14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSeverinul, fără căldură în prag de iarnă

Severinul, fără căldură în prag de iarnă

Severinenii care locuiesc la bloc tremură de frig în locuinţe (Foto: Bogdan Grosu)
Severinenii care locuiesc la bloc tremură de frig în locuinţe (Foto: Bogdan Grosu)

În 33.000 de apartamente din Drobeta Turnu Severin caloriferele au rămas reci, deşi temperaturile au scăzut considerabil în ultima perioadă. Regia Autonomă de Activităţi Nucleare – care asigura agentul termic din oraş – a intrat în faliment, iar firma ce trebuia să realizeze o nouă centrală termică nu şi-a respectat angajamentul. În timp ce oamenii tremură de frig în case, autorităţile încearcă să găsească soluţii, dar spun că lucrurile nu se vor rezolva mai devreme de 10 noiembrie.

În prag de iarnă, în apartamentele severinenilor e aproape la fel de frig ca afară. După ce Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) a intrat în faliment şi Termocentrala nu mai furnizează agent termic pentru oraş, caloriferele au rămas reci, iar oamenii suportă din ce în ce mai greu temperaturile scăzute din locuinţe. „Ne acoperim cu o pătură în plus, ce să facem? Suntem bătrâni şi suferim în propriile case. Pentru apă caldă ne-am pus boiler şi plătim în plus“, a spus Elena Dragomirescu.
„Ne îmbolnăvim! Ne-am întors în anii ‘50, stăm fără căldură şi ne spălăm la lighean. Suntem bătrâni şi nu mai avem speranţe“, a spus Alexandrina Bărbulescu.

Alexandrina Bărbulescu spune că s-a îmbolnăvit  din cauza frigului
Alexandrina Bărbulescu spune că s-a îmbolnăvit din cauza frigului

Aerotermele şi caloriferele electrice sunt soluţia pe care au găsit-o cei care au copii mici. În ciuda faptului că s-au mărit costurile la energia electrică, oamenii spun că sunt nevoiţi să achite facturi mai mari pentru a asigura căldura în locuinţe. ,,Am un bebeluş de nouă luni acasă şi folosim aerul condiţionat şi caloriferele. S-au triplat costurile la curent, dar nu avem ce face, nu putem ţine copilul în frig. Nu cred că problema căldurii se va rezolva curând în Severin“, a spus Denis Caragioiu.

Denis Caragioiu, tatăl unui copil de nouă luni, îşi încălzeşte apartamentul cu aparatul de aer condiţionat
Denis Caragioiu, tatăl unui copil de nouă luni, îşi încălzeşte apartamentul cu aparatul de aer condiţionat

Din cauza frigului au de suferit şi elevii, dar şi preşcolarii pentru că şi unităţile de învăţământ din Severin sunt racordate la reţeaua centrală de încălzire a oraşului. Copiii tremură de frig în clase şi spun că nici nu îşi mai dau gecile jos când ajung la şcoală.
„Azi a fost foarte frig. Stau în geacă şi mi-e foarte greu să scriu, mi-au îngheţat mâinile. Până şi doamna învăţătoare a început să strănute“, a spus Ştefania Butnariu. „Toţi stăm îmbrăcaţi în geci la ore şi nu putem să scriem pentru că ne este foarte frig“, a adăugat şi sora ei, Alexandra, în timp ce îşi freca mânuţele îngheţate.

Căldură, din 10 noiembrie

Autorităţile locale spun că întreaga situaţie este cauzată de faptul că firma care trebuia să construiască o nouă centrală termică nu şi-a respectat angajamentul şi susţin că fac demersuri pentru a găsi soluţii de moment. Cu toate acestea, caloriferele severinenilor nu se vor încălzi până pe 10 noiembrie.
„Căldura în municipiul Severin a fost asigurată de peste 25 de ani de RAAN, ce avea două componente – Romag Termo, care furniza căldură, şi Romag Prod, care era producător de apă grea. Când a fost construită centrala, în anii ‘80, a fost gândită ca Termo să asigure aburul tehnologic pentru realizarea apei grele şi adiacent să furnizeze agent termic populaţiei din Drobeta Turnu Severin. Având în vedere că în luna iunie a acestui an RAAN a intrat în faliment prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, evident că s-a sistat producerea de agent termic către populaţie. Anul trecut, anticipând această situaţie, s-a demarat o licitaţie la nivelul Primăriei Drobeta Turnu Severin, câştigată de un privat, care, conform caietului de sarcini, şi-a asumat obligaţia de a construi o nouă sursă de producere de agent termic, care să înceapă să furnizeze agent termic din această iarnă. Nu a făcut acest lucru! Acea firmă care a câştigat licitaţia este în imposibilitate de a realiza aceste obiective în iarna aceasta şi evident că noi trebuie să găsim soluţii pentru a da agent termic populaţiei. Am preluat instalaţiile de la Termo printr-un contract de închiriere, urmând să vedem soluţia juridică pentru a pune în operare aceste instalaţii. Evident că vom face toate demersurile legale, pentru că în momentul în care cineva îşi asumă o asemenea responsabilitate trebuie să o respecte pentru că nu putem să ne jucăm cu sănătatea oamenilor, a copiilor şi a bolnavilor. Sunt aproape 33.000 de locuinţe racordate la sistemul centralizat de încălzire. Obligaţia noastră este de a furniza căldură şi apă caldă, dar cu mijloacele pe care le avem la dispoziţie. Este o situaţie de urgenţă, de forţă majoră, şi facem toate eforturile pentru a furniza agent termic cât mai repede. Sperăm să fie ultimul an în care avem aceste dificultăţi. Şi anul trecut a fost la fel, dar anul acesta perspectiva finalizării investiţiei la noua centrală ne-a făcut să nu ne mai gândim din timp că trebuie o sursă alternativă. Din păcate, nu au putut finaliza investiţia şi ne-am găsit în aceeaşi situaţie. Noi sperăm ca până pe 10 noiembrie să putem da drumul la căldură“, a spus Daniel Cîrjan, viceprimar în Drobeta Turnu Severin.

Viceprimarul Daniel Cîrjan susţine că autorităţile încearcă  să rezolve cât mai repede problema căldurii
Viceprimarul Daniel Cîrjan susţine că autorităţile încearcă să rezolve cât mai repede problema căldurii

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât cea mai mare parte a oraşului nu este racordată la reţeaua de gaze. Prin urmare, oamenii nu pot să apeleze la o sursă alternativă de încălzire.
„Cred că suntem singurul municipiu reşedinţă de judeţ din ţară care nu are dezvoltată o reţea de gaz. Este o firmă privată care operează de ani buni serviciul de gaz şi nu are finanţarea necesară pentru a dezvolta efectiv o reţea complexă de gaze în Severin. Am căzut de comun acord ca pe inelele principale din oraş să se dezvolte această reţea de gaz. În acest moment, avem reţea de gaz la intrările în municipiu, în partea de est şi partea de vest a oraşului, urmând ca firma să dezvolte această reţea pe partea de nord şi de mijloc, astfel încât anul viitor, dacă vor fi gata aceste lucrări, să putem să avem condiţiile îndeplinite pentru a merge cu reţeaua de gaz şi în interiorul oraşului“, a mai spus Daniel Cîrjan.
Până ce autorităţile vor reuşi să găsească soluţii, oamenilor nu le rămâne decât să îşi mai pună o haină groasă pentru a îndura frigul din locuinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS