5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopaci de 200.000 de lei, plantați pe Calea București și în Craiovița

Copaci de 200.000 de lei, plantați pe Calea București și în Craiovița

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova a început plantările de toamnă, după ce a achiziționat mai multe specii de copaci, pentru care a plătit peste 200.000 de lei. Majoritatea arborilor, din categoria paltin roșu, platan și catalpă (arbore decorativ, originar din America de Nord, înalt până la 15 m, cu frunze mari, ovale și cu flori albe – n.r.), au fost deja plantați, cei mai mulți (157), pe Calea București, în special în zona Pasaj Electroputere – Mall. RAADPFL Craiova a precizat pentru GdS că „au fost achiziționați pentru plantările din această toamnă 360 de copaci, din care 125 de paltini roșii, 125 de catalpe și 110 platani, iar, dintre aceștia, 157 au fost puși pe Calea București“. Angajații Regiei care lucrau zilele trecute la spațiile verzi din această zonă susțineau că arborii de pe Calea București au fost plantați nu doar în zona Electroputere Mall, ci și la Rotonda sau în zona intersecției cu A.I. Cuza. O parte din copacii nou achiziționați au ajuns și în cartierul Craiovița Nouă. „Acești copaci, în majoritatea cazurilor, completează spațiile goale, dar există și câteva locuri în care au fost înlocuiți copaci uscați. Nu putem vorbi, deci, despre o decizie de înlocuire. Arborii existenți au fost doar fasonați. Valoarea arborilor achiziționați de Regie este de 201.600 lei“, a mai anunțat RAADPFL Craiova.
Paltinii roșii, platanii și catalpele au venit la pachet cu pământul specific, iar
angajații Regiei susțin că au adăugat și îngrășământ pentru a fi siguri că se vor prinde. „A trebuit să săpăm serios pentru a prinde acești copaci. Am făcut gropi de cel puțin 60 de centimetri lățime și adâncime, pentru că arborii au venit cu tot cu pământ. Al nostru nu este chiar așa de bun, am scos de aici mai mult nisip și pietriș. Am pus pământul lor special, am pus și îngrășământ, așa că ar trebui să se prindă și în câțiva ani să arate foarte bine“, au spus angajații RAADPFL care au plantat arborii pe Calea București. Potrivit reprezentanților Regiei, abia după câțiva ani se va vedea rezultatul plantărilor de zilele trecute și tot atunci copacii care nu vor rezista vor fi scoși și înlocuiți.

Încep plantările și în Parcul Tineretului

Plantări se vor face și în Parcul Tineretului. Potrivit RAADPFL Craiova, circa 300 de frasini din pepiniera proprie a Regiei sunt pregătiți să fie plantați de săptămâna viitoare în parc, pentru a întineri vegetația de aici. În august, din Parcul Tineretului au fost tăiați 86 de arbori uscați, care prezentau un pericol pentru trecători. „Începând cu 24 octombrie, Primăria Craiova și Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public vor începe campania de plantare a arborilor în Parcul Tineretului. 300 de frasini vor înfrumuseța aleile parcului din această toamnă. Această specie preferă solurile jilave sau umede, suportând bine inundaţia. Frasinul nu ridică pretenţii cu privire la temperatură, dezvoltându-se atât în zonele mai calde, cât şi în cele mai reci, cu condiţia existenţei unei umidităţi suficiente a solului. Frasinul este un arbore zvelt, drept, cu coroana sferică şi rară, înalt de 25-40 m, care prezintă o înrădăcinare puternică. Arborele creşte repede şi trăieşte până la 200 de ani. Fiindcă preferă solurile jilave, frasinul se va adapta foarte bine locației alese pentru plantare. Această campanie vine în continuarea acțiunii de tăiere a arborilor uscați, realizată în prima parte a lunii august a acestui an“, a anunțat, vineri, RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS