12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlăcinte uriaşe, la Festivalul Toamnei

Plăcinte uriaşe, la Festivalul Toamnei

Mii de cetăţeni au participat ieri, în centrul oraşului Târgu Jiu, la Festivalul Toamnei, organizat de primărie. În pieţele din municipiu a avut loc Ziua Recoltei.
Vremea a fost frumoasă şi le-a permis târgujienilor să iasă în număr mare din case, pentru a participa la manifestările pregătite de autorităţi. În amfiteatrul în aer liber a fost instalat un cort unde a fost pusă cea mai mare plăcintă făcută vreodată la Târgu Jiu.
De asemenea, tot în zona centrală a fost amenajată o mustărie, de unde vizitatorii au primit căni cu must proaspăt. Au fost puse la dispoziţia cetăţenilor peste o mie de căni cu must. Acestea au fost realizate de un meşter olar din Rovinari.
Spectacole cu lăutari

Atmosfera la mustărie a fost întreţinută de un taraf de lăutari, care a cântat mai multe ore pentru a-i înveseli pe cei care au vizitat piaţa din centrul municipiului. Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu, a declarat că autorităţile au decis să nu organizeze numai tradiţionala zi a recoltei, în pieţe, ci să vină cu manifestări în plus, în centrul oraşului: „De la an la an au fost prezentate acţiuni noi, care să îi implice pe cetăţeni. Muzeul Judeţean Gorj a venit în centrul oraşului cu o expoziţie de unelte vechi, tradiţionale, folosite acum o sută de ani în gospodăriile din judeţul Gorj. Au fost prezentate inclusiv teascuri folosite în trecut pentru obţinerea mustului. Tehnologia se mai păstrează şi astăzi în anumite gospodării, strugurii fiind zdrobiţi după vechea metodă. Cetăţenii au putut vedea la lucru olari, ţesători, dogari“. De asemenea, în Piaţa Centrală din Târgu Jiu a fost amenajată o scenă pe care au evoluat membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“. Au avut loc expoziţii de flori, fructe şi legume, precum şi de utilaje şi echipamente agricole. Cele mai frumoase standuri de legume şi fructe au fost premiate de Edilitara Public, din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Producătorii şi comercianţii au primit diplome şi premii constând în unelte agricole. Cetăţenii au putut degusta, contra cost, sărmăluţe cu turtă, preparate la grătar, diferite plăcinte tradiţionale sau preparate din legume şi fructe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS