8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTensiuni între arendatori și un arendaș, în comuna Bratovoești

Tensiuni între arendatori și un arendaș, în comuna Bratovoești

Mai mulți localnici din Bratovoești acuză că firma către care și-au dat pământurile în arendă nu le-a plătit integral arenda aferentă acestui an și că nu le-a achitat nici impozitele pe teren la primărie pe trei ani în urmă, așa cum s-a angajat prin contractul de arendă. Reprezentanta firmei arendașe invocă faptul că are dificultăți financiare din cauză că nu a primit la timp subvențiile de la APIA, de care depinde, că nu s-a făcut producția din cauza secetei și amenință că le va rezilia contractele celor nemulțumiți de întârzierea plății arendei.

Mai mulți cetățeni din satul Bădoși, din comuna Bratovoești acuză că firma care le lucrează terenurile nu le-a plătit nici un bob de cereale anul acesta din arenda datorată, în timp ce alți localnici susțin că le-a fost achitată doar jumătate din cantitatea de grâu prevăzută în contractul de arendă. Oamenii mai acuză că, deși firma arendașă, SC Zof Impex SRL, s-a angajat prin contractul de arendă semnat cu proprietarii de teren că va plăti și impozitul pe teren, în realitate, unora dintre arendatori nu le-au fost achitate impozitele la primărie de circa trei ani. „La început, lucrurile păreau a merge bine, dar pe parcurs au început să scârțâie. Au apărut întârzieri la plata arendei și a impozitului pe terenul agricol așa cum era convenit. Anul acesta au întârziat cu plata arendei până în toamnă, când am primit doar 50 de procente din ce se cuvenea, restul urmând să-l primim în maximum două săptămâni, însă de atunci comunicarea între cele două părți a încetat, apelurile telefonice rămânând fără răspuns, la ultima convorbire fiind amenințat cu neplata obligațiilor și cu rezilierea unilaterală a contractului de arendă“, ne-a scris la redacție Nicolae Bălașa, din satul Bădoși, comuna Bratovoești. Contractul de arendă cu SC Zof Impex este încheiat în 2012 și are valabilitate zece ani. „Unii au primit arenda, alții nu au primit nici un bob de grâu. Eu sunt una care nu am primit nici un leu de la firma care ne muncește terenurile. Eu, personal, nu am primit nimic din arenda pe anul acesta. Anul trecut ne-a dat arenda întreagă în august, imediat după treierat, dar anul ăsta ne-a dus cu «zăhărelul». Nu ne-a plătit nici impozitele la primărie. Sunt impozitele neplătite de când ne-a luat pământul în arendă, de acum trei ani“, a acuzat și Valentina Ispas, din Bratovoești. Alt localnic, Constantin Dimescu, a spus: „Nu mi-a dat nimic din arendă. Nici nu ne-au spus când ne vor da arenda. Nu știu ce se întâmplă cu firma asta“.

Impozite neplătite de trei ani

Primarul din Bratovoești, Ion Oancea, a confirmat că Zof Impex SRL nu a plătit o parte din arenda datorată proprietarilor de terenuri și nici impozitele pe terenurile oamenilor. „Firma respectivă are de plată o sumă mare către primărie sub forma impozitelor pentru terenul oamenilor. Sunt sume neplătite de trei ani. Eu am avut o discuție cu reprezentanții firmei și le-am spus că nu-i mai eliberez firmei nici o adeverință pentru APIA sau pentru subvenția la motorină până nu plătește impozitele pentru oameni“, a spus primarul. Întrebat dacă știe că este împotriva legii să condiționeze eliberarea de adeverințe unei firme de plata impozitului, primarul Oancea a precizat: „Știu că nu este legal să nu îi eliberăm adeverințele, dar îmi asum acest lucru pentru comunitate. Cetățenii vin la mine și se plâng că nu le-a fost plătită arenda, că nu li se achită impozitele. Vă spun eu că firmei nu-i va conveni să piardă de cinci – șase ori mai mult de la APIA decât suma pe care o are de plată sub formă de impozit“.

„O să fac tot posibilul să plătesc arenda și impozitul“

Contactată de GdS, reprezentanta firmei arendașe, Florentina Robeanu, a motivat că nu și-a plătit dările din mai multe cauze, în principal din cauza dificultăților financiare cauzate de neîncasarea subvențiilor: „Din arendă am mai dat. La impozite mai avem restanțe, dar a fost secetă și nu prea s-a făcut producția. Anul acesta a fost dificil. Nu am făcut față cheltuielilor, și cu ratele la utilaje, și cu tot. Nu am încasat la timp subvențiile de la APIA și am căzut și la control. Să știți că firmelor mari nu li s-a plătit nici avansul pe anul acesta, de la APIA“, a spus Florentina Robeanu. Ea a amenințat că va rezilia unilateral contractele de arendă ale persoanelor care au îndrăznit să reclame la GdS că nu li s-au plătit drepturile aferente contractului de arendă. „O să fac tot posibilul ca până la sfârșitul anului să plătesc și restul de arendă, și impozitele, iar la nemulțumiți le voi rezilia contractele de arendă și să își muncească singuri pământul. Să știți că depindem în mare măsură de subvenții. Agricultorul român depinde de subvențiile de la APIA“, a mai precizat reprezentanta Zof Impex.

Scandalul pentru plata arendei ia amploare

Referitor la faptul că primarul nu mai vrea să elibereze adeverințe firmei Zof Impex până când aceasta nu își plătește impozitele pentru oameni, Robeanu a spus că „primăria nu poate face lucrul acesta, pentru că există lege care interzice să se facă așa ceva și nici să ne execute silit nu poate, pentru că noi nu avem nici un contract încheiat cu primăria“.
Robeanu a precizat că intenționează să schimbe toate contractele de arendă din Bratovoești prin act adițional, în sensul că vrea să le dea în plus cu 100 de kilograme de produse față de cantitatea prevăzută acum în contract, dar să nu mai existe obligația ca firma să le plătească impozitele oamenilor.
Reprezentanta aren­da­șu­­lui a mai spus că termenul de plată al arendei este până la finele anului. Totuși, în contractul de arendă nu este precizat un termen de plată a arendei. Totodată, contractul nu prevede posibilitatea rezilierii unilaterale a acestuia, așa cum susține Robeanu. Se prevede în contractul de arendă doar că, înainte de expirarea acestuia, se poate notifica și cealaltă parte privind intenția de a se înnoi contractul sau de a nu se mai înnoi la expirarea lui.

Ce pot face proprietarii de terenuri

Contractul de arendă este un contract comercial încheiat între părți ce exprimă acordul părților și se supune legislației și codului civil. Arendatorii care au dat pământul în arendă pot să acționeze firma în instanță dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile contractuale. Însă proprietarii de terenuri ar putea avea câștig de cauză doar dacă în contractele de arendă se precizează un termen clar de plată a arendei, iar dacă acel termen este depășit, atunci ei ar putea să își ceară drepturile în instanță. La capitolul X din contractul de arendă se prevede că acel act este „titlu executoriu pentru plata arendei la termenele și în condițiile stabilite prin prezentul contract“.
În plus, firma nu le-a comunicat deschis localnicilor că trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar și că le amână plata ultimei tranșe a arendei.
Conform contractului de arendă încheiat între părți, se prevede ca arendatorul să îi plătească arendașului 500 de kilograme de grâu pe hectar, pe an, plus să îi achite impozitul pe terenul arendat. Cetățenii acuză faptul că sunt mințiți în legătură cu plata arendei care nu se face nici în produse, nici în bani. „În fiecare an invocă firma aceasta problema banilor și a culturilor proaste. Noi nu cerem bani de la firma respectivă, ci vrem să ne dea produsele asumate prin contractul de arendă. Există un cetățean care are de primit 3,5 tone de produse“, a mai spus Nicolae Bălașa, unul dintre cetățenii care s-au adresat GdS în această situație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS