11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădinițe închise de medicii DSP Dolj

Grădinițe închise de medicii DSP Dolj

Trei unități de învățământ preșcolar din județul Dolj și-au suspendat activitatea forțat în urma controalelor făcute de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj. Într-una din situații, clădirea este în stare avansată de degradare, lacătul fiind pus definitiv, iar în alte două cazuri activitatea a fost suspendată temporar din cauza grupurilor sanitare, dar și pentru că nu s-au făcut igienizări, copiii fiind ținuți acasă până când se fac remedierile.

Una din grădinițele în care s-a suspendat activitatea se află în comuna doljeană Melinești, satul Bodăieștii de Jos. Clădirea grădiniței are pereții crăpați și chiar deplasați, dar are tâmplărie termopan. Reprezentanții administrației locale spun că respectiva clădire este degradată pentru că are o vechime de peste 100 de ani și niciodată nu s-au făcut investiții de reabilitare sau consolidare și nici în perioada imediat următoare nu se prevăd lucrări. Prin urmare, clădirea va rămâne cu lacătul pe uși pe perioadă nedeterminată. „Clădirea respectivă este foarte veche, are 100 sau 150 de ani. Acolo a fost inițial școală. Nemaifiind însă copii suficienți pentru a face clase, am mutat acolo grădinița, care avea inițial alt local, dar și acela este foarte degradat.
Nu s-au făcut deloc investiții în clădirile grădiniței, pentru că nu s-au alocat bani. În stadiul în care se află acum nu se mai pot face remedieri. Singura soluție ar fi altă clădire. Problema este că în localitatea respectivă sunt copii puțini. Erau 10-11 preșcolari care fac acum naveta cu microbuzul la grădinița din Melinești. Au fost mutați acolo cu tot cu educatoare“, a spus Ana Ceană, primarul comunei. Grădinița din Bodăiești este structură a Liceului Tehnologic „Alexandru Macedonski“ din Melinești și nu este singura unitate școlară din comună pentru care s-a dispus închiderea clădirii. „Mai am și Grădinița din Ohaba închisă la cererea Inspectoratului Școlar Județean Dolj, pentru că sunt puțini copii. Preșcolarii care erau acolo au fost mutați la Bodăeștii de Sus. Și ei fac naveta cu microbuzul“, a mai spus primarul localității.

În două sate din Vela, copiii sunt ținuți acasă

Alte două grădinițe pentru care s-a luat decizia să se suspende activitatea se află în comuna Vela, una în satul Gubaucea și alta în satul Bucovicior. În cele două cazuri nu au corespuns nici grupurile sanitare și nici clasele. Preșcolarii care învățau în aceste grădinițe sunt ținuți acasă.
„Fiecare dintre cele două grădinițe are câte 11 preșcolari. În total, 22 de copii. Ei nu au fost mutați la alte unități de învățământ, ci stau acasă până se remediază problemele. Au fost făcute investiții la grupurile sanitare, s-au igienizat clasele și s-a deratizat. A rămas doar ca reprezentanții DSP Dolj să vină din nou în control să constate dacă s-au făcut remedierile și să decidă de când se va relua activitatea“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu. Probleme igienico-sanitare nu sunt numai la unitățile în care s-a suspendat activitatea.
Potrivit raportului întocmit de DSP Dolj și publicat în aceste zile, privind autorizarea sanitară a unităților de învățământ în județul Dolj, din cele 775 de clădiri care există, 281 nu au autorizație sanitară, iar dintre acestea 164 aparțin grădinițelor. În plus, sunt șase situații în care elevii învață în clase necorespunzătoare, în alte trei cazuri sistemele de încălzire nu corespund, iar la alte trei unități apa nu este potabilă. Proleme sunt în continuare și cu amenajarea spațiilor pentru programul laptele și cornul. În 22 de cazuri, spațiile respective nu corespund din punct de vedere sanitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS