12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlerta de TBC se mută de la Calafat la liceul din Călărași

Alerta de TBC se mută de la Calafat la liceul din Călărași

Ieri s-a încheiat ancheta epidemiologică la Grădinița nr. 3 din Calafat, după ce o îngrijitoare a fost diagnosticată cu tuberculoză. Concluzia a fost că nici un alt preșcolar sau angajat nu a mai fost diagnosticat cu TBC. (Foto: Lucian Anghel)
Ieri s-a încheiat ancheta epidemiologică la Grădinița nr. 3 din Calafat, după ce o îngrijitoare a fost diagnosticată cu tuberculoză. Concluzia a fost că nici un alt preșcolar sau angajat nu a mai fost diagnosticat cu TBC. (Foto: Lucian Anghel)

Ancheta epidemiologică de TBC de la Grădinița nr. 3 din Calafat s-a încheiat ieri, fără nici un alt caz identificat, însă o altă situație a apărut la Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ din Călărași. De data aceasta, un elev de clasa a XI-a a fost diagnosticat, iar în unitatea de învățământ a început, de ieri, testarea elevilor. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Dolj, de la începutul acestui an și până în cea de a doua jumătate a lunii octombrie,  îmbolnăviri cu virusul TBC au fost înregistrate la mai mulți elevi în 12 unități de învățământ din Craiova și județ. În unele situații, boala a fost contagioasă, iar managerii unităților au rămas în stare de alertă, în sensul că au solicitat noi testări ale copiilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor și au dezinfectat clasele, apelând chiar la firme de specialitate. 

Alarma TBC a apărut în urmă cu o săptămână la Grădinița cu program prelungit nr. 3 din Calafat, structură a Școlii gimnaziale „Gheorghe Brăescu“, unde o îngrijitoare a fost diagnosticată cu această boală, fiind internată. Peste 110 preșcolari și cadrele didactice ale unității au făcut teste pentru a se identifica dacă boala a fost transmisă și altor contacți direcți ai angajatei diagnosticate. Ancheta epidemiologică a fost încheiată ieri. „Nu a mai fost diagnosticat cu TBC nici unul dintre contacții direcți ai angajatei, nici cadre didactice și nici copii. Nici familia doamnei respective nu a fost diagnosticată, în urma testelor. Pentru a preveni orice fel de îmbolnăvire, la grădiniță s-a dezinfectat și s-a deratizat inclusiv sâmbătă (29 octombrie -n.r.) cu o firmă de specialitate“, a precizat Nelica Vădeanu, directorul unității școlare.

Tot ieri s-a deschis ancheta epidemiologică la Liceul „Petre Baniță“ din Călărași, după ce un elev a fost diagnosticat cu TBC, săptămâna trecută (Foto: Lucian Anghel)
Tot ieri s-a deschis ancheta epidemiologică la Liceul „Petre Baniță“ din Călărași, după ce un elev a fost diagnosticat cu TBC, săptămâna trecută (Foto: Lucian Anghel)

Alt diagnostic de TBC a apărut însă la Liceul Tehnologic „Petre Baniță“ din Călărași. De data aceasta, virusul a fost identificat la un elev de clasa a XI-a, care a fost diagnosticat încă de săptămâna trecută.
„Îmbolnăvirea a apărut la un elev de clasa a XI-a, care este în prezent internat. Am fost anunțați de acest caz la începutul săptămânii trecute și am zis ca să începem testarea elevilor din clasa respectivă de luni (ieri – n.r.). Se vor face teste și cadrelor didactice. Scopul testărilor este de a identifica dacă sunt alte situații și dacă sursa îmbolnăvirii este din unitatea școlară sau din altă parte, pentru că elevul era navetist. Sper că toate persoanele care au avut contact cu elevul respectiv vor accepta testarea, care este o chestiune normală și de prevenție“, a explicat Paula Epuran, directorul adjunct al Liceului „Petre Baniță“ din Călărași.

TBC în alte zece școli și grădinițe din Dolj

De la începutul anului 2016, cazuri de îmbolnăviri cu virusul TBC au fost și în alte zece unități de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal din Dolj, cei diagnosticați fiind elevi. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Dolj, astfel de situații au fost la Școala gimnazială „Sfântul Gheorghe“, Școala gimnazială „Alexandru Macedonski“, Liceul „Tudor Arghezi“, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova, Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești, Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași, Liceul Argetoaia, Școala Braloștița, Școala gimnazială Rojiște, Grădinița Negoi. În unele situații nu au mai apărut și alte cazuri de îmbolnăviri, cum ar fi la liceul din Filiași. „A fost un caz la un elev de clasa a IX-a, înainte de vacanța de vară. Atunci s-au făcut teste tuturor elevilor și cadrelor didactice și s-au luat măsurile necesare și nu s-au mai înregistrat și alte cazuri. Suntem în perioada în care facem controlul medical la toți elevii școlii, la cabinetul unității de învățământ“, a declarat Ioana Bebu, directorul adjunct al Liceului „Dimitrie Filișanu“ din Filiași. Într-o altă situație, elevul diagnosticat nu s-a mai întors la școală, cum a fost la Argetoaia. Medicul din localitate spune însă că un astfel de diagnostic a fost pus de curând la alte două familii din comună. „Am avut un caz de TBC la începutul verii, la o elevă de clasa a IX-a. În urma testelor făcute atunci nu au mai fost alți copii care să fi contactat virusul. În prezent, eleva respectivă nu mai frecventează cursurile. Prin urmare, nu o mai am în evidență. În localitate mai sunt însă bolnavi. Avem în evidență un bărbat care a mai fost diagnosticat și care este în prezent internat la Spitalul de la Leamna și mai avem încă o tânără. Familia fetei a colaborat cu noi și s-au descoperit valori mai mari ale testului IDR și la sora mai mică, care se află în prezent sub tratament, fără să fie retrasă de la școală, pentru că nu este cazul“, a precizat dr. Denisa Țoca, medic de familie din Argetoaia.

La Băilești, elevi de liceu sub tratament preventiv

La Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova, cazul de TBC a fost contagios. „A fost o îmbolnăvire în luna mai. Un elev de clasa a XII-a a fost diagnosticat. În urma testelor IDR făcute, alți doi elevi au fost diagnosticați și au beneficiat de tratament. Îmbolnăvirile au apărut la elevi care erau în ani de studiu diferiți, dar care foloseau aceeași sală de clasă. A fost contagios. S-a dezinfectat sala respectivă pentru a stopa virusul. În prezent, unul dintre cei diagnosticați nu mai este elevul colegiului nostru, pentru că era în an terminal, ceilalți doi sunt acum în clasa a XII-a și s-au vindecat. Oricum sunt ținuți sub observație“, a declarat Sorin Pîrlea, directorul colegiului. La Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești, în anul 2016 îmbolnăvirile cu TBC au apărut de două ori în rândul elevilor. „Primul caz de TBC a fost în luna februarie la o elevă care a fost internată. Atunci am luat toate măsurile necesare, s-au făcut teste, s-a dezinfectat. În luna iunie au mai fost diagnosticați alți doi elevi, frați gemeni. Din nou s-a intervenit, cu sprijinul medicilor de la Spitalul din Băilești“, a precizat directorul Gabriel Tica. Starea de alertă s-a menținut în liceu. Astfel că, la începutul acestui an școlar, s-au repetat testările. „Având în vedere că s-a repetat îmbolnăvirea, în toamnă am luat decizia de a testa toți elevii din nou. În 18 cazuri s-au găsit valori mari ale IDR-ului și s-a luat decizia de a le recomanda tratament preventiv. Respectivii elevi fuseseră identificați cu aceste valori ale IDR-ului și în vară, dar din discuțiile purtate nu și-au luat tratamentul“, a mai precizat directorul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băilești. Potrivit reprezentanților DSP Dolj, ancheta epidemiologică se declanşează obligatoriu la suspiciunea oricărui caz de TBC, în decurs de maximum 72 de ore, de către medicul pneumolog din Dispensarul de Pneumoftiziologie în a cărui arie teritorială se află bolnavul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS