime retroactivă de cel mult cinci ani este de 15.500 de lei. Această lege are aplicabilitate până pe 27 aprilie 2017. Contractul cu Casa de Pensii trebuie încheiat tot în aceste șase luni și tot în acest interval trebuie achitată și suma integrală“, a precizat Daniela Licu. Cei care mai au nevoie de vechime pe o perioadă de mai puțin de cinci ani vor încheia contract pentru acea perioadă, iar suma de plată va fi mult mai mică. Baza de calcul a contribuției către pensii este salariul minim pe economie din fiecare an, din 2011 încoace. La vremea respectivă, contribuția se calcula la salariul de 670 de lei, iar din mai 2016 se aplică la salariul minim de 1.250 de lei. Anul acesta, contribuția minimă pe care trebuie să o achite o persoană care vrea să se asigure la Pensii este de 256 de lei pe lună.

Cum pot proceda cei care vor vechime retroactiv

Cei care doresc să cumpere vechime retroactiv se pot prezenta personal la ghișeele CJP Dolj, cu actele de identitate sau pot să mandateze pe altcineva, cu o procură specială să încheie contractul de asigurare cu CJP, a mai precizat Daniela Licu. Ei pot plăti toată suma aferentă vechimii într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, timp de șase luni, cât este valabilă legea.
După încheierea contractului de asigurare cu Casa de Pensii și după plata sumei cuvenite, instituția este obligată să certifice stagiul de cotizare al celor care achită retroactiv vechimea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS