10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnul acesta, 41 de doljeni au murit în accidente rutiere

Anul acesta, 41 de doljeni au murit în accidente rutiere

Maşina cu care a fost accidentat mortal, luna trecută, un bărbat de 37 de ani
Maşina cu care a fost accidentat mortal, luna trecută, un bărbat de 37 de ani

România se situează pe unul din primele locuri în clasamentul european privind numărul accidentelor rutiere şi al victimelor acestora. Şoselele din țara noastră devin din ce în ce mai nesigure, iar strategiile pentru siguranţa rutieră apărute de-a lungul timpului nu prea au dat roade. 

Statisticile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj arată că, numai în 2015, s-au produs 270 de accidente rutiere, în urma cărora şi-au pierdut viața 67 de oameni, 242 au fost răniți grav, iar alți 114 au fost răniți uşor. Dintre aceste accidente, 86 au avut loc în Craiova și s-au soldat cu zece morți.
Anul acesta, numărul accidentelor a scăzut, însă situaţia rămâne îngrijorătoare. Astfel, de la începutul anului au fost înregistrate 193 de accidente, care s-au soldat cu decesul a 41 de persoane, rănirea gravă a 183 şi rănirea ușoară a altor 67 de persoane. În 2016, numai în Craiova au avut loc 60 de accidente, în urma cărora zece oameni au decedat. Reprezentanţii IPJ Dolj spun că principala cauză care a dus la producerea accidentelor, atât în 2015, cât şi în 2016, a fost viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum. De asemenea, poliţiştii au mai precizat că, în 2015, 34 dintre conducătorii auto implicați în accidente se aflau sub influența băuturilor alcoolice, iar în 2016, 16 dintre aceştia au fost în aceeaşi situaţie.
Un accident grav din judeţul Dolj a avut loc în luna septembrie a acestui an, între localităţile Cerăt şi Segarcea, pe DJ 561. Potrivit informaţiilor oferite de IPJ Dolj, şoferul unui VW Passat s-a angajat într-o depăşire neregulamentară şi a lovit în plin o autoutilitară care circula regulamentar din sens opus. În urma impactului violent, şoferul autoturismului a murit pe loc, iar alte trei persoane au fost rănite. De asemenea, în luna august, Marin Ciucu, de 51 de ani, şi Valentin Ștefan Buștean, de 19 ani, și-au pierdut viața în urma unui accident violent, în comuna doljeană Malu Mare. Poliţiştii au stabilit că şoferul de 19 ani s-a urcat la volanul unui BMW, deși nu avea permis de conducere, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal o autoutilitară Ford, condusă de bărbatul de 51 de ani.

Şase morţi pe trecerile de pietoni din Dolj, în mai puţin de doi ani

Evidenţele poliţiei doljene arată că neacordarea priorităţii pe trecerea de pietoni continuă să ducă la pierderea de vieţi. În anul 2015, în județul Dolj s-au produs 27 de accidente pe trecerile de pietoni, în urma cărora trei persoane au murit, iar alte 24 au fost rănite grav. De asemenea, în anul 2016 au avut loc 16 accidente produse din cauza neacordării de prioritate pietonilor. Chiar dacă au fost mai puţine decât în anul precedent, trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar 13 au fost rănite grav.
În patru dintre cazurile accidentelor pe trecerea de pietoni produse în ultimii doi ani, şoferii consumaseră alcool. Au fost şi trei conducători auto care au fugit de la locul accidentului, dar cu toţii au fost prinşi la scurt timp.
Ultimul accident mortal a avut loc în Craiova, luna trecută, când un bărbat de 37 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovit, pe o trecere de pietoni din cartierul Craioviţa Nouă, de un Mercedes condus de Andrei Bănică, de 19 ani. Impactul a fost atât de violent încât Iulian Piţa nu a avut nici o şansă, iar medicii care au venit la faţa locului pentru a-i acorda primul ajutor nu au mai putut face altceva decât să constate decesul. De asemenea, o tânără, de 21 de ani, din localitatea doljeană Seaca de Pădure, a fost accidentată grav pe o trecere de pietoni de pe bulevardul 1 Mai. Aceasta a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, însă a murit din cauza leziunilor foarte grave. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, şoferul vinovat a fost Răzvan Gună, de 34 de ani. În ambele cazuri, poliţiştii au stabilit că şoferii nu consumaseră alcool şi au început cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

România, pe primul loc în UE la numărul de morţi în accidente rutiere

Doi șoferi și-au pierdut viața în urma unui accident produs în comuna doljeană Malu Mare, în luna august
Doi șoferi și-au pierdut viața în urma unui accident produs în comuna doljeană Malu Mare, în luna august

Situaţia privind securitatea rutieră în anul 2015 arată că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul deceselor care au avut loc în urma accidentelor rutiere. Astfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, în 2015 au avut loc 28.944 de accidente, în urma cărora au murit 1.893 de oameni. De asemenea, 38.700 de persoane au fost rănite. Anul 2015 a fost unul sumbru, numărul accidentelor rutiere soldate cu victime crescând cu 14,2% faţă de 2014, iar cel al persoanelor decedate, cu 4,1%. Cele mai multe accidente au avut loc în localităţi, 82,6%, iar cea mai periculoasă lună din 2015 pe șoselele din România a fost august, în acea perioadă înregistrându-se 10,6% din numărul total de accidente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS