6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDatoriile vecinilor, amenințare pentru locatarii bun-platnici

Datoriile vecinilor, amenințare pentru locatarii bun-platnici

Locatarii din blocurile în care sunt proprietari cu datorii mari sunt ameninţaţi de furnizori  cu sistarea utilităţilor
Locatarii din blocurile în care sunt proprietari cu datorii mari sunt ameninţaţi de furnizori cu sistarea utilităţilor

Au datorii de 60.000 de lei, 48.000, 45.000, 30.000, 13.000 de lei la întreținere, iar din cauza lor vecinii riscă să rămână fără utilități. Este vorba de rău-platnicii din asociațiile de proprietari din Craiova pe care furnizorii le amenință că sistează furnizarea utilităților. La rândul lor, reprezentanții proprietarilor sunt nevoiți să ia măsuri împotriva întregului bloc în care locuiesc unul sau mai mulți astfel de restanțieri. Acest lucru se întâmplă după ce sunt epuizate toate măsurile legale: executare silită mobiliară, poprire pe venituri și executare silită imobiliară.

Datoriile acumulate de rău-platnici sunt o amenințare pentru vecinii care și-au achitat la timp întreținerea și riscă acum să fie lipsiți de un minim confort. Zeci de asociații de proprietari din Craiova sunt în această situație, când, pentru un proprietar sau doi din bloc, restul vecinilor sunt amenințați că li se sistează furnizarea apei reci, căldurii, gazelor sau energiei electrice. Este cunoscut faptul că furnizorul de căldură al orașului, SC Termo Craiova SRL, solicită frecvent asociațiilor liste cu cele mai îndatorate blocuri, iar Compania de Apă Oltenia a anunțat sistarea apei reci pentru neplata facturilor la Asociația 11 din cartierul 1 Mai și la Asociațiile 7 și 9 Rovine.
Lună de lună, debitorii îngroapă în datorii asociația de proprietari, iar președinții și administratorii au epuizat, în cele mai multe cazuri, măsurile de constrângere ce pot fi aplicate datornicilor, în speranța că vor recupera sumele restante. Sunt într-o astfel de situație proprietarii din blocul F11 din Rovine, care s-au trezit cu un afiș pe ușă prin care sunt anunțați că „blocul dumneavoastră are la sfârșitul lunii august o datorie de 18.387 de lei, din care suma de 11.281 de lei se datorează apartamentului cu numărul 18. În aceste condiții, vor fi sistate utilitățile de care dispuneți (apă caldă, căldură, gaze, energie electrică), până la achitarea datoriei“. Asta se întâmplă după ce asociația a mers în instanță și s-a înarmat cu hotărâri judecătorești definitive și executorii, dar tot nu reușește să-și recupereze datoriile. „În acel bloc este o familie cu datorii mari, de aproximativ 13.000 de lei. Sunt dați în judecată, i-am chemat să mai plătească din datorie, dar vin rar. Apartamentul este deja girat la bancă, iar noi vom ajunge să primim, cum am mai primit în alte situații, 300 de lei în trei ani. Am înțeles că au și alte probleme, dar nu pot să-mi bat joc de oamenii din asociație din cauza unor astfel de persoane. Suntem la cel de-al doilea proces cu acest proprietar și vom ajunge la executor. Furnizorii mă presează și mă pun să plătesc penalități. În plus, dacă banca îl execută, un posibil viitor proprietar este degrevat de orice datorie și asociația rămâne cu debitul. Înțeleg că au probleme, dar trebuie să-și rezolve situația“, a spus George Gherghina, președintele Asociației de proprietari 13 Rovine.
La Asociația 24 Brazda lui Novac sunt proprietari care au datorii și mai mari la întreținere și plătesc cu picătura, după ce au fost dați pe mâna executorului judecătoresc. „Avem un locatar care datorează 60.000 de lei pentru un apartament cu două camere, nu înțeleg de ce nu plătește. L-am acționat în instanță, am pus privilegiu imobiliar, am mers la executor și ne plătește în tranșe, facem angajamente cu el, dar are multe penalități. Avem noroc că am stins datoriile către furnizori, că altfel proprietarii din blocul respectiv riscau să rămână fără utilități din cauza unui singur proprietar care acumulează o datorie așa de mare. Nu-i înțeleg, au împrumuturi, plătesc băncile, dar la asociație de ce nu plătesc, aici nu curg penalitățile?“, a spus Marin Văduva, președintele Asociației de proprietari nr. 24 Brazda lui Novac.
Situații similare se întâlnesc și la Asociația de proprietari 1A din Craiovița Nouă și Asociația de proprietari C2-C5 Putnei.

Măsuri de constrângere aplicate în cazul debitorilor

Executarea datornicilor se poate face prin executare silită mobiliară (cum ar fi vânzarea televizorului, frigiderului, autoturismului și a altor bunuri), prin poprire pe salariu sau prin executare silită imobiliară (vânzarea apartamentului). Executorul judecătoresc este împuternicit, la cererea creditorului, asociația de proprietari, să recupereze sumele datorate. „Dacă are o datorie, asociația de proprietari se pune la adăpost și îl dă în judecată pe rău-platnic, ca să nu intre în prescripție anumite sume. Avem și varianta când proprietarul face un credit ipotecar, iar noi, chiar dacă avem acel privilegiu imobiliar cu rang prioritar, nu avem nici o putere, contractul de ipotecă este executoriu de drept. La vânzarea bunului, asociația nu rămâne cu nimic la distribuția prețului, banca ia totul. Sunt cazuri care au 45-48.000 de lei restanțe. De exemplu, la căminele de pe strada Putnei sunt proprietari care au peste 30.000 de lei pentru o cameră de cămin. Asociația îl dă în judecată pe datornic și îl execută pe venituri, o treime din acestea i se rețin pentru acoperirea datoriilor de la asociație. Dacă are o datorie peste 10.000 de lei și nu este ipotecat apartamentul, abia atunci se trece la executare imobiliară. Instanța nu prevede modalitatea de executare, este o acțiune în pretenții, judecătorul vede dacă suma solicitată de creditor este reală și dovedită și atât. Creditorul este cel care formulează o cerere și spune cum vrea să se facă executarea“, a explicat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.

Apartamentul se vinde pentru o datorie mai mare de 10.000 de lei

„În cazul titlurilor executorii privitoare la creanţe a căror valoare nu depăşeşte 10.000 de lei, vânzarea bunurilor imobile ale debitorului poate fi făcută numai dacă acesta nu are alte bunuri urmăribile sau dacă are bunuri urmăribile, dar nu pot fi valorificate. Refuzul nejustificat al debitorului de a furniza executorului judecătoresc informaţiile, lămuririle şi dovezile necesare, precum şi furnizarea cu rea-credinţă de informaţii incomplete în legătură cu existenţa şi valoarea unor bunuri mobile ori a unor venituri de natură a fi valorificate în vederea acoperirii integrale a creanţei permit declanşarea urmăririi silite imobiliare chiar dacă valoarea creanţei nu depăşeşte 10.000 de lei“, se spune la art. 812 alin. 5 din Codul de Procedură Cvilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS