12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBolnavii - victime în lupta dintre DSP şi medici

Bolnavii – victime în lupta dintre DSP şi medici

dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Judeţean de Urgență Craiova
dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Judeţean de Urgență Craiova

Cadrele medicale de la secțiile de Neurologie, Diabet și Boli de Nutriție și Endocrinologie ale Spitalului Judeţean de Urgență Craiova contestă vehement decizia, luată săptămâna trecută de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj, de suspendare a activității la cele trei secţii în care îşi desfăşoară activitatea. Deşi reprezentanții DSP au făcut o adresă în care au anunțat Serviciul de Ambulanță și spitalele din Oltenia să nu mai trimită cazuri către cele trei secții ale Spitalului Județean Craiova, ci către alte unităţi medicale, în ultimele zile, în Urgenţa spitalului au ajuns pacienţi în stare critică. 

DSP Dolj a decis suspendarea activității secțiilor de Neurologie, Diabet și Boli de Nutriție și Endocrinologie din cauza supraaglomerării și a faptului că aici au fost depistați șase pacienți cu infecții cu Clostridium difficile. Unitatea medicală are la dispoziție două săptămâni să găsească soluții pentru relocarea secțiilor, însă termenul dat este imposibil de respectat având în vedere că abia peste două săptămâni Consiliul Judeţean va demara licitaţia pentru renovarea şi modernizarea secţiilor de pe etajul nouă. „În noaptea de joi, la Serviciul de Urgenţă a ajuns un pacient în comă neurologică, iar sâmbătă spre duminică, alţi doi pacienţi, cu comă diabetică. Având în vedere că este vorba de cazuri extrem de grave, nu exista timp pentru a se pune în discuţie măcar transferul acestor pacienţi spre alte spitale şi am decis internarea lor, nu în secţiile mamă, specifice problemelor medicale ale acestora, ci pe alte secţii asemănătoare. Unul din pacienţii cu comă diabetică suferă şi de o problemă renală gravă, motiv pentru care a fost internat la Nefrologie“, a spus dr. Bogdan Fănuță (foto), managerul Spitalului Judeţean de Urgență Craiova. În ce priveşte pacienţii internaţi pe secţiile respective, se continuă externarea lor sau transferul pe alte secţii. Luni, la ATI mai erau internaţi cinci bolnavi, care urmează să fie transferaţi de pe Neurologie pe Interne. La Diabet se continuă externările şi transferurile către Spitalul nr. 2, după ce starea pacienţilor va fi declarată stabilă şi va permite acest lucru. La Neurologie, de asemenea, se continuă externările pacienţilor a căror stare e mai bună, iar ceilalţi vor fi transferaţi la Spitalul nr. 4. „Doi pacienţi însă trebuie să rămână în continuare în secţie, sub atentă supraveghere, pentru că au şi probleme cardiace grave, iar spitalul la care urmează să fie transferaţi nu au peste noapte urgenţă pentru probleme cardiace, în caz de nevoie. La Endocrinologie mai sunt doar doi pacienţi, care vor fi externaţi în cursul zilei de mâine (marți – n.r.). În principiu, conform adresei date de DSP, pacienţii cu probleme neurologice, de diabet şi endocrinologie nu mai trebuie să ajungă la noi. Problema însă este extrem de gravă, pentru că singurul serviciu de urgenţă pentru aceste probleme funcţionează la Spitalul Judeţean. La Spitalul de Neuropsihiatrie nu există Terapie Intensivă și nici alte secții pentru patologii asociate pe care le au pacienții, astfel încât să poată primi îngrijiri la orice oră din zi și din noapte. Nu putem să scoatem pacienții cu boli neurologice din Terapie Intensivă pentru că sunt intubați și nu avem unde să îi trimitem. Legea nu permite să trimitem pacienții către spitale de rang inferior, iar cel mai apropiat spital este la Bucureşti“, a adăugat Bogdan Fănuţă.

Prof. univ. dr. Maria Moţa: „Decizia închiderii clinicii fără preaviz se autodefineşte abuzivă“

Întreg personalul medical de pe aceste secţii este extrem de revoltat. Potrivit managerului Bogdan Fănuţă, cadrele medicale, asistentele şi infirmierele care lucrează la cele trei secţii nu vor fi afectate de această hotărâre și vor asigura nevoile altor secţii până la găsirea unei soluţii. Însă toţi reprezentanţii secţiilor au făcut memorii împotriva deciziei DSP, pe care le-au transmis conducerii spitalului. Astfel, prof. univ. dr. Maria Moţa, medic-șef al Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență, a menţionat în memoriu următoarele: „Am aflat cu stupoare despre decizia de suspendare temporară a activităţii clinicii, elaborată de DSP Dolj, motivul fiind existenţa recentă a unor cazuri de infecţie cu Clostridium difficile, toate cazurile fiind vindecate şi externate. Numeroasele referate semnate de mine personal, în care anunţam imposibilitatea derulării civilizate şi normale a activităţii într-un spaţiu necorespunzător, au rămas fără răspuns. În afara riscului de infecţii (prin supraaglomerare şi dificultatea efectuării curăţeniei, dezinfecţiei, dezinsecţiei periodice), am semnalat repetat riscul de incendiu, prin blocarea zonelor de evacuare, mascarea zonelor de intervenţie. În plus, accesul la pacienţii gravi este foarte serios perturbat, din cauza lipsei spaţiului între paturi. În condiţiile în care numărul infirmierelor şi îngrijitoarelor de curăţenie este redus, în condiţiile în care defecţiunile la punctele sanitare sunt greu remediate, iar apa are deseori un debit insuficient, toate aceste riscuri sunt crescute. Decizia închiderii clinicii fără preaviz, fără măsuri preventive serios discutate şi implementate, se autodefineşte abuzivă, în condiţiile în care nu a fost consultat nici un medic diabetolog, legat de marile probleme (vitale) ale specialităţii şi de capacitatea fizică şi psihologică a personalului de a face faţă unor încercări tot mai mari apărute în urma unor măsuri administrative de tot felul. În plus, ne aflăm în plină «epidemie de diabet»: în judeţul Dolj există peste 40.000 de pacienţi cu diabet, un număr tot mai mare prezintă complicaţii acute, internările de urgenţă oscilând între 20-60% din total. Solicităm anularea de urgenţă a deciziei de închidere a Clinicii de diabet şi reluarea activităţii normale, paralel cu intensificarea, strict supravegheată, a curăţeniei, dezinfecţiei, dezinsecţiei, asigurării de săpun şi hârtie igienică şi a prosoapelor de hârtie în fiecare baie.“

Nemulțumiri și la Secția de Neurologie

Şi dr. Dorina Iovănescu, şefa Secţiei de Neurologie, menţionează în memoriu că se conformează deciziei DSP, dar că nu este de acord cu lipsa de atenţie pentru bolnavul neurologic, pentru medicii neurologi şi pentru personalul acestui compartiment. Aceasta a adăugat că lucrul cel mai firesc ar fi mărirea numărului de paturi cu cel puţin zece, având în vedere creşterea numărului de pacienţi cu accidente vasculare cerebrale, precum şi alocarea unui spaţiu corespunzător în care să îşi desfăşoare activitatea în condiţiile impuse de normele Ministerului Sănătăţii. Mai mult decât atât, şefa Secţiei de Neurologie a amintit faptul că, din anul 2003, clinica sa funcţionează în condiţii improprii, până în 2015 în cadrul secţiei de Ortopedie şi din luna iulie 2015 în cel al Secţiei de Endocrinologie, inseraţi printre saloanele ocupate de aceste secții, spaţiu „neconform“ aprobat prin autorizaţia de funcţionare emisă de DSP. La 43 de zile de la mutarea în etajul nouă, a depus la DSP un memoriu în care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia extrem de periculoasă şi ilegală pentru pacienţi şi pentru personal, la care nu a primit nici un răspuns. În ce priveşte decizia de suspendare a activităţii, Iovănescu a precizat că această măsură a fost motivată de neconformarea cu normele de igienă spitalicească reglementate de prevederile legale în vigoare.
„Precizez faptul că în 26 septembrie s-au recoltat probe de microaerofloră din salonul doi, înainte şi după dezinfecție, ale căror rezultate au fost conforme. La nivelul secţiei, am izolat pacienţii la care s-a identificat bacteria, care nu e «ucigaşă», şi am dezinfectat saloanele, comasând cazurile în salonul trei și externându-le după aplicarea tratamentului recomandat conform protocolului. Vă rog a ţine cont de faptul că patru dintre aceşti pacienţi erau imobilizaţi la pat. Repetatele controale în decursul anilor din partea medicilor şi comisiilor abilitate au fost soldate cu constatări şi recomandări, fără a se emite o soluţie normală“, a menționat în memoriu şefa Secţiei de Neurologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS