5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe s-a ales de taberele pentru elevi din Dolj

Ce s-a ales de taberele pentru elevi din Dolj

 

În Dolj, în urmă cu câțiva ani existau spații special amenajate cu destinația tabere pentru elevi. În prezent, nici una din aceste tabere nu mai este funcțională.

De organizarea taberelor pentru elevi se ocupă Direcția pentru Tineret și Sport Dolj, instituție care are în administrare și o parte din spațiile cu această destinație din județ. O astfel de tabără pentru elevi este la Calafat, pe malul Dunării, într-un peisaj superb. Locația nu mai este folosită din cauza alunecărilor de teren, care au devenit destul de vizibile. Scările care duceau spre căsuțe s-au înclinat și s-au rupt. În prezent, nu mai sunt nici căsuțele de lemn de odinioară, în care erau cazați elevii. Au rămas în picioare doar câteva construcții, într-o curte pe porțile căreia s-a pus lacătul. Cei care urcă pe scările în paragină dau de pancarta care amintește de ceea ce era odată în spațiul respectiv – Centrul de vacanță și agrement „Danubiu“ Calafat. Zona taberei este frecventată de mulți turiști în perioada estivală pentru că acolo s-au amenajat plaja și câteva terase.

Tabăra de la Calafat nu mai este funcțională din 2005 (Foto: Lucian Anghel)
Tabăra de la Calafat nu mai este funcțională din 2005 (Foto: Lucian Anghel)

„Tabăra nu mai este funcțională din 2005, pentru că nu mai corespundea. Sunt alunecări de teren și copiii nu erau în siguranță. S-a pus lacătul pe porți. Între timp, s-a mai intervenit acolo, în sensul că s-a intrat pentru demolarea căsuțelor de lemn și înlocuirea lor cu alte construcții. Demolarea a fost oprită de un proces, intentat pentru faptul că nu exista autorizație. Acum încercăm să găsim soluții pentru a reface acea tabără, într-un timp cât mai scurt“ a precizat Alina Ionescu, directorul Direcției pentru Tineret și Sport Dolj. Soluția pe care o încearcă reprezentanții Direcției pentru Tineret și Sport Dolj este să dea întreg spațiul Primăriei Calafat, dar condiția este să-i păstreze destinația. Totul este însă la nivel de discuții.
„Noi o să supunem dezbaterii în Consiliul Local preluarea taberei, cu tot spațiul care are aproximativ 3.000 – 4.000 mp. Pentru a o face funcțională va fi nevoie de o investiție foarte mare, în primul rând pentru stabilizarea malului Dunării. S-a făcut un studiu de fezabilitate, dar investiția trebuie făcută pe fonduri europene, deci implică realizarea unui proiect“, a precizat Lucian Ciobanu, primarul orașului Calafat.

Peisajul din fața centrului de vacanță de la Calafat (Foto: Lucian Anghel)
Peisajul din fața centrului de vacanță de la Calafat (Foto: Lucian Anghel)

Altă tabără pentru elevi este la Breasta, dar a fost dată administrației locale. „La Breasta, tabăra avea o capacitate de 40-50 de locuri. Ultima tabără pentru elevi a fost acolo în 2002, apoi s-a desființat. Nu erau condiții, nu era apă potabilă. Spațiul a fost dat administrației publice locale, iar în evidențele noastre a rămas o casă de lemn“, a explicat Alina Ionescu, directorul Direcției pentru Tineret și Sport Dolj.

Terenul din satul de vacanță din Băilești, retrocedat în bună parte

Alt spațiu folosit cu destinația tabără pentru elevi era Satul de vacanță „Amza Pellea“ din Băilești, construit în urmă cu peste 40 de ani într-o pădure cu arbori seculari de la marginea orașului. Locația este în administrarea Primăriei Băilești, iar toate construcțiile sunt acum în paragină. În plus, o bună parte din teren a fost retrocedat. „Satul de vacanță «Amza Pellea» este prins în strategia de dezvoltare pe următorii doi ani și urmează să găsim soluții financiare pentru refacerea lui. Problema e că nu mai există întreg spațiul inițial al taberei. Erau zece hectare de pădure, dar odată cu retrocedările au mai rămas doar două hectare de teren. În spațiul respectiv mai avem două clădiri, păzite de Poliția Locală. Căsuțele de vacanță din lemn nu mai sunt. Pentru a reface acest sat încercăm să accesăm fonduri europene. Am încercat un parteneriat cu bulgarii, dar nu am reușit să accesăm fonduri pe dezvoltare transfrontalieră pentru că ei nu aveau un astfel de obiectiv. Acum căutăm altă axă de finanțare și intenționăm să facem un proiect integrat, în care să prindem și plaja de la Cilieni, unde vrem să facem și școală de echitație, și cursuri de planorism“, a declarat Costel Pistrițu, primarul orașului Băilești. Proiectul nu este însă nici scris în prezent. Pentru tabere, elevii din Dolj sunt trimiși în stațiuni montane sau pe litoralul românesc. Din evidențele Direcției Județene pentru Tineret și Sport, în vara acestui an, 405 elevi din Dolj au fost trimiși în astfel de tabere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS