15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInspecție tehnică după fiecare accident rutier

Inspecție tehnică după fiecare accident rutier

Strategia adoptată ieri de guvern prevede introducerea inspecției tehnice de siguranță pentru reintrarea în circulație a vehiculelor implicate în accidente rutiere (Foto: Arhiva GdS)
Strategia adoptată ieri de guvern prevede introducerea inspecției tehnice de siguranță pentru reintrarea în circulație a vehiculelor implicate în accidente rutiere (Foto: Arhiva GdS)

Guvernul a aprobat, ieri, Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră pentru perioada 2016-2020, scopul fiind reducerea la jumătate a numărului de decese din accidente rutiere până în anul 2020, față de anul 2010.
Potrivit guvernului, Stra­­­­tegia Națională pentru Sigu­ranță Rutieră cuprinde mai multe direcții, de la formarea în domeniul siguranței rutiere, îmbunătățirea evaluării medicale și psihologice, instruire și examinare, îmbunătățirea legislației, si­gu­­­ranța infrastructurii rutiere și a vehiculelor.
Concret, Strategia urmă­­rește corectarea comportamentului pe drumurile rutiere, punându-se accent pe educația rutieră și pe campaniile de conștientizare. Aceste acțiuni vizează atât șoferii, cât și pietonii, bicicliștii și motocicliști, indiferent de vârstă, și sunt structurate pe trei direcții: educație rutieră în școală, campanii de informare în media și îmbunătățirea nivelului de pregătire a conducătorilor auto.
Pe termen scurt, este prevăzută introducerea înregistrării video a examenelor pentru obținerea certificatelor și atestatelor profesionale, iar pe termen lung va fi modificată legea, astfel încât școlile de șoferi să-și poată prelungi autorizația de funcționare cu condiția ca minimum 50% dintre cursanți să promoveze examenul pentru obținerea permisului de conducere.
De asemenea, se va crea cadrul legal pentru reabilitarea și consilierea șoferilor cu abateri grave și repetate de la normele rutiere.
Altă modificare vizată de Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră este introducerea inspecției tehnice de siguranță pentru reintrarea în circulație a vehiculelor implicate în accidente rutiere.
De asemenea, în materie de sancțiuni și urmărirea executării sancțiunilor pentru nerespectarea legislației rutiere, strategia aprobată de guvern mută accentul pe constatarea abaterilor cu ajutorul sistemelor automate, având în vedere faptul că statele membre UE înregistrează procente maxime de încasare prin constatarea contravențiilor cu ajutorul sistemelor automate.
Strategia adoptată ieri de guvern vizează și îmbu­nătățirea evaluării medicale și psihologice pentru obținerea permisului auto, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare și eliminarea posibilităților de obținere a avizelor în mod fraudulos. În plus, după o anumită vârstă, șoferii vor face mai des controale medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS