3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn copil de zece ani din Breasta are nevoie de sprijin: Ştefan visează să meargă

Un copil de zece ani din Breasta are nevoie de sprijin: Ştefan visează să meargă

Ştefan are zece ani şi a dus încă de la venirea pe lume o luptă pentru supravieţuire. Părinţii au făcut tot ce a fost omeneşte posibil să-şi ţină copilul în viaţă, au ignorat încă din primele zile ale bebeluşului verdictul medicilor care nu îi dădeau nici o şansă. Au reuşit, iar acum, mai mult ca niciodată, au nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru noi intervenţii necesare pentru ca băiatul să meargă. În ciuda tuturor problemelor de sănătate, paralizie cerebrală, tetrapareză spastică şi imposibilitatea de a merge, copilul învaţă, este şcolarizat atât la domiciliu, cât şi la şcoală, dus pe braţe de părinţi.

Ştefan Cătălin Fota locuieşte în comuna doljeană Breasta. A fost un copil dorit. Sarcina a decurs fără probleme până la 26 de săptămâni. „Am pierdut lichidul amniotic şi am ajuns de urgenţă la spital. L-au declarat atunci avorton, nu mi-au dat nici o şansă că va trăi. Avea doar 800 de grame şi 37 de centimetri.

În primele luni de viaţă, Ştefan măsura doar 37 de centimetri (FOTO: Arhiva personală)
În primele luni de viaţă, Ştefan măsura doar 37 de centimetri (FOTO: Arhiva personală)

Şase luni a stat la incubator. Încă din primele zile, medicii l-au suspectat că are şi megacolon (o anomalie congenitală caracterizată printr-o obstrucţie funcţională parţială, cauzată de absenţa celulelor ganglionare din plexurile nervoase situate la nivelul peretelui intestinului gros, n.r.), dar şi paralizie cerebrală, tetrapareză spastică. A fost operat pentru această problemă, însă în momentul intervenţiei s-a găsit o stenoză care strangula intestinul. Am avut noroc că a început să mănânce, a luat în greutate, însă era în continuare extrem de mic. Îl îmbrăcam în hainele păpuşilor“, a povestit Ioana Fota, mama copilului. A urmat apoi altă intervenţie chirurgicală, hernie inghinală, apendicită, iar la patru ani lungire de tendoane, operaţie la bazin. A avut nevoie de nenumărate şedinţe, extrem de costisitoare oxigeno-terapie hiperbară, care constă în inhalarea oxigenului pur sau a aerului îmbogăţit cu oxigen, de către pacient, acesta stând într-o încăpere la o presiune mai mare decât cea atmosferică, crescându-i astfel nivelul oxigenului din sânge. Au vândut tot ce aveau în acel moment pentru a-şi trata copilul, un apartament în Craiova, mobila din casă, orice le putea aduce banii de care aveau nevoie. Mama nu a muncit, a fost nevoită să stea permanent lângă copil, singurul care aduce bani în casă este tatăl. „Am mers cu el în Franţa, unde a urmat tratament. A început să meargă, sprijinit, la cinci ani. De aproape un an, însă, are dureri insuportabile, nu se mai poate sprijini în picioare. Zilnic mergem la Craiova pentru şedinţe de kinetoterapie şi masaj pentru musculatură, pentru crizele spastice atât la centrele Direcţiei Copilului, cât şi la particular, la clinici specializate. De trei ori pe săptămână, un profesor de sprijin vine acasă şi îi predă. Este extrem de greu să îl auzi că îşi doreşte, cel mai mult pe lume, să meargă, că vrea să fie alături de colegii de şcoală zilnic… Îşi foloseşte mâna stângă ca să scrie. Are o voinţă greu de imaginat“, a adăugat femeia.

Pe 21 noiembrie, Ştefan este programat la operaţie

De când copilul nu a mai putut merge, părinţii s-au interesat la diferite clinici din ţară şi străinătate, au vorbit şi cu alţii aflaţi în situaţia lor. Au aflat astfel că în Republica Moldova se operează frecvent astfel de cazuri. Ştefan a fost programat pentru prima intervenţie chirurgicală pe 21 noiembrie. „Se va folosi metoda «Ulzibat», de ameliorare a parezei spastice, prin tratamentul chirurgical «miofibrotomie subcutanată pe etape» (sub anestezie generală, cu un bisturiu special, se incizează punctiform pielea, se pătrunde subcutanat şi se efectuează miofibrotomia muşchiului spastic şi se aplică pansamente compresiv aseptice). Singura problemă pe care o avem este cea financiară. Această operație costă 1.850 de euro, iar Ştefi are nevoie de trei astfel de intervenţii“, a completat Ioana Fota. După aceste trei intervenţii pentru întărirea musculaturii, Ştefan trebuie să urmeze operaţia clasică.

Cum puteţi ajuta:

Cei care doresc să îl sprijine pe Ştefan pot dona orice sumă în contul deschis pe numele mamei, Ioana Fota, la BCR,
sucursala Craiova:
RO13 RNCB 0134 1216 1870 0001
sau pot suna la numărul de telefon 0787.619.803.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS