29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând scăpăm de cozile imense de la Fisc?

Când scăpăm de cozile imense de la Fisc?

 

În ciuda măsurilor de debirocratizare încercate de Ministerul Finanțelor, cozile la ghișeele ANAF rămân tot exagerate, în preajma termenelor de plată scadente. La Craiova se stă și două ore la coadă la ghișeele Trezoreriei. Oamenii lasă pe ultima zi plata taxelor, motivând că atunci au făcut rost de bani, iar mulți nu plătesc prin internet banking din cauza comisioanelor bancare percepute la tranzacții sau pentru că nu au bani.
Zeci de oameni care au de plată diverse taxe și impozite prin intermediul Trezoreriei au stat ieri la cozi interminabile la ghișee, fiind ultima zi de plată a impozitelor și contribuțiilor aferente lunii septembrie. În clădirea principală, care găzduiește toate entitățile ce aparțin de ANAF, situată pe strada Mitropolit Firmilian, erau cozi la mai multe ghișee. La un ghișeu destinat persoanelor fizice stăteau la rând aproximativ 30 de persoane. „Stăm de o jumătate de oră, poate mai bine. Nu mi se pare normal. Sunt mai multe ghișee, dar toate sunt aglomerate. Ar trebui să se facă mai multe sucursale ale ANAF și în cartiere“, a spus Iacob Boboc. „Am venit să plătesc CAS-ul pentru băiat. Sunt de 15-20 de minute și cred că voi mai sta încă atâta“, a spus o femeie de la coadă.
„Stăm și câte două ore la rând“

La etajul clădirii Fiscului, cozile erau pe mai multe rânduri. Se primeau documente și de la firme, și de la PFA-uri. (Foto: Bogdan Grosu)
La etajul clădirii Fiscului, cozile erau pe mai multe rânduri. Se primeau documente și de la firme, și de la PFA-uri. (Foto: Bogdan Grosu)

La etaj sunt ghișee la care stau la cozi atât persoane fizice (care au PFA, II sau profesii liberale), cât și reprezentanți ai firmelor. Sunt două rânduri de cozi. La unele ghișee se stă la coadă pentru procesarea actelor, iar la alte ghișee trebuie să stai din nou la coadă, pentru încasarea banilor. O femeie a povestit cum stă, de regulă, câte două ore la ghișeele Trezoreriei: „Stăm câte două ore la rând, cel puțin. În fiecare lună stăm atâta, ori de câte ori depunem declarațiile. Adevărul este că greșim și noi că venim cam în ultima zi de depunere cu declarațiile pentru microferme. Depun pentru PFA și pentru o societate. Nu venim să plătim mai devreme pentru că nu avem bani. Lucrăm în agricultură și acum dăm bani ca să semănăm, să discuim, să punem culturile pentru primăvară, și nu avem bani să plătim impozitele. Sigur stăm două ore. Uitați-vă și dumneavoastră: cred că am 100 de persoane în fața mea la rând“. Femeia a mai spus că nu poate să plătească on-line sau prin virament bancar pentru că nu are bani în cont.
În timp ce zeci de craioveni se înghesuiau la cele câteva ghișee, alături, în aceeași sală, erau alte ghișee închise, la care nu era nici un funcționar.

Trezorierul-șef invocă lipsa de personal

Maria Găman, trezorier-șef la Dolj (Foto: Bogdan Grosu)
Maria Găman, trezorier-șef la Dolj (Foto: Bogdan Grosu)

Șefii Trezoreriei doljene susțin că se formează aglomerație la ghișeul dedicat persoanelor fizice situat la parterul clădirii, din cauză că la acel ghișeu plătesc impozite și PFA-urile, și întreprinderile individuale, și tot acolo se plătesc diverse alte taxe ocazionale: taxa pentru pașaport, pentru cazier judiciar, taxa de primă înmatriculare a autovehiculelor, taxa pentru preschimbarea certificatului de înmatriculare și altele. Tot la ghișeele alocate persoanelor fizice se plătește impozitul pe veniturile din agricultură și cel pe veniturile din chirii, impozitul pe veniturile persoanelor cu profesii liberale, precum și contribuțiile datorate statului etc. PFA-urile pot achita impozitele și la celelalte ghișee dedicate persoanelor juridice, iar la etajul clădirii mai este un alt ghișeu unde pot merge persoanele fizice care au de plată impozite. „Este aglomerat pentru că astăzi este ultima zi în care se pot plăti impozitele și taxele fără a fi percepute majorări. Subliniem faptul că aceste impozite se pot plăti până pe data de 25 și rugăm contribuabilii să respecte acest lucru. De asemenea, operatorii economici pot plăti prin conturile bancare pe care le au deschise. Există un cont tranzitoriu pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor, dar au plătit foarte puțini prin acel cont. Doar patru-cinci persoane au plătit… Trebuie să aibă un cont bancar deschis la CEC Bank sau la BCR cei care vor să plătească prin acel cont. Ei pot să își plătească taxele în orice zi în acel cont, fără a li se percepe comision. Contul tranzitoriu este afișat și la intrarea în sediul ANAF. Mulți preferă să vină la ghișeu și să plătească, din cauză că dacă ar plăti prin bancă ar fi nevoiți să achite comisioane mari și nu au bani“, a spus Maria Găman, trezorier-șef la Trezoreria statului din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova. Numai că acel cont tranzitoriu este afișat pe un perete al clădirii ANAF departe de ochii celor care intră în clădirea principală. Întrebată de ce nu se deschid și alte ghișee pentru persoane fizice, din moment ce sunt de plată foarte multe taxe pentru această categorie de contribuabili, trezorierul-șef a precizat că nu există personal. „Avem două posturi vacante. Atunci când se vor scoate la concurs și se vor angaja două persoane sperăm să se diminueze cozile. Deocamdată suntem în procedură de a se scoate la concurs postul de casier“, a precizat Maria Găman.
Taxele pentru pașapoarte se mai pot achita la Prefectură, unde este un ghișeu amenajat, la casieria instituției (la etajul I), cu program de încasări de două ore pe zi, înintervalul 9.00-11.00.

Ghișeele pentru persoane fizice nu se mai mută

Directorul general al DGRFP Craiova, Mircea Pârvulețu, a recunoscut că este o mare aglomerație la ghișeele Fiscului, în special în apropierea termenelor de plată a impozitelor.
Activitatea Admi­nis­tra­ției Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj ce se referea la persoanele fizice urma să fie mutată temporar, pentru un an și jumătate, pe strada Brestei nr. 129, unde au activat Curtea de Conturi și Tribunalul Dolj pentru o perioadă. În cele din urmă, persoanele fizice din Craiova și din alte zeci de comune arondate AJFP Dolj vor aparține tot de Fiscul mare și vor depune declarații, respectiv vor plăti impozite tot în clădirea cea mare din sediul ANAF de pe strada Mitropolit Firmilian. Ghișeele de persoane fizice au fost mutate în această clădire principală din momentul în care clădirea de peste stradă, în care se desfășurau activitățile aferente persoanelor fizice, a luat foc, în luna septembrie a acestui an. Până se repară acea clădire, persoanele fizice vor sta la cozi la ghișeele din clădirea principală. „Am decis să nu mai mutăm activitatea AJFP referitoare la persoanele fizice pe strada Brestei, pentru că această structură care administrează persoanele fizice are operațiuni zilnice cu Trezoreria. Se va muta pe strada Brestei activitatea de inspecție fiscală aferentă structurii Administrației Financiare Contribuabili Mijlocii, care administrează 1.500 de firme mijlocii din Oltenia. Sunt 50 de inspectori care se ocupă de această activitate de inspecție fiscală și am luat decizia să îi mutăm acolo“, a mai precizat Mircea Pârvulețu. Cât despre aglomerația de la ghișee, acesta a estimat că va lua sfârșit spre finalul lunii decembrie.

Doljenii, sortiți să stea la două cozi la Fisc

GdS scria astă-vară că toți contribuabilii care merg să achite diverse impozite și taxe la ANAF trebuie să stea la două cozi la ghișeele Fiscului: la un ghișeu se fac chitanțele de plată, iar la alt ghișeu se mai stă la o coadă pentru ca oamenilor să li se încaseze banii. De atunci și până acum nu s-a schimbat nimic. Tot la două cozi stau toți cei care merg la ANAF, fie că sunt persoane fizice sau juridice.
Trezorierul-șef Maria Găman a explicat că așa este structura Fiscului, iar casierii nu pot să facă și operațiunile pe care le fac cei care primesc declarațiile și procesează documentele oamenilor, și invers.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS