21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnde au dispărut statuile cumpărate din banii primăriei

Unde au dispărut statuile cumpărate din banii primăriei

Unele dintre statuile realizate în cadrul campaniei „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ au dispărut de pe domeniul public. Ce s-a întâmplat cu ele citiți în cele de mai jos.

Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ (ACCEC) a cheltuit în perioada 2013 – 2015 peste 70.000 de euro pentru confecționarea unor statui care urma să fie amplasate în diverse locuri din oraș. Cele mai multe (10) au fost realizate din fibră de sticlă în cadrul proiectului „Craiova cotidiană prin statui“, inițiat în 2014 de fostul președinte al Asociației, Vlad Drăgulescu. Potrivit acestuia, costurile întregului lot s-au ridicat la circa 255.000 de lei. După finalizarea lor, lucrările artistului Valentin Duicu au fost montate în mai multe locații din municipiu. Ele reprezentau un bărbat citind ziarul, un bătrân alergând după un cățel, un student căruia i-au scăpat cărțile pe scări, o tânără cu umbrela în stația de autobuz, o bătrână care a adormit pe bancă, un bărbat care hrănește porumbei, un om care privește tabela de sosiri a avioanelor, un bărbat care face cu mâna celor care pleacă din gară, un om care joacă șah, și un tânăr pe skateboard. Firmele din Craiova au fost invitate să adopte câte o statuie din fibră de sticlă și să suporte costurile turnării acesteia în bronz, prețul fiind estimat la 4.000 – 10.000 euro/bucată.
Până la sfârșitul anului 2015, doar două statui au fost turnate în bronz: „Columbofilul“ care hrănește porumbeii – amplasat pe o băncuță din centrul orașului, vizavi de restaurantul Doljana și „Omul citind ziarul“ – amplasat vizavi de primărie, lângă blocul „Casa Albă“. Omul cu ziarul din fața primăriei a avut multe de îndurat. În varianta din fibră de sticlă, noaptea îi dispărea ba ziarul din mână, ba diplomatul. Dimineața, angajații primăriei trebuia să lipească părțile rupte noaptea de craiovenii glumeți. Ba, ziarul omului-statuie a fost rupt într-o noapte și în varianta din bronz. Într-o zi, statuia a dispărut cu totul… La fel au dispărut și o parte dintre statuile realizate din fibră de sticlă: domnul cu cățelul, studentul cu cărțile, tânărul cu skateboard etc.

Statuile, luate la țintă de karatiștii de ocazie

La sfârșitul anului 2015, Craiova a fost eliminată din cursa pentru câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii, iar în 2016 primăria nu a mai alocat Asociației fonduri din bugetul local. Recent, Camera de Conturi (Dolj) a descoperit mai multe nereguli în finanțele și actele Asociației, iar DNA a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu în ceea ce privește finanțarea acestui ONG. Atenți la scandalul financiar și penal, craiovenii au uitat de statuile pe care se plătiseră zeci de mii de euro. Am întrebat părțile implicate în proiect ce s-a întâmplat cu statuile lipsă. Pentru informarea completă a cetățenilor, am solicitat locațiile din municipiu în care sunt amplasate lucrările, titlul acestora și valoarea în lei, pentru fiecare. Surprinzător, Primăria Craiova ne-a informat că „nu deține“ informațiile solicitate. Cu alte cuvinte, primăria ne spune că habar nu are unde sunt montate niște statui pe domeniul public al municipiului, care au nevoie de avize și autorizații pentru a fi amplasate. Pentru asta am fost îndrumați către ACCEC 2021, de la care nu am primit vreun răspuns nici în ziua de astăzi. În ceea ce privește lucrările dispărute, (studentul cu cărțile, omul citind ziarul, domnul cu cățelul, tânărul cu skateboard), ni s-a comunicat că mai multe informații putem obține de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova. Regia ne-a răspuns scurt că lucrările se află „la sediul regiei“, ca „urmare a deteriorării lor“. Reprezentanții regiei ne-au spus telefonic că statuile sunt la reparat ca urmare a vandalizării acestora de către craioveni. „Tânărul cu skateboard era găsit în fiecare dimineață doborât la pământ de cei care își încercau noaptea, pe statuie, abilitățile de karatiști. Încercăm să le reparăm pe cele care se pot repara. Omul cu ziarul se finisează și va fi reamplasat în oraș în câteva zile“, a spus Rela Filip, directorul RAADPFL. Omul citind ziarul se află în „service“, în atelierele regiei, ancorat cu o platbandă de un stâlp din beton. La început, statuia din bronz era galben-aurie, dar se pare că angajații RAADPFL au încercat să îi dea patină. După cum arată, pare vopsită cu grund sau trasă în ciocolată. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu altă statuie realizată în această campanie, statuia ecvestră Umbra lui Otetelișanu, abandonată în atelierul unui artist plastic din Arad, deoarece nu a fost plătită integral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS