6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn șofer urmărit și 24 de focuri de armă pe străzile din Bănie

Un șofer urmărit și 24 de focuri de armă pe străzile din Bănie

Anchetatorii au stabilit că șoferul băut a reușit să traverseze orașul cu poliția pe urmele sale (Arhiva GdS)
Anchetatorii au stabilit că șoferul băut a reușit să traverseze orașul
cu poliția pe urmele sale (Arhiva GdS)

Procurorii craioveni au dispus trimiterea în judecată a unui craiovean care, băut fiind, a lovit un polițist cu mașina, după care i-a alergat pe oamenii legii prin tot orașul. Deși polițiștii au tras 24 de focuri de armă în aer și asupra mașinii șoferului fugar, acesta a fost prins abia când încerca să sară gardul în curtea locuinței sale.
Povestea din acest dosar de ultraj începe în urmă cu un an, mai exact în noaptea de 13 septembrie 2015. În seara zilei de 13 septembrie, o femeie din Craiova, care mersese în vizită la o rudă care locuiește în cartierul Sărarilor, a sunat la 112 și a anunțat că în parcarea blocului K21 mai multe persoane tulbură ordinea și liniștea publică. De altfel, unul dintre scandalagii, identificat mai târziu ca fiind craioveanul Andrei Braloștițeanu, a înjurat-o pe femeie și i-a reproșat că nu este în stare să scoată mașina din parcare.
Anchetatorii au stabilit că, între timp, Braloştiţeanu s-a urcat la volanul unei autoutilitare Mercedes și a condus pe strada Sărarilor, iar la intersecția cu Calea București a oprit la semafor.
În același timp, în intersecție, pe culoarea roșie a semaforului, a intrat Loganul polițiștilor de la Secția 3, care răspunseseră la sesizarea făcută cu câteva minute în urmă prin 112. S-a constatat că polițiștii circulau cu semnalale acustice și luminoase în funcțiune, dar și că au redus viteza atunci când au pătruns în intersecție. Procurorii craioveni spun că, atunci când a văzut că polițiștii trec pe roșu, Braloştiţeanu a scos capul pe geam și a început să-i înjure. „Din poziția în care se afla, respectiv conducător al primului autovehicul aflat la semafor, Braloștițeanu Andrei a observat autospeciala de poliție și faptul că acesta a intrat în intersecție pe culoarea roșu. În aceste condiții, Braloștițeanu Andrei a ieșit cu capul pe geamul portierei și a început să le reproșeze polițiștilor această pretinsă încălcare a regulilor de circulație. Cu această ocazie, Braloștițeanu Andrei a adresat injurii și cuvinte vulgare polițiștilor, acestea fiind percepute în mod direct atât de cei trei polițiști din autospecială, cât și de martorul B.C.“, au precizat procurorii craioveni.
Oamenii legii au oprit Loganul lângă autoutilitara condusă de Braloștițeanu și au încercat să-l legitimeze, însă acesta a refuzat. Polițiștii au observat că șoferul este băut, așa că i-au cerut să oprească motorul mașinii, însă Braloștițeanu a refuzat și acest lucru. În aceste condiții, polițiștii au încercat să-l oprească să plece băut în trafic, însă nu au reușit, iar unul dintre oamenii legii a fost rănit.

24 de focuri de armă pentru a prinde șoferul băut

Anchetatorii au mai reținut că șoferul băut a lovit cu mașina un polițist atunci când a fugit de sub nasul oamenilor legii. Unul dintre polițiști a mers la portiera de pe partea dreaptă a mașinii condusă de Braloștițeanu, iar doi au rămas lângă portiera de pe partea stângă, care era însă încuiată. Ulterior, agentul Laurențiu Dinuică a băgat mâna pe geamul mașinii și a încercat să scoată cheia din contact, însă în acel moment Braloștițeanu a demarat în trombă cu autovehiculul. „Prin manevra făcută cu autovehiculul, Braloștițeanu Andrei a exercitat în mod direct acte de agresiune asupra polițistului Dinuică Florin, în timp ce acesta se afla în exercițiul atribuțiilor de serviciu“, au mai reținut procurorii craioveni.
Agentul Dinuică a suferit leziuni în zona hemitoracelui drept, dar și la piciorul drept.
A urmat o urmărire pe Calea București, iar în zona KFC alt echipaj de polițiști a încercat, fără succes însă, să oprească mașina condusă de șoferul fugar.
Braloștițeanu a condus mai departe, cu poliția pe urme, pe Calea București, a continuat pe Calea Severinului și s-a oprit pe strada Eliza Opran, unde are domiciliul. Acesta a fost prins de polițiști în momentul în care încerca să sară gardul în curtea locuinței sale.
Anchetatorii au mai re­ținut că, deși oamenii legii au tras 24 de focuri de armă după șoferul băut, acesta nu a vrut să oprească. „Pe timpul urmăriri, cei trei poliţişti din cadrul Secţiei nr. 3 Poliţie au executat 24 de focuri cu armamentul din dotare în vederea opririi autovehiculului urmărit. Chiar dacă o parte din focuri au fost executate în plan vertical, iar o parte în direcţia autovehiculului urmărit, urmele de perforare ale caroseriei fiind identificate inclusiv cu ocazia cercetării la fața locului din 22.09.2015, Braloştiţeanu Andrei a refuzat să oprească autovehiculul“, au reținut procurorii craioveni în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a craioveanului.
După ce a fost prins, Braloștițeanu Andrei a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Judecat pentru ultraj și conducere sub influența băuturilor alcoolice

Braloștițeanu Andrei a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de ultraj și conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova. Joi, la primul termen de judecată, inculpatul s-a prezentat fără avocat, motiv pentru care instanța a dispus amânarea cauzei pentru 3 noiembrie.
Laurențiu Stanca, avocatul polițistului rănit de Braloștițeanu, a explicat pentru GdS că „este regretabil că, în ultimul timp, au fost înregistrate multe astfel de incidente, în care oamenii legii au fost răniți și chiar au avut viața pusă în primejdie în încercarea de a depista și opri săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS