5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProducţii bune, preţuri mici la grâu

Producţii bune, preţuri mici la grâu

Fermierii spun că grâul a avut acelaşi preţ şi la recoltare, şi din depozit  (Foto: captura video)
Fermierii spun că grâul a avut acelaşi preţ şi la recoltare, şi din depozit (Foto: captura video)

Dacă în vară lipsa precipitaţiilor a fost unul dintre principalii inamici ai culturilor şi implicit ai fermierilor, acum, când se strâng recoltele, preţurile mici la care se tranzacţionează cerealele sunt cea mai mare problemă a fermierilor. Cu această situaţie se confruntă agricultori din întreaga Oltenie, atât cei care au obţinut recolte mai bune la grâu, cât şi cei care au avut producţiile decimate din cauza secetei. Constantin Iancu este un fermier din Dolj care cultivă cereale pe o suprafaţă de 300 de hectare. A făcut o producţie bună, dar a vândut-o la un preţ scăzut, iar când a tras linie, profitul a fost mic în raport cu investiţia. „Am avut o producţie de 6.200 kg de grâu la hectar şi am reuşit să o vând cu 58 de bani pe kilogram. Profitul a fost de aproape 200 de lei pe hectar, o sumă extrem de mică, având în vedere că investeşti un an. Cheltuiesc 3.000-3.500 de lei pe hectar şi scot aproape 3.800 de lei. Şi anul a fost unul bun, adică au fost precipitaţii în prima parte, iar recolta a fost bună. Ar putea veni un an cu secetă, în care obţii doar două-trei tone pe hectar şi atunci ce faci? De unde iei diferenţa, pentru că nu suntem capitalizați, avem credite şi, în aceste condiţii, nu ne-am putea relua nici ciclul de producţie pentru anul viitor“, a declarat Constantin Iancu.
Acesta spune că nici depozitarea grâului nu rezolvă problema, ba, dimpotrivă, s-a întâmplat să îl vândă la preţuri mai mici decât la recoltare. „Am un siloz destul de mare, dar degeaba îl depozitez. Anul trecut l-am depozitat, dar l-am vândut după câteva luni la un preţ mai mic. Problema se acutizează de la un an la altul şi este valabilă şi la porumb, şi la floarea-soarelui, pentru că nu mai sunt consumatori interni şi toată marfa merge la export, unde totul este controlat de multinaţionale“, a mai spus Constantin Iancu.
Potrivit Reprezentanţilor Direcţiei Agricole Dolj, săptămâna trecută, preţurile la grâul pentru panificaţie în judeţ era însă destul de bun, respectiv 730 lei/tonă. Porumbul se tranzacţiona cu 570 de lei tona, soia cu 1.344 lei tona, iar floarea-soarelui cu 1.290 tona.
„Am remarcat o creştere la preţul grâului. Floarea-soarelui este în uşoară scădere, în timp ce porumbul nu a înregistrat fluctuaţii, dar este posibil să mai crească“, a spus Nicoleta Urucu, consilier la Direcţia Agricolă Dolj.

„Izbiceniul parcă a fost blestemat anul acesta“

De preţuri mici la cereale se plâng şi fermierii din Olt. În unele zone ale judeţului, producţiile au avut de suferit şi din cauza secetei. Aurel Mone a cultivat cereale pe o suprafaţă de 450 de hectare. El spune că, în lipsa profitului, îşi pune speranţe în subvenţiile de la APIA. „Izbiceniul parcă a fost blestemat anul acesta. Nu au fost ploi şi ne aşteptam ca preţurile să fie corelate cu seceta, dar nu a fost aşa. Grâul l-am dat cu 57 de bani kilogramul, triticalele, cu 47 de bani – un preţ de nimic, iar porumbul, cu 58 de bani. Floarea-soarelui a avut un preţ mai bun, am dat cu 1,32 lei kilogramul. Au fost însă şi ani în care am dat grâul cu 73 de bani kilogramul, iar floarea-soarelui cu 1,7 lei kg. Anul ăsta a fost rău şi din punct de vedere al producţiilor. La porumb am obţinut 4.700 kg la hectar, deşi am făcut lucrări în urma cărora mă aşteptăm să iasă zece tone la hectar. Grâul a fost compromis de bruma târzie şi am obţinut în jur de patru tone la hectar, în condiţiile în care trebuia să scot şase tone. Nu am avut profit la vânzare şi sperăm să supravieţuim cu subvenţia anuală de la APIA“, a spus Aurel Mone, fermier din Izbiceni – Olt.
Potrivit Direcţiei Agricole Olt, pe piaţa din acest judeţ, un kilogram de grâu se tranzacţionează cu 0,5-0,6 lei, iar unul de porumb, cu 0,55-0,7 lei.

„Dunărea curge la doi paşi de noi, dar nu putem folosi apa“

Alt judeţ, aceeaşi problemă. Cornel Stroescu, fermier din Mehedinţi, spune că preţul la grâu în campania de recoltat a fost între 49 şi 55 bani/kg şi nici acum lucrurile nu s-au schimbat prea mult. „Majoritatea fermierilor din sud-estul României, care au fost afectaţi de secetă, nu au mai reuşit să îşi scoată cheltuielile, iar autorităţile nu s-au grăbit nici cu subvenţiile, nici cu despăgubirile. Ca fermier, sunt nemulţumit. Investiţia care se face este extrem de mare – inputuri, sămânţă, îngrăşăminte, pesticide, toate costă. Eu am cultivat aproape 2.000 de hectare de teren în sudul judeţului cu rapiţă, soia, grâu, porumb şi floarea soarelui. Preţul la grâu în campania de recoltat a fost între 49 şi 55 bani/kg, în funcţie de calitate, iar acum a rămas acelaşi. Dacă nu ai o producţie de minimum cinci tone de grâu la hectar, nu poţi vorbi de profit pentru că, atunci când faci tehnologie, costurile sunt mari. La porumb, la fel, sub şase tone, nu poţi vorbi de profit. Costurile cu întreţinerea unui hectar de grâu se ridică la 2.500-3.000 de lei, iar la porumb pot fi chiar şi mai mari. La 49 de bani, cât a fost kilogramul de grâu, şi 50 de bani porumbul, nu obţii nici un profit. Eu cred că un preţ de 60-70 bani/kg de grâu ar fi un preţ rezonabil şi pentru producători, şi pentru consumatori. Şi depozitarea este o problemă la nivel naţional pentru că fostele baze de cereale au rămas în paragină. Eu am investit peste un milion de euro într-un siloz de 8.000 de tone, este prea mic, dar nu am putut mai mult. Neavând producţii din care să scoţi profit, e greu să achiţi creditele. O altă problemă este lipsa sistemului de irigaţii. Dunărea curge la doi paşi de noi, dar nu putem folosi apa şi plantele se usucă. În acest caz, pierderile fermierilor sunt şi mai mari. Unde se mai irigă, oamenii au producţii mai mari şi atunci se mai amortizează cheltuielile“, a spus Cornel Stroescu, liderul Asociației Producătorilor Agricoli din Mehedinți şi preşedintele Camerei Agricole Naţionale.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Mehedinţi, preţurile la care s-au tranzacţionat cerealele în această perioadă pe piaţa din judeţ, declarate de către depozitari sau comercianţi, sunt de 0,55 lei kilogramul de porumb, 0,56 lei kg grâu, 1,57 lei kg rapiţă şi 1,4 lei kilogramul de floarea-soarelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS