7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘef din cadrul Primăriei Craiova, în funcție cu trei dosare penale

Șef din cadrul Primăriei Craiova, în funcție cu trei dosare penale

 În primul dosar, anchetatorii au reținut că un candidat la Primăria Ghindeni a încercat să fraudeze alegerile din iunie 2012 prin metoda vizelor de flotant (Foto: arhiva GdS)
În primul dosar, anchetatorii au reținut că un candidat la Primăria Ghindeni a încercat să fraudeze alegerile din iunie 2012 prin metoda vizelor de flotant (Foto: arhiva GdS)

Trimis în judecată în două dosare de fals intelectual și inculpat în al treilea, Marius Gabriel Smaranda, șeful Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova, ocupă în continuare aceeași funcție, deși legea spune că raportul de serviciu se suspendă atunci când un funcționar public este deferit justiției pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals. În primele două dosare, Smaranda a fost acuzat că, înainte de alegerile locale din iunie 2012, pe când lucra la Buletine, a eliberat peste 200 de vize de flotant fără a verifica identitatea persoanelor care ceruseră să își stabilească reședința în comunele Mischii și Ghindeni.

La începutul lunii iunie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova dispuneau trimiterea în judecată a lui Marius Gabriel Smaranda, șeful Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova, dar și a secretarului comunei doljene Ghindeni. Cei doi inculpați au fost acuzați că, înainte de alegerile din iunie 2012, au ajutat un candidat la funcția de primar să obțină vize de reședință în comuna Ghindeni pentru 47 de persoane.
Procurorii craioveni au reținut că, la începutul anului 2012, consilierul local Gabriel Dobrița a hotărât să candideze la funcția de primar al comunei Ghindeni. „Apreciind că pentru a câștiga alegerile are nevoie de susținerea mai multor persoane, inculpatul a luat hotărârea de a determina diverse rude, prieteni și membri ai familiilor acestora, care aveau domiciliile pe raza altor localități, să își stabilească reședința la un imobil pe care îl deținea în comuna Ghindeni pentru a-l putea vota“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii craioveni.
Pentru a-și muta rudele și prietenii în comună, Dobrița a apelat la ajutorul secretarului Marian Gheorghe, care i-a eliberat 56 de adeverințe false care atestau faptul că acesta deține o locuință în Ghindeni. Mai departe, același Dobrița a mers cu adeverințele falsificate la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCEP) Craiova pentru a obține stabilirea reședinței pentru persoanele respective. „În perioada februarie-martie 2012, inculpatul Dobrița Gabriel s-a deplasat la sediul SPCEP Craiova și i-a solicitat inculpatului Smaranda Marius Gabriel, angajat în funcția de inspector în cadrul instituției respective, să înscrie în actele de identitate a 47 de persoane mențiunea privind stabilirea reședinței în comuna Ghindeni. Inculpatul Smaranda Marius Gabriel a consemnat în mod nereal în cuprinsul cererilor pentru obținerea vizei faptul că a verificat identitatea persoanelor respective și că certifică identitatea acestora, deși solicitările nu au fost depuse de ele, ci de inculpatul Dobrița Gabriel“, au mai reținut anchetatorii. Ulterior, Marius Gabriel Smaranda a ajuns șeful Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici din cadrul Primăriei Craiova.

Judecat în al doilea dosar, inculpat în al treilea

Pe 5 septembrie, același Smaranda a fost trimis în judecată în al doilea dosar, unul în care a fost acuzat că a eliberat alte 177 de vize de flotant cu încălcarea legii.
„În dosarul penal nr. 2835/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului Smaranda Marius Gabriel sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (177 de acte materiale). În fapt, s-a reținut că inculpatul Smaranda Marius Gabriel, în perioada ianuarie – martie 2012, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de angajat în funcția de inspector în cadrul SPCEP Craiova a înscris în actele de identitate a 177 de persoane mențiunea privind stabilirea reședinței în comuna Mischii, consemnând în mod nereal în cuprinsul cererilor pentru obținerea vizei faptul că a verificat identitatea persoanelor respective și că certifică identitatea acestora, deși solicitările nu au fost depuse de ele“, au precizat procurorii craioveni. Acest dosar se află tot pe rolul Judecătoriei Craiova, în prezent fiind în procedură de cameră preliminară.
Procurorii craioveni au precizat că acestea nu sunt singurele probleme penale ale lui Marius Gabriel Smaranda, care este inculpat într-un al treilea dosar. „Numitul Smaranda Marius Gabriel este cercetat în dosarul penal nr. 2878/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 248, art. 289 și art. 291 din vechiul Cod Penal, având calitatea de inculpat“, au mai precizat anchetatorii. Este vorba de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și uz de fals.

Primăria știe, dar nu poate

Potrivit Legii privind statutul funcționarilor publici, printre altele, raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcționarul public a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni contra umanității, contra statului, infracțiuni de corupție și infracțiuni de fals.
Întrebați dacă Smaranda Marius Gabriel a fost suspendat din funcție, așa cum prevede legea, reprezentanții Primăriei Craiova au aruncat „pisica“ în curtea „instituțiilor abilitate“, care nu ar fi comunicat oficial că inculpatul a fost trimis în judecată. Să vedem care este răspunsul primăriei. „Până în prezent, autoritatea locală nu a luat nici o măsură împotriva domnului Smaranda Marius Gabriel. Motivele pentru care nu a fost luată nici o măsură împotriva domnului Smaranda Marius Gabriel sunt: nu există o comunicare oficială către autoritatea locală din partea instituțiilor abilitate, conform legii; autoritatea locală nu are calitate procesuală și, pe cale de consecință, nu are acces la dosarul instanței; conform termenilor și condițiilor de utilizare a paginii de internet portal.just.ro, informația oferită este exclusiv de natură generală, nu este în mod obligatoriu atotcuprinzătoare, completă, corectă sau actualizată, iar un document disponibil pe site nu reproduce în mod obligatoriu textul unui document oficial“, susține municipalitatea. Cu alte cuvinte, primăria știe că șeful Serviciului Urmărire Contracte Agenți Economici a fost trimis în judecată încă din iunie pentru comiterea infracțiunii de fals intelectual, însă nu îl poate suspenda din funcție pentru că nu i-a fost comunicat oficial acest lucru.
În cursul zilei de vineri, Gazeta de Sud a încercat să obțină un punct de vedere despre această situație și de la Smaranda Marius Gabriel, însă acesta nu a putut fi contactat pe telefonul mobil. În jurul orei 11.00, de la Serviciul Urmărire Contracte Agenți Economici ni s-a comunicat că șeful Serviciului lipsește momentan, însă va reveni. În jurul orei 14.00, o persoană care a răspuns la numărul de contact al primăriei (0251/411.561) a explicat că la Serviciul Urmărire Contracte Agenți Economici nu mai răspunde nimeni pentru că… s-a terminat programul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS