3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjKlaus Iohannis şi Dacian Cioloş, la Târgu Jiu

Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş, la Târgu Jiu

Cea mai importantă parte a manifestărilor a avut loc în Parcul Coloanei Fără Sfârşit (Foto: Eugen Măruță)
Cea mai importantă parte a manifestărilor a avut loc în Parcul Coloanei Fără Sfârşit (Foto: Eugen Măruță)

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au fost prezenţi ieri la Târgu Jiu, unde a fost marcat centenarul Luptelor de la Podul Jiului. Pe 28 octombrie 1916, locuitorii oraşului Târgu Jiu au ieşit pe străzi şi au respins ofensiva germană. Manifestările care au readus în prim-plan evenimentele de acum o sută de ani au fost găzduite de Parcul Coloanei Fără Sfârşit. În Parcul Coloanei au luat cuvântul preşedintele, premierul şi autorităţile judeţene şi locale. Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat un discurs în care a evocat evenimentele de la Târgu Jiu, din 28 octombrie 1916, amintind despre contribuţia generalilor Culcer şi Dragalina, precum şi de Ecaterina Teodoroiu. „Fără această victorie nu ar fi fost posibilă marea Unire de la 1918. Acum înţelegem mesajul acelei generaţii. Victoria de acum 100 de ani îi plasează ca eroi în memoria naţiunii pe generalii Culcer şi Dragalina şi pe tânăra învăţătoare şi cercetaş Ecaterina Teodoroiu. În memoria românilor, Ecaterina Teodoroiu rămâne cel mai cunoscut nume din Primul Război Mondial“, a afirmat Klaus Iohannis.

140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi

vizita iohannis ciolos II (4)site

Preşedintele a amintit şi faptul că anul acesta se marchează 140 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, cel care a ridicat Ansamblul sculptural Calea Eroilor din Târgu Jiu, în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. „Tot în 2016 s-au împlinit 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Brâncuşi ne transmite peste ani că pentru a împlini marile idealuri ale noastre trebuie să depăşim factorii subiectivi, mentalităţile, valorile, citez: «Lucrurile nu sunt greu de făcut. Ceea ce este cu adevărat greu este de a ne pune în starea de a le face». Este un îndemn pentru noi şi pentru tinerii generaţiei centenarului“, a transmis Klaus Iohannis.

vizita iohannis ciolos II (1)site

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a vorbit despre păstrarea moştenirii lui Brâncuşi şi a precizat că guvernul are datoria să ajute autorităţile locale pentru restaurarea Căii Eroilor.
După manifestările din Parcul Coloanei Fără Sfârşit, preşedintele s-a deplasat la Tismana, unde a vizitat mănăstirea şi Muzeul Tezaurului, precum şi la Hobiţa, unde a vizitat Casa Memorială „Constantin Brâncuşi“. Şeful statului a revenit la Târgu Jiu, unde a depus o coroană de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, după care a participat la o dezbatere la sediul Prefecturii Gorj. De precizat că autorităţile din Târgu Jiu, Peştişani şi Tismana s-au mobilizat pentru vizita lui Iohannis şi Cioloş. Edilii au plombat străzile pe unde au circulat coloanele oficiale, au vopsit gardurile şi au curăţat şanţurile. La Prefectura Gorj au fost înlocuite becurile arse, iar geamurile, perdelele, covoarele şi podelele au fost spălate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS