11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn nou dosar penal pentru directorii CEO

Un nou dosar penal pentru directorii CEO

Şefii CEO nu scapă de dosare penale
Şefii CEO nu scapă de dosare penale

Mai mulţi directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au fost citaţi ieri la audieri, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj. Este vorba de un dosar în care sunt vizaţi membri ai Directoratului companiei. Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, a declarat că la audieri au fost citaţi mai mulţi membri din structura executivă de conducere a firmei. Ancheta în dosar va continua zilele următoare, întrucât majoritatea celor vizaţi de anchetă au solicitat amânarea audierilor. De precizat că trei membri ai Directoratului CEO sunt deja trimişi în judecată în două dosare penale, care au fost instrumentate de procurorii anticorupţie. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au precizat că în noul dosar ar fi vizate patru persoane cu funcţii de conducere din Complexul Energetic Oltenia.

Trei sunt deja cu dosare la activ

Este de amintit că Laurențiu Ciobotărică, fost manager al Complexului Energetic Oltenia, actual director financiar, Daniel Antonie, director al Diviziei Miniere și Dorina Jianu, director al Diviziei Legislație, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Cei trei au ajuns în atenţia justiţiei după ce i-au acordat lui Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice, plăţi compensatorii în schimbul plecării acestuia din companie. Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în proces. „Pe 22 decembrie 2015, inculpații Ciobotărică Ion Laurențiu, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, și Antonie Daniel, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, respectiv 128.100 lei. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Concret, inculpatul Ciobotărică Laurențiu, în înțelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a făcut altceva decât să amestece/să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite. Anterior, această activitate infracțională a fost precedată de nenumărate demersuri inițiate de inculpatul Ciobotărică Laurențiu care, încă de la numirea sa în funcție, a încercat să se debaraseze de persoana compensată financiar în condițiile de mai sus, astfel încât să aibă posibilitatea numirii unei alte persoane agreate în aceeași funcție. De menționat este faptul că cei trei inculpați au avut reprezentarea faptului că în atribuțiile Directoratului SC CEO SA nu intră aprobarea și plata vreunui gen de remunerație, această competență aparținând altui organism din cadrul societății respective. Acționând în această manieră, inculpații au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 de lei, reprezentând contravaloarea plăților compensatorii acordate în mod nelegal fostului membru al Directoratului CEO SA“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Gorj.

Încă un dosar pentru Antonie

Totodată, directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Antonie, este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, pentru că a achiziţionat la preţuri supraevaluate truse medicale şi furtunuri pentru stingătoare. Anchetatorii au stabilit că Antonie a achiziționat trusele medicale la preţuri de șapte ori mai mari. „Deși valoarea totală a investițiilor depășea pragul minim prevăzut de OUG nr. 34/2006 pentru organizarea unei proceduri competitive de achiziție, din dispoziția directorului general al SDM, Antonie Daniel, achiziția a fost fracționată prin divizarea acesteia către unitățile miniere de carieră Peșteana, Pinoasa, Rovinari și Jilț Nord. Trusele medicale și furtunurile de pompieri au fost achiziționate de la cele două societăți mai sus menționate la prețuri supraevaluate, de 830 de lei, respectiv 850 de lei, fără TVA, în condițiile în care oferta de piață pentru astfel de produse era de aproximativ 150 de lei. Bugetul CEO SA a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 400.000 de lei“, au precizat anchetatorii în rechizitoriu. Procesul are loc tot la Târgu Jiu, la Tribunalul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS