17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCalafetenii şi-au luat adio de la sistemul centralizat de încălzire

Calafetenii şi-au luat adio de la sistemul centralizat de încălzire

Foarte mulți dintre locuitorii Calafatului și-au făcut coșuri de evacuare a fumului emanat de centrale sau sobe (Foto: Lucian Anghel)
Foarte mulți dintre locuitorii Calafatului și-au făcut coșuri de evacuare a fumului emanat de centrale sau sobe (Foto: Lucian Anghel)

Termocentrala din Calafat a fost pusă la pământ, după o lungă perioadă în care a funcționat defectuos. Peste 17.000 de oameni sunt acum nevoiți să se încălzească așa cum pot. În tot orașul s-a renunțat la țevile sistemului centralizat de încălzire. Pe locul fostei termocentrale au rămas doar mormane imense de moloz, iar terenul a fost cumpărat de un om de afaceri. Primăria vrea să construiască aici un parc industrial, iar vizavi au început deja lucrările pentru o stație de sortare a gunoaielor.

Din 2010, calafetenii nu au mai primit căldură de la vechiul sistem de încălzire al orașului. Reprezentanții administrației locale spun că s-a renunțat la termocentrala orașului pentru că avea pierderi mari. În 2013 s-a încercat o resuscitare a sistemului, prin firma SC Valexa Energy Calafat, care a concesionat 80.000 de metri pătrați pe vechiul amplasament pentru o centrală care să producă agent termic folosind biocombustibil (paie). Nici această variantă nu a funcționat. Pe spațiul fostei termocentrale se află acum mormane de cărămidă și betoane. Locuitorii orașului au revenit la sistemele de încălzire pe cont propriu. În oraș nu există nici conductă de gaze, așa că soluțiile la care au apelat localnicii au fost vechile sobe pe lemne care existau chiar și în apartamente sau centrale pe combustibil solid. Primarul localității spune că nu există deocamdată alte soluții pentru încălzirea locuințelor, iar tot ce se poate face este să se intervină pe scările de bloc pentru a face coșuri comune de evacuare.

Din fosta termocentrală au rămas doar grămezi de moloz, iar oamenii aduc gunoi în zonă (Foto: Lucian Anghel)
Din fosta termocentrală au rămas doar grămezi de moloz, iar oamenii aduc gunoi în zonă (Foto: Lucian Anghel)

„Fosta termocentrală s-a desființat, iar acum a fost demolată complet. Cetățenii din Calafat se încălzesc cu sobe, cu centrale de apartament, cu reșouri, calorifere electrice, fiecare cu ce poate. Eu mă gândisem la varianta desființării coșurilor individuale, pe care fiecare proprietar le scoate pe unde poate. Am vrut să facem niște coșuri comune, pe fiecare scară de bloc. În acest moment este foarte greu să se mai înființeze o nouă centrală pentru că deja toată lumea a renunțat la țevi, la tot. Ar trebui, practic, să se refacă întreg sistemul de încălzire centralizată în tot orașul. În cel mai fericit caz, dacă s-ar asocia cetățenii din anumite blocuri ar putea să acceseze fonduri pentru a-și pune centrale de bloc“, a declarat Lucian Ciobanu, primarul Calafatului.
Practic, orașul Calafat nu a rămas nici cu terenul pe care se afla termocentrala. Din cauza datoriilor mari către stat, Fiscul a pus sechestru și a scos totul la licitație. A fost cumpărat inclusiv spațiul aferent termocentralei. Municipalitatea are însă planuri cu spațiul respectiv, în sensul construirii unui parc industrial, cu finanțare europeană. În prezent, primăria încearcă să încheie parteneriat cu proprietarul terenului respectiv, dar și cu cei ai terenurilor din apropiere. „Avem nevoie de zece hectare de teren pentru a putea să depunem proiectul și să obținem finanțare de până la 5 milioane de euro pentru construirea unui parc industrial. Sperăm să reușim să aducem aici investitori care să creeze, la rândul lor, locuri de muncă. Pe acest teren sunt deja utilități și în felul acesta lucrurile sunt mai simple“, a explicat Dan Vârtopeanu, administratorul public al orașului Calafat.

Pe terenul unde s-a aflat termocentrala și pe cele din jur, administrația are în vedere construirea unui parc industrial (Foto: Lucian Anghel)
Pe terenul unde s-a aflat termocentrala și pe cele din jur, administrația are în vedere construirea unui parc industrial (Foto: Lucian Anghel)

Încălzirea se face cu dificultate la şcoli și grădinițe

Lipsa sistemului de încălzire centralizat creează dificultăți și în instituțiile publice. Grădinițele sunt cele care se descurcă mai greu cu încălzirea în anotimpul rece. „În şcoli avem centrale pe lemne. La grădinițe se încălzesc cu panouri radiante și vrem să punem și acolo centrale. Dar, în acest an sigur nu vom reuși să facem acest lucru. Sperăm ca de la anul să putem avea și în grădinițe centrale termice. Trebuie să ne descurcăm cu ce avem. Noi vom interveni să mai facem reparații la panourile radiante. De exemplu, la Grădinița nr. 3 sunt probleme cu panourile. Acestea nu mai funcționează foarte bine. Am făcut tot posibilul pentru a pune centrală acum, dar este nevoie de multe aprobări și avize, iar anul acesta nu se va putea. În acest moment, panourile de acolo merg pe avarie și nu pot face căldura necesară“, a spus primarul Calafatului.
Alternative se caută și pentru sistemul de încălzire al spitalului. „Unitatea medicală se încălzește cu o centrală pe butelii cu gaz. Avem un proiect pentru anveloparea clădirii spitalului și pentru montarea unor pompe de căldură, care să fie complementare centralei“, a explicat primarul Lucian Ciobanu.

Staţie de sortare a gunoiului, vizavi de viitorul parc industrial

Potrivit Master Planului de Deșeuri, în Calafat se lucrează la o stație de sortare a gunoiului (Foto: Lucian Anghel)
Potrivit Master Planului de Deșeuri, în Calafat se lucrează la o stație de sortare a gunoiului (Foto: Lucian Anghel)

Gunoiul reprezintă o mare problemă la Calafat. O maşină a primăriei strânge toate resturile menajere din oraş şi le transportă către groapa de la Mofleni. Însă, la marginea oraşului, oamenii par să îşi fi creat o groapă de gunoi proprie. În zona Ţuţuroaie şi pe terenul unde se afla termocentrala sunt grămezi de gunoi, iar peisajul este dezolant. În această privinţă, Consiliul Județean Dolj a început deja implementarea Master Planului de Deșeuri și în Calafat au început lucrările pentru o stație de sortare. „Stația este amplasată către Ciupercenii Vechi, vizavi de fosta termocentrală. Din câte știu eu, aici se va aduce gunoi și din celelalte unități administrativ-teritoriale“, a spus primarul.
„În staţia de sortare se va face o triere a gunoaielor, iar restul va fi trimis tot la Mofleni“, a adăugat administratorul public al orașului.
Practic, stația de sortare a gunoaielor și parcul industrial sunt proiectele care ar trebui să ia locul vechilor fabrici ale orașului de pe malul Dunării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS